Rabu, November 25

pengumuman yang umum

Dalam kesibukkan aku menembak di Batu Pahat, berhempas pulas dari senapang kayu ke raket badminton, sukacita aku nak maklumkan..

Sekejap. Ya, aku memang tengah suka - suka nak suka. Sebab hati aku tengah lara, jadi suka betul aku nak suka - suka.

Sambung.

Filem KARAOKE seperti yang aku pernah maklumkan sebelum ni, akan ditayangkan di GSC, Mid Valley Megamall, 26hb sampai 2hb Disember, betul tak?

Betul ke tidak?

Aku dengan senang hati (dah senang pulak, tadi suka?) Teruja akan pergi menonton filem KARAOKE pada 26hb, jam 6ptg bersama tenaga produksi yang lain. Kata sutradara aku, aku akan memperkenalkan tayangan pada petang tu, sambil menyerahkan jiwa, maaf, menyerahkan poster - poster secara percuma kepada kawan - kawan yang kita suka.

Amacam? Kalau ada masa korang yang terluang, bolehlah datang lepak tonton sekali dengan aku. Okeh?

Baiklah, sekarang kita cerita pasal hati. Atau tak perlu?

Pasal hati aku diperkecaikan lagi setelah beberapa kali. Terima kasih. Terima kasih pada doa - doa yang menghancurkan. Tak mengapalah.

Mari kita teroka lagi apa yang ada dalam kehidupan! Terus ke depan!

Nah, satu video aku menjadi diri sendiri!!



Sabtu, November 14

mari ber-KARAOKE!

Otak kalau dah taknak bergerak, memang tak mahu gerak punya. Menulis ni bukannya boleh main keletak - keletuk je. Sapa yang nak baca kalau menulis main hentam kromok je. Bosan macam haram. Ye tak ? (Yaaa!!! aku jawab sendiri).

Dah macam - macam lagu aku pasang, punya lah nak amik mood nak karang ayat, nak karang struktur, tak dapat - dapat jugak. Padahal nak cerita pasal filem KARAOKE je.

Jadi kita simplekan je lah entri ini ya? Agar semua orang boleh telan-hadam. Yang penting, apa yang nak disampaikan, tersampai.

Baiklah.. errr...

Tengok, dia dah hilang balik!. Damn it betul!

Mana tak nya, hari - hari aku bekerja keluar pagi balik malam. Penat badan, penat otak. Dah berapa minggu dalam kepala aku ni banyak sangat benda yang aku fikirkan, banyak sangat rancangan yang aku nak laksanakan. Yang aku taknak berkubur macam tu je. Yang kalau boleh aku nak wujudkan hujung tahun ini, setidak pun tahun depan.

Yah, tahun depan! Itu pasti! (Fuh, bismillah...)

Baiklah, itu cerita tahun depan, ini cerita ini tahun punya. Silap, ini bulan punya.

Filem KARAOKE yang ditunggu - tunggu (untuk sapa yang menunggu) akan ditayangkan dalam masa terdekat ni. Yeehaaa!! Andre! Andre!

Tapi! Tapi! rilek..

Filem ini tak ditayangkan macam filem - filem tempatan lain. Filem - filem tempatan lain ditayangkan di seluruh pawagam, 2 minggu setidak lamanya (wajib tayang), tapi KARAOKE tidak. Kenapa? Kerana ia disumbatkan ke Tayangan Internasional.

Kalau korang nak tahu sinopsis KARAOKE, korang boleh google tak pun cari dekat Facebook. Jadi fan. Apa yang aku boleh kongsi ialah kerana filem KARAOKE ni lah yang menjadikan aku rakyat Malaysia jadi jakun dekat Cannes Film Festival.

Yeap, KARAOKE pernah tercalon untuk kategori Camera d'Or (Golden Camera) di Cannes Film Festival. (Baca sini). Juga, KARAOKE telah memenangi Anugerah Maverick di Calgary, Canada. Encik Google, sila jawab.

Jadi, kawan - kawan yang kita suka, bolehlah merancangkan perancangan untuk merayakan filem ini di pawagam di GSC, Mid Valley sahaja ya?

Maaf beb, memang ditayangkan kat situ sahaja. Jangan tanya kenapa, ini karenah orang atasan. Maaf sesangat.

Kita ni orang kecil - kecil sahaja.

