Khamis, April 16

sebatang rokok menutup malam

Sebatang rokok lagi, akan ku tutup hari ini.
Sebatang rokok lagi, akan ku tutup malam ini.
Sebatang rokok lagi, akan ku buang serabai fikiran ini.

Aku, yang masih bernama.
yang masih mencari kepuasan diri,
yang masih menyelongkar dunia ini.
yang juga menjadi orang yang ku benci.

Ku tamatkan hari ini dengan sebatang rokok lagi..

Selamat malam seluruh hamba.

p/s: Aku ketagih ilmu kehidupan.



54 ulasan:

awan kelabu berkata...

selamat malam~~

p/s:jgn hisap rokok banyak sgt..bahaya..

Tanpa Nama berkata...

:)

niena kierana berkata...

rokok bukan jalan penyelesaian.. bukan pelepas segalanya.. kerana sekali sedut.. maka bermulalah perjalanan ke "alam" satu lgi...

apa guna badan letih mencari harta diri..andai hasilnya hangus dibakar api rokok mu wahai MERAH... (",)

Azli Raja berkata...

Di tengah kekusutan fikiran Zahiril Adzim, jangan kita tambahkan azab dengan mengkritik tabiat merokoknya buat masa ini. Bobbamario, echeh... lama dah bob tak guna nama ni..... kau ni dalam stage 'denial' ke? Jangan terbawak-bawak sgt dgn watak burn tu..... tgk apa jadi pada Heath Ledger? Harap tabah. Whatever you are denying, try to accept it, just for a while, untuk memujuk. Tengok, boleh tak minda bersatu? Bob rapat dengan Khairil Anhar tak? I think your brother tu can be a good listener.
Cheers.....

marlina berkata...

kusut gak ye awak ni..
cari balik kehidupan awak...jgn sampai hilang..

si pari pari berkata...

org kata.... kalau lelaki hisap rokok tu barulah jantan namanya, barulah cool, barulah rock, byk idea datang, byk benda nak fikir.........emmm ye ke Bob? rasanya u kena mencari sesuatu yg boleh mengurangkanya....apa yea... keluarga?, kawan?, kerjaya?, impian? hah.....CINTA mungkin.....

cujen berkata...

selamat malam awak.....

farah liyana berkata...

merokok membahayakan kesihatan.

:)

Me berkata...

To all, jangan salah sangka. Sebenarnya Zahiril ni tidak sekusut yang dia describe dirinya dalam blog ni. He's got his life well managed. He is a happy go lucky guy and very cheerful at home, very close and attached to his family (anak mak ayah). Definitely his not a person with a family problem. Not at all.

Maybe yang menampakkan dia kusut sebab penat bekerja kot or sebab dapat girlfriends pun yang tak matang langsung.

Zahiril Adzim berkata...

Hahahaha... apa daa..

dina berkata...

teruskan bekarya...

jie justin berkata...

k, ko isap rokok ...

si pari pari berkata...

hai dah bangun dah... lena yg panjang......... keep on good work !!!

Tanpa Nama berkata...

jgn merokok byk sgt ok..

QiLaZ berkata...

waa...ramai yg take care dekat kamu!!huhu..
so..
jangan hisap rokok byk2!!
think of those people k..huhu
and your life too..!

Koishie berkata...

Sebatang rokok yang punya pelbagai cerita... sebatang rokok menimbang segala rasa.. ya sebatang rokok..

marlina berkata...

aku tak kenal Zahiril Adzim..cuma kenal sbg anak seni..maaf kalau tersinggung..
to Zahiril, u got nice frens bro!

Tanpa Nama berkata...

x sngke merah yg comel2 adelah org yg sgt berseni...wow

AIMI berkata...

sebatang rokok bisa merusak kn paru-paru tapi apa beza nya ak dan kau...kau menutup 'pagi' kau dengan rokok dan ak dengan nescafe, kau dengan nikotin dan aku dengan caffein..beza tipis ja tu..=P
kau hanya perlu kn ilmu kehidupan kerana kau telah menjadi seseorang yang bernama tapi ak...
ak pun perlu kn ilmu tp lebih dr ilmu kehidupan,
ak perlu kn ilmu dunia, ilmu kehidupan, ilmu pengalaman, ilmu ciptaan manusia, ilmu akhirat dan ilmu yg bisa ak dalami selagi ak bernafas..
kerana ak belum jadi seseorang lagi di bumi ini...
untuk kembali ke kehidupan ruji tidak gampang seperti menterbalik kn telapak tangan...
selamat berkarya =)

afri berkata...

but i cant keep my hands off the cigarette..
cant keep my hands, my hands, my hands..
off the cigarette..

camon bro, get a grip huhu..

