Sabtu, Mac 7

terlalu berbudaya

Kerana budaya, Melayu menjadi TERLALU Melayu.
Kerana budaya, Cina menjadi TERLALU Cina.
Kerana budaya, India menjadi TERLALU India.

Bagaimana hendak menjadi hanya manusia?

31 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kerana agama, adakah mereka menjadi terlalu beragama?

gda Mokhtar berkata...

first and foremost, define the word 'manusia'!

Nurul Aimi berkata...

kerana saya perempuan, saya selalu ada masalah dengan kaum berlawanan

(:

tynaizat berkata...

so hard to define how to be 'hanya manusia'.

manusia itu pelbagai dan kita sendiri pun kdg2 hidup bukan hanya untuk menjadi seorang manusia.

kdg2. =)

bro ke 2 berkata...

anonymous, kerana agama barulah kita dapat jd manusia.

islam sudah perfect tak perlu adat tak perlu prkauman tak perlu keganasan dan tak obses pada ketuanan.

toron menoron berkata...

pilihan ditangan anda bob

budaya itu pilihan

kalau dirasakan boleh hidup tanpanya, teruskan

ibarat bayi yang baru lahir

suci dan bersih

tapi, nanti akan datang to'mat, sambil berkata

tak cool la korang

ha ha ha ha

cindir-rela berkata...

keterlaluan itu menjadikan manusia itu unik...saya melayu jadi saya suka menjadi terlalu melayu...sebab saya tahu ianya unik dalam kekunoan...apa pula kata kamu, encik bunga2?

Tanpa Nama berkata...

Encik Zahiril...Budaya...tidak salah diturun-temurunkan dari generasi ke generasi...Ini adalah warna-warni yg boleh kita lihat di Malaysia. Apa yg menjadi Melayu..terlalu Melayu..Cina menjadi terlalu Cina..dan India menjadi terlalu India adalah kerana kita telah dibesarkan dalam ruang lingkup satu budaya sahaja...
Budaya tidak perlu dipersalahkan..tetapi PEMIKIRAN dan DIDIKAN yg perlu dipersalahkan....Itulah asas untuk menjadi MANUSIA

etoy...

Tanpa Nama berkata...

mcm mne nak menjadi hanya manusia? ape mksud 'hanya manusia'? and tue bro ke 2, thanks for the opinion. but of course in every place, xkire ape agame p0n, they at least have their own budaya right. so, how does this budaya m'pengaruhi agama mereka. itu persoalan saya.

tukang tanya: aqi

DuRiaN bAsi berkata...

semua makhluk yang dikurniakan AKAL itu adalah manusia.. kerana telah kita pelajari sejak kita sekolah rendah lagi, bahawa manusia adalah satu-satunya makluk yang nyata di alam mukabumi-NYA ini yg dianugerahkan "AKAL". agak sukar jika kita mahu menjadikan semua manusia, hanya sebagai "manusia" kerana sejak azali lagi bumi diduduki oleh pelbagai kaum/bani... jadi kita yg berada di masa kini harus terus menjadi manusia yang berkaum...payah kalau kita nak satukan semua kaum untuk menjadi "MANUSIA" semata-mata.

hikayat aku dan mereka berkata...

utk jadi hanya manusia.. apa kata budaya itu diamalkan bersama dan hati itu dibuka tanpa memanggil bangsa apakah kite.. cukup sekadar bangsa malaysia..

vidadarisakura berkata...

Bagaimana hendak menjadi hanya manusia?

akal fikiran dan mentaliti.

khairin berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
ezral Sya berkata...

ha ah. hakikat yang menyedihkan. bukan soal racism lagi dah. masing2 dah dalam kotak comfort masing2.

Indians think they should act like Indians, Malays think they should act like Malays, so goes for Chinese etc etc. semua tak nak distereotaip tapi membenarkan diri distereotaip & live up to their stereotypes.

boleh ke keadaan ni diubah?


Kepada Anonymous : Soal agama belum jadi serious issue lagi, KOT, nasib baik. but only in a matter of time maybe?

Rachelisation berkata...

Mr. ZA, I wonder how would you define "TERLALU"? I'm interested to know. =)

Sometimes I wonder if culture is just bondage in disguise.

If we put culture above the life of another human, if we fight each other to death for the sake of culture, if culture breeds prejudice, then perhaps it is time to let go of that culture.