Oh! Oh! Juga ada berita baik untuk sesiapa yang rasa dirinya berbakat atau bertuah, atau mahu mencuba nasib untuk dapatkan tiket percuma..

YES! Tiket percuma ni! Macam pertandingan kira kacang dalam botol kan? Cool kan?

Aku tahu.

Baiklah, here we goooo!!!!

(Dipetik dari blog Sultan Muzaffar)


26 November - 2 Disember
Golden Screen Cinema (GSC)
Mid Valley, Kuala Lumpur.

11:15 AM 01:30 PM 04:00 PM 06:30 PM 09:00 PM 11:40 PM

Menangi dua (2) pas bagi menyaksikan filem KARAOKE yang akan ditayangkan mulai 26 November ini di GSC Mid Valley, Kuala Lumpur. Pemenang yang menghantar jawapan paling tepat dan slogan paling kreatif berpeluang untuk memenangi dua (2) pas menyaksikan filem tersebut.


Sila hantar jawapan dan slogan anda ke alamat email peraduan.karaoke@gmail.com. Pemenang akan dinilai berdasarkan jawapan paling tepat, slogan paling kreatif dan tarikh dan masa email dihantar (siapa cepat dia dapat).

Sila sertakan :

1. Nama penuh
2. Alamat
3. Nombor telefon
4. Satu gambar filem KARAOKE yang terdapat dalam Fan Page http://www.facebook.com/pages/Karaoke/109602511338

Selamat mencuba ! Dan terus email ke peraduan.karaoke@gmail.com !

1. Namakan dua pelakon utama filem Karaoke ?
2. Bilakah filem KARAOKE akan mula ditayangkan dan di manakah filem itu akan ditayangkan ?
3. Anda akan menonton filem KARAOKE kerana ………(tidak lebih 20 perkataan)

Syarat penyertaan :

1. Pastikan anda menyertai Fan Page filem KARAOKE di http://www.facebook.com/pages/Karaoke/109602511338

Tarikh tutup peraduan adalah pada 19 November 2009! Hantar penyertaan anda sekarang !



--------------------------------------------------



OK tak? Senang je beb soalan dia (bukan aku yang sediakan). Kalau aku yang sediakan nanti, aku sendiri tak dapat jawab.

Sebab hidup aku banyak persoalan yang aku tak dapat jawab. Haha.

Jadi, korang boleh lah hantar jawapan ke email yang diberikan di atas. Jangan jawab dekat comment box sudah lah ya? Nanti orang rembat.

Selamat tinggal! Jumpa lagi! Byee!!! Jangan lupa SEBARKANN!!

p/s: Weh, apsal entri ni macam santai sangat? Hmmm... begitulah.



"Filem ini ialah ia sebuah filem yang cukup berbeza dengan filem-filem Melayu yang lain."
(M. Ayu, review, www.GUA.com.my, 6 Nov 2009)

"Sebuah masterpiece seni filem.... dengan jalan cerita yang berani menonjolkan aspek kehidupan di Malaysia yang jarang dipaparkan.... Saya tak sabar menontonnya di layar perak."
- Dain Said, pengarah filem 'Dukun'

“One of the most beautiful discoveries of this year's Cannes … A filmmaker is born.”
(Les Inrockuptibles, 26 May 2009, France)

“Chong delivers a serene yet often striking debut feature ...”
(J. Anderson, Eye Weekly, Toronto, 4 Sept 2009)

“Visually stunning and mesmerizing, "Karaoke" is cinematic poetry, a rapture of energy and release.”
(Moving Pictures Magazine, USA, October 2009)

Isnin, November 9

sorong seni, tarik sukan.

Pernah aku dan konco - konco (Rumah Anak Teater) bercakap tentang 'seni dapat menyatukan kaum' dan sebagainya. Tidak kira seni apa.

Samada seni muzik, seni teater, seni tari, seni penulisan, seni filem, seni kraftangan, seni visual, seni halus, seni ukir serta seniman jalanan. Seniman jalanan? Apa - apa lah.

Tak kira.

Ini sudah terbukti. Terbukti apabila bangsa - bangsa yang dikelaskan oleh penjajah satu ketika dahulu (ya, bangsa sebenarnya diwujudkan oleh penjajah) berkumpul untuk merayakan sesebuah medium yang digemari, diminati dan segala macam lagi.

Kita ambil contoh yang paling dekat dengan semua orang (harap - harap), iaitu seni filem.

