Khamis, Mei 17

bukan harapan, ia persoalan


Kadangkala, ada ruang - ruang kosong dalam hidup yang tak perlu kita selongkar. Biar ia tertutup rapat. Biar ia mampat dengan angin bergelimpangan di dalamnya. Tak tembus walau cuba dibocorkan oleh misteri, kenangan, harapan, kesedihan, kegembiraan, sejarah dan apa sahaja. Biar ia terus kosong, tertanam dalam kepadatan rutin - rutin tuntutan kehidupan melalui dosa - dosa lampau atau upah dari kebodohan sendiri. 

Ia memang diciptakan begitu, yang sampai sudah kita tak mungkin bertemu jawapan. Bukan harapan, tapi inilah persoalan. 

Tak kental.

Foto oleh Kas Roshan.

18 ulasan:

azimahrazak berkata...

dan ianya juga mungkin satu harapan untuk kita terus hidup dengan persoalan yang sentiasa memburu..

#dosa-dosa semalam

Suraya berkata...

yang dosa, yang lamapu wajib dilupakan dan ditutup ceritanya. agar tidak tercalit sedikitpun luka pada org lain.

Aida Areej berkata...

Salam Zahiril. Sy bukanlah peminat awak tpi sy sgt2 kagum dgn kebolehan awak menulis blog ini and therefore,sy terus menjadi follower. Words that you chose and arranged are most beautiful in the world. Keep it up and selamat maju jaya in both world:)

Leysa JL berkata...

persoalan sentiasa timbul n kadang2 hilang tanpa jawapan..

LynnDamya berkata...

:)

M.hakimi berkata...

bob,jangan putus asa..

~~zana@pb~~ berkata...

Pandai berkias, cuma kdg kala org yg sengal mcm akak ni agak slow memahami.

Farahin Najwa berkata...

HIDUP PENUH DENGAN CABARAN~

Cik Suriz berkata...

lately ini aku buat penulisan aku macam kau. suka baca. tanpa sedar jadi motivasi. :)

kura berkata...

kentallah :0

Luna Biru berkata...

Kupinjam atas sebab terlampau cantik...
http://rineyramley.blogspot.com/2012/05/bukan-harapan-ia-persoalan_17.html

Mohon patik...

C!K 0R3N =) berkata...

mohon tuk sy meminjam kata-kata cantik nih...sy teruja...

http://cikorenasz.blogspot.com/2012/05/bukan-harapan-ia-persoalan.html

inoue asuka berkata...

setuju!jadi penuh kan lah ruang yang bersisa tu ngan bunga-bunga chenta kini.bila lagi nak dapat baby?

Ain Runnia berkata...

salam..zahiril memang seorang penulis yang hebat ! syabas.. boleh ganti A. Samad Said nih..:)

jemput singgah & baca..kalau sudi

http://diaryofmizzain.blogspot.com/2012/05/dunia-belum-berakhir.html

aku HaniAsyira berkata...

menjadi baik untuk seterusnya.. =)

MEGAT KHAIRULIZWAN berkata...

Zahiril Adzim pencetus saya untuk menulis, sedikit sebanyaK.

SayabudakBaru Belajar berkata...

salam seriously sye xfaham adakah kite patut mbiarkan ruang kosong itu ttutup? kalau ruang kosong tu sebenarnye pintu perubahan yg positif? maaf sye xfaham sgt...

bab kate kawan sye biar bodoh 5 min, jgn bodoh selamenye

=D cheers

SayabudakBaru Belajar berkata...

skg dh faham lepas fikir byk kali..sye rase mesti ade ayat quran yg paling ajaib akan mjwb kegusaran dlm hati zahiril azim..

kesian cheers