Isnin, Mac 28

dicuri untuk mencuri buat pelengkap rusuk kiri.

Bersusun buku,
Bersusun DVD,
yang satu pun tak baca lagi,
yang satu pun tak tengok lagi.

Macam biasa.

Masa aku dicuri lagi demi mencuri hati, seorang puteri.
Buat pengubat hati juga pelengkap rusuk kiri.

Aku janji.

Rabu, Mac 23

berapa hari je ke bengkel

Tinggal berapa hari saja lagi sebelum ke workshop "Imagine & Express" bersama saya Zahiril Adzim dan Que Haidar.

26 Mac ini!

Pada sesiapa yang rasa - rasa nak try, walaupun takda niat nak jadi pelakon ke apa, boleh je daftar. Tak semestinya ilmu yang akan dikongsikan untuk yang nak jadi pelakon sahaja.

Untuk semua orang yang rasa - rasa ada menggunakan tubuh badan mereka setiap hari. Info lanjut?

http://www.actingsavedmylife.blogspot.com/

Selasa, Mac 15

kembali lah shorteyes


Sewaktu kami tubuhkan Rumah Anak Teater suatu masa dahulu, dalam kocek masing - masing memang ngam - ngam untuk isi perut sahaja. Kami hanya berbekalkan passion dan skill.

Kesungguhan. Jiwa hendak membikin teater melekat, terpalit tebal dalam diri masing - masing.

Jarang diberi perhatian dari aspek sponsorship dan lain - lain. Kami tetap cekal. Nak buat set, pelakon sendiri keluar duit poket. Janji show jalan.

Pernah kena halau dari institusi seni dari meneruskan pementasan, kami sambung di luar. Sebab Augusto Boal pernah cakap "Hilang cincin, bukan hilang jari".

Aku sendiri tak pernah menyesal apabila Tuhan menjumpakan aku dengan anak - anak teater ini semua, yang tak pernah gila glemer, tak pernah terhegeh - hegeh nak komersialkan teater macam dekat istana yang penuh muzikal tu.

Di luar sana ramai penonton yang tidak ingin menonton teater kami kerana pelakon - pelakonnya tidak popular, tidak glemer. Entah dari mana datangnya budaya itu, aku pun tak tahu. Setiap kali aku bercakap tentang perkara ini, aku jadi meluat.

Dah macam - macam yang kami redah, dan hari ini kami kembali berteater lagi.

Shorteyes pernah kami pentaskan dulu di PJ Life Arts, dan kerana feedback yang kami terima sungguh - sungguh memberansangkan, kami dipujuk untuk melakukan pementasan kedua. Kali ini di Actor's Studio, Lot 10.


Tarikh pementasan:
Full Dress Rehearsal: Rabu, 16 Mac 2011, 8.30pm
Show Time: Khamis, 17 Mac 2011 - Sabtu 19 Mac 2011, 8.30pm dan Ahad, 20 Mac 2010, 3pm

Tempat:
The Actors' Studio @ Lot 10, Kuala Lumpur
Roof Top, Level 8, Lot 10 Shopping Centre 50 Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpu

Tiket :
Malam pratonton: RM15 untuk semua tempat duduk
Waktu Pementasan: RM35 (dewasa), RM25* (pelajar dengan kad pelajar yang sah dan OKU)
*Terhad kepada 60 tempat bagi setiap pementasan.

Sebarang pertanyaan, urusan promosi: 019-2232002 (Faisal)

Sebarang tempahan tiket sila hubungi Sebarang tempahan tiket sila hubungi 03-2142009 / 0321432009.

p/s : Berapa ramai dari pembaca blog ini yang benar - benar sanggup datang menonton walaupun tidak ada artis popular yang berlakon dalam teater ini? Aku tunggu.

Khamis, Mac 3

lepaslah perempuan tu

Semalam aku dengar suara perempuan jerit.

Lepaslah. Lepas. Lepaslah. Lepaslah.

Dari rumah tingkat atas. Disusuli dengan beberapa bunyi tamparan dan pukulan. Aku, temanku dan beberapa orang Pak Guard, mendongak dalam gelap malam, terpinga - pinga, melilau mata, tertanya - tanya dalam kepala, siapa, rumah mana, apa dan kenapa.

Lepaslah!

Perempuan itu kena pukul agaknya. Kuat.

Lepaslah!

Dia menjerit sakit. Aku yang mendengar,


perit.






Lalu malam itu juga aku berdoa, walau apa pun terjadi, walau dalam keadaan marah macam mana sekalipun, mohon dijauhkan, mohon jangan dibiarkan syaitan merasuk aku hingga memukul cintaku.