Seperti yang kita semua sudah tahu dan terpalit di dalam kepala, setiap kali kita menonton filem di panggung wayang, secara tidak langsung di dalam panggung itu sudah ada penyatuan. Di mana pelbagai bangsa berkumpul untuk merayakan (menonton) filem tersebut.

Katakan filem itu bagus dan memuaskan hati penonton yang hadir, masing - masing akan keluar berjalan pulang, tersenyum berbual sesama sendiri, berbincang tentang filem yang baru sahaja ditonton. Dalam kesesakan berjalan kaki keluar dari panggung, kebanyakkannya, apa yang ada di dalam kepala masing - masing semuanya tentang filem yang baru ditonton. Walau terlanggar bahu sedikit, walau terpijak kasut sedikit, pasti kemaafan cepat sahaja dibenarkan! Aman bukan? Yeah!

Tapi ini untuk filem yang bagus dan memuaskan hati. Kalau filem tak bagus? Aku tak tahu.

Atau mungkin ada yang fikir dekat mana nak makan lepas tu. Mungkin. Aku pernah.

Sambung.

Ditambah pula, dalam lorong yang sesak yang panjang, menuju ke pintu keluar, lorong yang kalau kita pekik akan bergema seluruhnya, masing - masing berbual, mengkritik dan sebagainya. Tiba - tiba ada seorang penonton yang carried away, atau terlalu into filem tersebut, melaungkan satu dialong yang masih tercalit di dalam kepala dia (atau kepala penonton yang lain)

Lalu bergema dan didengari oleh penonton lain yang sedang berjalan kaki keluar. Maka tergelak kecil yang lain - lain kerana secara tak sedar, dialog itu juga terpalit dalam kepala mereka. (lagi sekali, jika filem itu bagus dan memuaskan hati)

"Aaaawwwww!" (oh, aku ambil contoh This Is It - Michael Jackson) Kerana lebih universal kata awek Hartamas.

Ada yang memandang senyum. Ada juga yang bersuara.

"That's nice bro! You really sound like him" sambut seorang bangsa lain, yang merujuk kepada watak hero dalam filem tersebut. Dan mereka semua tergelak kecil....

Oh, aku terbayangkan keamanan kaum yang melampau. Maaf.

Tapi sepanjang menonton filem tersebut, tidak ada langsung pemikiran bahawa, "Eh kenapa aku tengok filem dengan bangsa lain ni?"

Takda, kan?

Baiklah, mungkin ada segelintir. Itu bukan masalah kaum, tapi individu itu sendiri yang racist tak habis - habis. Abaikan.

Tak pun kalau ada yang menendang kerusi kita dari belakang, buat bising atau beromen, bila kita toleh untuk suruh diam, kita tengok bangsa lain. Tapi sekali lagi, itu bukan salah bangsa, salah individu.

Jadi secara langsung jika sedar, dan secara tidak langsung untuk yang kurang sedar, itu adalah contoh kecil bahawa seni itu telah menyatukan atau membenarkan kaum yang pelbagai, berkumpul (gather).

Untuk merayakan.

Baik, itu cerita seni filem. Kalau kita bercakap tentang seni muzik, lebih kurang sama ceritanya. Cuma naratifnya lain - lain. (harapnya lah)

Tak masuk peminat - peminat sedunia Michael Jackson, Britney Spears, Metallica, Green Day, John Mayer (cheh, aku ler tu), Beyonce dan lain - lain. Bila mereka datang nak buat konsert di negara, berpusu - pusu orang beli tiket!

Yah, sekali lagi, itu contoh penyatuan yang membenarkan sesama bangsa berkumpul untuk merayakan.

Dan kemudian, contoh - contoh lain pun menyusul, yang kalau aku tulis berjela - jela nanti.

Untuk aku yang paling dekat, ialah seni teater. Korang dah tengok filem GADOH? Tengok dan jawab sendiri.

Ini cuma contoh kasar. Contoh kecil. Kasar yang kecil - kecil. Sebenarnya luas lagi penyatuan serta perpaduan dalam seni ini, cuma aku je yang malas nak bagi contoh dalam - dalam. Korang kenalah fikir sendiri sebab benda dah depan mata.

Takkan semua aku nak suapkan.

Kemudian aku terfikir lagi, apakah selain seni yang dapat menyatukan?

Sukan boleh tak?

Lalu aku menjawab pada seorang teman, MoizzisR.Chong namanya. Seorang penulis skrip filem GADOH. Penulis bersama, untuk lebih tepat.