MiMieku berkata...

jgn biarkan hidup kamu musnah seperti sebatang rokok..semakin hisap,semakin habis..akhirnya,hanya tinggal serpihan dan pembaziran yg tiada pulangan serta masa hadapan yg belum tentu pasti..

NaNiE berkata...

mlm td best giler tgk aircon!!
kite dtg jauh dr jb n bertape kat kl 2hr sbb tket 1st day da sold out..demi nak tgk abg zahiril, xkesah....

pepun, mmg best sgt la tgk aircon n abg zahiril ni!
(chep pon power!)

eyka berkata...

mmpu ke sbtg rokok melenyap kn sgale mslh??
abg sy pn seorg yg suke merokok..tnpe alsn munasabah..
knp ye??
blh bgtau..coz im curious..
=(

puteri nyaring berkata...

ape yg bestnye??hurmm..ble dh tgk patient wat mcm2 rwtn pas dorg dpt penyakit sbb rokok..rs kesian sgt..xsmpai hati..tp org tau,mmg ssh nk benti ble dh dpt..org pn ade kwn2 yg ske merokok..dh b`buih ckp..org xmo org2 yg org syg jd mcm patient2 org..2 je sbnrnye..hurmm...

Zahiril Adzim berkata...

sy tidak pernah kata dengan rokok dpt melenyapkan masalah.

"sebatang rokok menutup malam"

:)

Tanpa Nama berkata...

utk 'me'. i was wondering cner zA yang macam xgedik akan dapat orang yang xmatang macam dlm tv tue. its go0d when he can control he's expression towards the 'xmatang' gurl. haha. to mr zA, i'm stil following ur life essay. to improve my expectations towards someone like u. who is different and unique in having a name of ZAHIRIL ADZIM.

iqah

CTNNA berkata...

Salam. Hey kamu :)!! ada sesuatu tentang penulisan kamu yg ironi dgn perwatakan kamu (bdasarkan pmerhatianku..-aku kan manusia biasa yg menilai mula pd pandangan mata-)... bila kamu punya masa, teruskan menulis ya kerana ia menggambarkan jihat kamu yang berbeza.

Tanpa Nama berkata...

to anonymous,
gurl yang dimaksudkan oleh me, yang x matang tu bukan yg dlm merah putih tu, itu berlakon je, but a particular 'girl' dia, outside berlakon(ex dia kot) yg memang tak matang and agak terlebih skt ketidakmatangan dia. Ikut jejak mak dia kot. Haha Bob, sorry ya.

eyka berkata...

oh, maaf..
mgkin sy tersalah pmhmn sblm ni..
skg sy dpt ape yg d mksd kn..
trime ksh mr. ZA...
=)
teruskn penulisan anda yg mndalam & bmkne 2 sbb tlah mnjadi rutin wajib bg sy utk bc blog ini stiap hr.

Yanne berkata...

One simple fact that many people doesn't realize: asap dr ekzos2 kenderaan yg lebih byk menyumbang kepada risiko2 sakit jantung, barah paru2 dan yg berkaitan, compared to asap rokok. Maybe ramai x stuju. :)

Anyway, wut eva bothers u Zahiril Adzim, just take them as a step towards finding more about urself. Dh jumpa ur IQ, EQ and SQ? Kalo tiga2 dh seimbang, insya Allah, u'll find peace in everything u do.

Started adoring your acting from KAMI the series and then KAMI the Movie and I want to see more!

SEMOGA BERJAYA!!

AzrAIn@rAIn@azrinrasid berkata...

sebatang rokok yang memberi sedikit ketenangan dan menghilangkan sedikit masalah yang bersarang dalam kepala...


**kenyataan yg pernah keluar dr orang yang aku tanya

ada juga kebenarannya...
tapi x bermakna aku menyokong k...

