Isnin, September 29

Ingat & Jangan

INGAT ada manusia yang tak cukup makan
INGAT ada manusia yang takda keluarga
INGAT ada manusia yang takda tempat tinggal
INGAT ada manusia yang takda baju raya langsung
INGAT ada manusia yang bumbung rumahnya tidak kalis air
INGAT ada manusia yang takda wang yang cukup untuk berbelanja raya
INGAT ada manusia yang makanan pagi raya mereka sama macam makan petang kita
INGAT ada manusia yang tak dapat sambut raya langsung
INGAT ada manusia yang lebih dahsyat perit hidupnya dari yang kita dapat bayangkan
INGAT ada manusia yang keluarganya tahanan ISA

Jangan berlagak di hari raya.
Jangan eksyen dengan diri dalam baju raya
Jangan langsi dengan make up di pagi raya
Jangan kiasu dengan handbag raya
Jangan kerek dengan kereta gempak di pagi raya

Jangan lebih - lebih lar.. fikir orang lain jugak.
Ada orang yang jauh lebih derita.

Bumi ini kita kongsi

16 ulasan:

lovie say : berkata...

"Jangan langsi dengan make up di pagi raya
Jangan kiasu dengan handbag raya"

:) : langsi dan kiasu tu maknanya ape?? ngeee

(in nothingness) berkata...

a malaysian actor with a mind of his own? now that's really something

Zahiril Adzim berkata...

@lovie
langsi = kerek
kiasu = pon kerek

semua lebih kurang.

@(in nothingness) - i just believe what i believe.

eja berkata...

kiasu = tak nak kalah

Zahiril Adzim berkata...

ye betul, tak nak kalah dengan cara yang kerek. eja org singapore kah?

Jebon berkata...

Ok, aku ingat.

eja berkata...

erk....tak. takde kene mgene dengan singapore pon.nape?

Jebon berkata...

Sebab lebih dari 10 tahun dulu ada komik nama Mr. Kiasu dari Singapore. Aku peminat komik tersebut. Dan aku rasa perkataan kiasu dipopularkan oleh Singaporeans.

Zahiril Adzim berkata...

@eja - takda kena mengena? ouh. saya salah.

@jebon - betulkah? aku pon tak tahu. tapi perkataan tu memang popular di sana.

kot? pedulikan.

bunga berkata...

a good thought. voiced by a young malaysian. it would sound better if it all been expressed in a classic malay. coz somehow modern malay language make ur beautiful insight lost in the ke'pasar'an bahasa itu sendiri. still nice, though. love ur style

cicabest berkata...

ya betul
:)

fishoutofwater berkata...

nope!
aku rse ni lagi better than classic malay...

pemodenan minda tanpa rasa bersalah~

dina berkata...

akak tak pernah langsi dik....

Zahiril Adzim berkata...

@bunga - thank u. classic malay? ini suara kontemporari. haha!

@cicabest - apa yang betul?

@fishoutofwater - terima kasih. :)

@dina - cayalah kak!

aqeelalova berkata...

cayalah bob!!

akan ku 'ingat dan jangan' kata2 mu itu..hahah!!semangat nasionalisme tinggi betui..gua 'kami' sama lu!!haha

Zahiril Adzim berkata...

cayalah qeela ! gua kami sama lu? waahh.. itu perkataan baru, lu mmg boleh jadi inventor. boleh lwn DBP tengok? Haha.. belajar rajin - rajin ye dik.