"Sukan boleh Chong!", aku mencelah.

Sukan boleh menyatukan kaum, sukan membenarkan kita berkumpul secara aman! Tengok masa pasukan badminton negara bertanding, tengok masa Lee Chong Wei main, berapa ramai orang - orang kampung (bangsa selain Cina) bersorak dengan kaca TV?

Menyokong bangsa lain atas nama negara!

Sahut seorang rakan lain, "Bapak aku yang racist pon sokong Lee Chong Wei dulu weh! Walaupun dia suka bercakap tentang Melayu!"

Jawab R.Chong, sukan boleh. Tapi jangan lupa, sukan ada sifat bersaing, sifat berlawan. Sukan memiliki sifat - sifat yang bakal menyebabkan pertelingkahan. Bakal menyebabkan perbalahan.

"Hmmmm...." aku berfikir sejenak, dari hari tu sampailah dua hari lepas.

Bila tengok rusuhan penyokong bolasepak di Stadium Bukit Jalil, bila tengok stadium di bakar, bila dapat tahu di luar stadium telah tercetusnya keganasan antara penyokong,

Aku terus kembali berpihak pada 'seni dapat menyatukan'. Setidaknya aku mengharapkan itu, kerana sukan gagal mewujudkan perpaduan. Lebih teruk, sesama bangsa.

Tidak lagi sukan.

(Walaupun sukan ada seninya)

p/s: Contoh Awww! di lorong itu hanya khayalan 'keamanan kaum' aku yang melampau.

Ahad, November 8

buat semangat buat - buat

Apa pernah kau dapat idea nak buat ini, itu, itu, ini, ini, ini, itu, itu, itu. Macam - macam. Semuanya pada kau bagus - bagus.

Berkesan, dalam, menarik.

Seronok nak buat! Tak sabar nak buat! Kau bayangkan ini! Kau bayangkan itu! Kalau begini pasti menarik! Kalau begitu pasti bagus! Kau tengok itu, kau terinspirasi. Kau lihat ini, kau terinspirasi! Tak sabar! Tak sabar!

Semangaaattttttt!!!!!!!!

Tapi akhirnya, sampai hari ini, satu pun tak terbuat. Bila kerja lain menghambat.


Selasa, November 3

untuk tontonan umum

Bukan aku malas nak update blog, tapi kalau dah tiap - tiap hari aku bangun seawal jam 6 pagi dan pulang ke rumah dari kerja jam 11 malam, macam mana nak update? Lebih baik aku update diri sendiri dulu.

Iaitu, tidur.

Otak aku ini takdalah gempaq sangat sampaikan duduk depan komputer sahaja, boleh terus keletak keletuk papan kekunci aku ni. Sekurang - kurangnya aku perlukan beberapa jam yang lebih 'serius' untuk menggerakkan minda untuk menulis. Tapi setiap hari, lebihan jam yang aku miliki setelah pulang dari kerja, adalah antara waktu - waktu yang aku sudah capek.

Fizikal dan mental.

Sebab itu aku tulis yang ringan - ringan sahaja.
(Jangan bawa maksud lain perkataan 'ringan - ringan' ya?)



Jadi, ini juga adalah antara tulisan ringan - ringan aku..

Bagi sesiapa yang rajin menonton television, yang juga telah tersempak dengan iklan - iklan rancangan TV, maka sudah tentu ada yang sudah tahu.

Bermulalah hari ini, 3 November akan ditayangkan drama bersiri Waris terbitan Pesona Pictures dan juga Lembing & Layang (Senoi Praaq) yang akan di tayangkan esok. Dua drama yang aku menembak sed..a.n...

Ok, ok. Aku dah betul - betul mengantuk sekarang. Aku letak info je lah eh? Pandai - pandai ler kome baca.


LEMBING & LAYANG (SENOI PRAAQ)
8 Episod.
Setiap Rabu dan Khamis.
9 malam di ASTRO CITRA (131)

Nah kau.. Trailer nya.







Dan yang kedua..




(Foto - foto dipetik (sebenarnya copy paste je) dari
http://www.budiey.com/zahiril-adzim-dan-nas-t-berlakon-drama-bersiri-waris/

Credit to budiey!


WARIS
13 Episod.
Setiap Selasa
10 malam di TV2.

SELAMAT MENONTON!!

p/s: Sambung tidur, esok kerja lagi..