Khamis, Oktober 2

Kurung kebaya kebarung itu!

Aku boleh tersenyum, marah boleh terpadam, bengang boleh lenyap, pedih boleh terbuang, geram boleh terkubur, hati boleh cair bila;

Melihat makhluk Tuhan yang bernama perempuan, berbaju kurung / kebaya / kebarung!

Tadi aku merosakkan tapak kaki, berjalan di Times Square dengan seorang rakan, tiba - tiba terlihat sekumpulan gadis berbaju kurung/ kebaya / kebarung sedang bersiar - siar.

Mereka sungguh comel! :)

Baju kurung / kebaya / kebarung lebih mempesona dari mini skirt atau singlet. Benar. Kerana ia boleh melemahkan mana - mana lelaki Melayu. Atau mungkin juga bukan Melayu.

Tolonglah jangan serang aku dengan baju kurung/kebaya/kebarung anda! :)

Jangan salah faham, aku cuma adore atau mengagumi pakaian dan tuannya itu.

42 ulasan:

vEeLiciOus berkata...

so this is the mentioned post?
bahaya pada kaum awk..bahaya jugak kat kaum wanita...
penah je balik kuliah dgn budget ayunye jenjln kat sunway pakai bj kurung..mau tak gelabah bla mat bangla *kot?* tiga org keja?
if tejatuh dgn bj kurung tu naya...
but yea,i got what u mean:P

kentangsomell berkata...

penangan bju kurung. haha
lawak jea.

amer zaman berkata...

haha..

dah marathon blog kau..

tersenyum..

kau pandai menulis..

tapi aku benci kau (sebab watak kau dlm kami tu teringatkan aku ttg seseorang)

coffeeHolic berkata...

bobba dah berlakon filem tak ada teater lagi ke

Zahiril Adzim berkata...

@veelicious - bahaya yang mempesona. :) Bangla? uishh.. itu merbahaya.

@kentangsomell - penangan? pun boleh :)

@amer zaman - marathon? haha.. terima kasih. tapi kalau benci tu, tak boleh buat apa lah. secara tak disengajakan telah membuatkan seseorang diingati.

@coffeeholic - ada. ujung oktober, insyaallah. tapi piece kecik je.

che_amir berkata...

uikk!!!cm penah alami plak sitausi itu ...hahaha ...mereka mmg comel ...

Zahiril Adzim berkata...

ya betul !! tapi malangnya kita berjauhan masa tu. wakaka!

baju kurung / kebaya / kebarung adalah senjata!

MB berkata...

Apa pendapat kau ttg wanita yg menutup aurat pulak? Tak 'ghairah'?
Aku ada seorang kawan yg tergila-gilakan seorang perempuan yg berpurdah. Nampak 2 biji mata je! Teringat cerita Ayat-ayat Cinta...
Haha...sebab tu Islam kata perempuan yg baik utk lelaki yg baik, dan akasnya...renungan bersama...

Zahiril Adzim berkata...

ish, jgn ler kata ghairah. TERPESONA kan lagi indah. haha..

baju kurung / kebaya / kebarung juga menutup aurat ape?

tapi awek dalam ayat - ayat tu memang ada "the killer eyes".

betul. patut lah aku tak boleh dgn ppuan baik, sbb aku jahat. kot ? hahah..

eh, ye ker?

Dunia Aku dalam diri berkata...

perempuan ber baju kurung/kebaya/kebarung adalah sesuatu yang indah. :) btw, baru semalam nonton KAMI. watak kamu gerek.. tang dilempang oleh Lynn mmg gempak. :)

Zahiril Adzim berkata...

betul. ciptaan tuhan yang indah. terima kasih kerana menonton :)

MB berkata...