I think we're sometimes so blinded by "budaya" that we lose sight of the value of life that exists within another fellow human being who happens to be different from ourselves.

And I have decided a while ago that I'm raceless; I'm just Malaysian.

I'm still thinking for an answer to your question. Have a good day. =)

Tanpa Nama berkata...

In some aspects, dek kerana terlalu 'taksub' dengan budaya, manusia terlalai dan mencampuradukkan tuntutan budaya dengan tuntutan agama (contohnya bersanding,tepung tawar,berinai, bakar kemiyan malam Jumaat) Agama? budaya? politik?, dah ramai dari kita yang dah terconfuse dek tuntutan duniawi.

bro ke 2 berkata...

anonymous budaya tak pengaruhi agama agama yg pengaruhi budaya

tengok negara iran kalau nak tahu. tolong tengok lihat dan fikir baca tentang revolusi iran dan baca tentang islam sedalam-dalamnya

anonymous akan faham

manusia asalnya dicipta utk abdikan diri pada tuhan abdikanlah diri pada tuhan. itu baru betul2 hanya manusia

dan abdikan diri pada tuhan bukan sembahyang dan duduk dalam surau 24/7 bekerja makan minum bercinta beranak pinak semua utk tuhan. maka kita jadi manusia yang hidup mcm manusia

budaya? cuma sampingan dan budaya mmg ada kaitan dengan agama. tp tak semestinya agama yg kita anut jd pandai2 beza dan kenapa pulak budaya boleh pisahkan kita?

sebenarnya bukan budaya, syak wasangka dan rasa tidak hormat pada orang lain itu yang pisahkan kita.

kalau nak fikirkan pasal budaya hapuskanlah bahasa malaysia pasal bahasa melambangkan bangsa. mungkin maksud encik zahiril kita terlalu mementingkan kaum sampai sorang mamat india curi duit kita kita kata semua mamat india pencuri duit kita. lebih kuranglah kot

huh panjangnya. 2cents calon SPM kena berlatih utk karangan 250 pth perkataan haha

senorita ezaryhana berkata...

senang jer...tau pk..tau apa yang dibuat...
tanya hati, kenali diri.

senorita ezaryhana berkata...

aku sokong bro ke 2!!!
betol sgt.
setuju.

sampah yg boleh dikitar semula berkata...

wahahahahaha...

cara kita melihat diri kita sendiri akan mengubah cara kita melihat dunia..
itu aku percaya..

wahahahahaha..

p/s; nasib baik aku pan asian.. wahahahaha..

Tanpa Nama berkata...

haha. thanks bro ke 2. i appreciate ur explainations so much~

aqi

Djebat berkata...

betul lah..
manusia yang gagal mengenali dirinya adalah manusia yang gagal mengenali Tuhannya.
Bila dia kenali Tuhannya dia akan kenali dirinya dan jadilah dia manusia.

Tanpa Nama berkata...

bro ke 2, thank you for your explanation. Aku akan baca apa yang kau cadangkan baca.
tapi cuma tolong explain, inai berinai, tepung tawar, bakar kemiyan, bersanding tu, agama pengaruh budaya ke budaya pengaruh agama?.

mirachantek berkata...

bukan ketuanan yang perlu.
tapi KETUHANAN yang harus.
aku tak faham keadaan ini.

alwisafuan berkata...

frasa ringkas, namun persoalannya besar. sejauh manakah kita faham mengenai budaya itu sendiri sebelum mengkonklusi untuk menjadi 'hanya' manusia?
Sedikit diskusi mengenai persoalan ini saya tulis di blog saya.

ieyna berkata...

terlalu melayukah kaum melayu???
renung2kanlah

zera berkata...

terlalu berbudaya kah kita?
atau terlalu racist?
hurm...

Lili Puteh berkata...

sangat menarik.
berbudaya..
bersatu atau berselerak?

.puteh.

GuLe2sweet berkata...

blurr ngn topic ni . serious !

2tahundiwellingtonmencaricinta berkata...

Kenapa mahu jadi terlalu ...... , jika agama aDA pengecualian buat yg ateis atu yg beragama tapi xberagama

jika agama diikiuti sebenar-benarnye , tidak mungkin budaya yang lebih bermaharalela

sabariah.noor berkata...

Buang sifat kebudayaan?