Haha...TERPESONA. Perkataan yg lebih enak didengar. Tak ada sesiapa yg boleh nilai seseorang itu Baik atau Jahat, Hitam atau Putih melainkan Tuhan-Nya.
Org alim...kalau amal tak ikhlas, tak guna juga. Org yg 'hitam' kalau suatu hari nanti 'kembali' ke jalan-Nya, masuk sorga juga dong... =)

Zahiril Adzim berkata...

betul .. haha.

tapi kdg2 manusia itu sendiri yang menzahirkan keburukkan dia sendiri dan sebab itu org bercakap pasal dia.

tapi baju kurung kebaya kebarung tetap mempesona.

lagi mempesona dari kereta pesona.

dina berkata...

yang tertutup itu lebih seksi... :)

Tanpa Nama berkata...

selalu dengar ungkapan lelaki suka tgk wanita berbaju kurung/berkebaya. betul ke suka? i mean, part mana tu? i really really wonder. curious. sangat sangat curious :D

ZA...lelaki melayu terakhir :)

luvsushi...

YobSumO berkata...

huh same2... especially kalo dah lame x nampak org pakai mcm tu... time exam baru bedozen2 yg pakai...

dan wanita akan nampak cantik lg berbaju begitu, sbbtu ade sorang budak kadazan kat U aku yg sentiasa berbaju kurung...

*nasib dia dah bertunang*

fievelski berkata...

tak penah lagi tengok orang pakai baju kurung kedah sarung ngan jeans, pastu jenjalan kat shopping mall..hoh!sure ayu!

ieqa berkata...

Kalau mahu tengok perempuan pakai naju kurung/kebaya/kebarung, sila lah melawat ke kolej2 matrikulasi yang berdekatan kerana kami diwajibkan memakai baju kurung untuk pelajar melayu. =)
Dulu saya tak suka pakai baju kurung, tapi sekarang kerana terpaksa, saya mula meminati untuk memakainya.Sampaikan koleksi baju kurung saya bertambah dgn mendadak. Ibu bilang dia mahu anak dara dia pakai baju kurung je. Haih. =)

d-ba. berkata...

hihi..
zaman sekarang,'jarang' ada lelaki suka tengok perempuan berbaju kurung/kebaya,
so betullah,
zahiril = lelaki melayu terakhir..

=P

Fefey berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nazirah "The Jenny" Ashari berkata...

since ZA suka sangat, lepas ni saya akan selalu pakai. mana tau terserempak dengan ZA. haha. perasan.

atau mungkin terserempak dengan jodoh ke kan? siapa tahu.

oh ya, setuju setuju sgt dgn amer zaman, you can really write!

gilew_kentang berkata...

Salam Z.A.,
kamu suka gadis berbaju kurung/kebaya ye?
mmg ssh menjumpai 'artis' lelaki yg 'taste' begini...
bagaimana pula gadis bertudung?
apa pendapat kamu wahai lelaki melayu terakhir..? kerana ada lelaki yg menganggap gadis bertudung adalah kolot...

chentaSyazni berkata...

dulunya aku mcm tak percaya bila teman hidup aku kata perempuan melayu nampak lebih `seksi` bila tubuh disarungkan sepasang baju kurung jika ditambahkan lagi dgn tudung yg tutup rapi di kepala.fikir aku dia hanya mahu memuji atau memancing ayat utk bersama aku.rupanya benar kata dia.dia sependapat dgn kau.aku kagum teman hidup aku dulu itu kerna dia bkn sebangsa dgn kita namun mata dia lebih cerah berbanding mata bangsa kita sendiri yg kurang faham nilai `indah` sebenar seorang wanita.taniah utk kau!hebat!

Tanpa Nama berkata...

tapi laki2 sekarang lebih suka wanita seksi..bermaksud pakaian seksi...adakah anda setuju dengan ungkapan sy itu..

qatrun berkata...

comel nya post ni! :)

fana berkata...

wah...sungguh comel entry ni jugak..hahaha...apapun samat ari raya

Tanpa Nama berkata...

alaa...so sweet!! well mmg ayu gadis melayu jika mmkai bju krung..
nmpk sopan sgt..i xagree if ada org rasa tu agak ketggln zman..sure not..

FadzniMuhammad berkata...

so cuti raya lepas..mcm mana?? sudah byk terpesona dgn byk gadis???

so bro...ur taste sooo soo perempuan melayu terakhir laa eh??

ke sekadar utk tatapan mata jer?

bad_blur berkata...

suka tgok zahiril adzim blakon...
tambah2 dlm datin wanna be raya..
nampak baik sgt...
berbeza dgn kami.. hahhaa...
tp x sangka pandai menulis..
sy peminat awk...
1st minat.. bila tgok kami...
rasa mcm nak kenal..
tp artis kan...
rasa mcm langit ngan bumi..
x sangka skrg leh baca blog awk...
I'm happy now.. hehe..
entry2 awk menarik..
k.. smoga terus berblog & berlakon..
huhu...

bad_blur berkata...

memang cantik pompuan berbaju kurung..
hehe...
bukan puji diri tau..
tp bila raya pakai..
rasa lain sgt.. hehe...
sbb g kuliah jarang pakai baju kurung..hehe..

Shiori berkata...

first time aku dengar perkara sebegini. aku fikir lelaki ska yg seksi meksi.

Tapi kaum hawa juga sangat terpesona bila kaum adam memakai baju melayu.
hampir semua sahabat handai berkata demikian..
termasuk aku la tu.

Tanpa Nama berkata...

whooa, haha. kalau macam ni. Hari hari lah pakai baju kurung. Mana tahu boleh jumpa Zahiril kan? hehe

adex ;) berkata...

na cari bju kurung kebaye n kebarung bnyk2 la mcm nie :)

pikak berkata...

sgt comeyl entry ini..i likeeeeee...~br nak follow ur blog..mau marathon juga-lah..

ma.n.al berkata...

salam.
hye tuan nye blog :)
1st time here..and was attracted to this post..

1st time jugak dengar seseorang insan yang suka tengok orang berbaju kurung..
this post made and will make a lot of girls happy..;p

p/s: suka tengok lelaki melayu pakai baju melayu lengkap +songkok ;D

Tanpa Nama berkata...

ok..aku bkn puitis.bkn pujangga.bkn seorg pencinta bhase..so juz wanna keep my mssg simple..my bf pon ske aku pkai kurung ble kluar dgn die..i guess u'r right..guys ske girls in kurung..but den ble aku request blk die pkai bju mlayu mule la kuar bnyk bunyi..hello guys,we all girls pon ske kaum adam pkai bju mlayu k..but still...so rare la nk jumpe..u guys so not fair!

intanfarhana berkata...

haha terperasan~ ;D
awk best!

naihusna berkata...

salam...baru je bloghopping blog awak..betul, jarang2 lelaki nak puji perempuan berbaju tradisional melayu ni...lelaki berbaju melayu juga tak kurang mempesonanya...satu lagi..pertama kali tengok blog yang menggunakan bahasa melayu sepenuhnya...

riDiCulOuS berkata...

suka ana raffali?

ntqah berkata...

Semalam , bdak kelas saya cite pasal ZA & baju kurung .. so , hari ni saya balik hostel dan cari posting tersebut , akhirnya jumpa juga ..walaupun terpksa baca posting yg lain . Entah kenapa saya berminat sgt dgn posting ni .

lina berkata...

Wah, puitisnya bait-bait ungkapan itu..tidak dinafikan memang manis bila berbaju kebarung..klasik sgt kerana saya sendiri meminatinya.Kebarung sgt digilai sekitar awal tahun 90an.

iLham berkata...

Tidaklah aku memakai baju kurung kerana untuk mempesonakan orang. Apa kejadah pakai baju untuk itu?
Pakai baju untuk menutup.
...
Terjumpa entri ini dari sebuah blog yang mengambil tempahan baju kebarung.

Haha... apapun, catatan yang manis Tuan Zahiril Adzim. Like!