;D


nice blog...

YusrikaBahar berkata...

Mana mungkin ku lihat sinar andai mata melilau gelap. Mana mungkin ku hayun langkah andai gerak dipaksi sama. Mana mungkin ku ucap kata andai mulut tak bernafsu minda. Mana mungkin ku jadi diriku andai hilang ditengah gelombang.....
Yusrika Bahar

si LOVER berkata...

sesungguhnya rokok itu best =). dan mmg bukan ntuk menghilangkan masalah pun, cume ntuk peneman bosan saje kan.

tp pun merokok ta baik untuk kesihatan la Merah. kurangkan ye. =)

ZaRiNa berkata...

Sebatang rokok lagi tak bisa menutup harimu,
Sebatang rokok lagi tak bisa menutup malammu,
Sebatang rokok lagi tak bisa membuang serabai fikiranmu,
Sebatang rokokmu hanya bisa meninggalkan titik hitam di hatimu.

Dengan namamu, kau kukenali,
Insan yang yang masih belum puas,
Insan yang masih menyelongkar,
Insan yang menjadi orang yang dibenci,
Tapi, pernahkah kau mengerti dirimu sendiri.

Aku menulis bukan mengkritik
Aku mencatat bukan terhasrat
Cuma tersentuh apa yang tersirat

p/s:kamu rindu sesuatu?

Tanpa Nama berkata...

kurangkan merokok..
jaga diri and kesihatan ok:)

Nazri berkata...

"sebatang rokok menutup malam"

merokok salah, x merokok pun salah... mcm mana tu....
kadang2 org yg merokok ni lebih lama idup...
is it FAIR ?

just to exchange my view...

Vitamin berkata...

akhirnya aku berjaya menonton air con. selepas gagal hadir pada musim pertama dulu.

superb sial. 4 thumbs up (termasuk ibu jari kaki). bertuah gile kau sebab terlibat dalam karya sehebat ini..

Rachelisation berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nazihah Rusli berkata...

bagus bangat menginterpretasikan keadaan dengan kata2.. bak kata shakespear...So long as men can breathe or eyes can see,
So long lives this and this gives life to thee.

TsUjUn berkata...

sebatang je okay?
besok lagi sebatang..
jimat sikit..
rokok mahal tuh!

nak call pak najib suruh increase tax on cigarate

farra berkata...

menulis berserta gambar. do like diz owez k :)

thx

mimiette berkata...

Tahniah!
persembahan yang cukup baik!
lepas ni rehat la
tenangkan fikiran...
ingtla pesan sy ptg td.
wlupn awk rse xde org nk jg awk,
tp awk disygi oleh sume org!
thanks sbb sudi borak2 td
hrp2 bleh jmpe lg..
tabah ok!
rmai org menyokong awk!
tmasuk sy jga! =)

artfieda berkata...

dont take too much bro :)

cujen berkata...

ZA dah ade gf ke??
ciss....baru nak masuk line...
hihi

sampah yg boleh dikitar semula berkata...

wahahahahaahah!!!

apa benda ni?

sebatang rokok pun nak kecoh ke?

bukan ke statistik mengatakan kemalangan jalan raya lagi banyak meragut nyawa?

wahahahahahahaahh!!!

apa semua ni?
atau aku yg dah kenapa?

Yanne berkata...

sampah yang boleh dikitar semula: u are so funny la..

these people are only showing their care and love for ZA..

nor faezah berkata...

"sebatang rokok boleh menutup malam"
sebatang rokok juga boleh menutup hidup mu..
sebatang rokok juga boleh menutup malam mu..

lovie say : berkata...

aku ske ayat kau. "aku ketagih ilmu kehidupan.

Tanpa Nama berkata...

baru menOnton kamU.acTually dari KAmi lAgi.kaMu bagUs. SuKa carA kaMu yg sEmulajadi iTu. usAh peNAt. kEeP moVinG bRO.

Tanpa Nama berkata...

kAlaU kaMu adA masA, caRi bLog Fynn JAmal. kaTAnya biSa mEmbUat KaMu suKa. diA kaKakkU di Alam MaYa. akU suKa kAryAnya jUa SaMa jiWa. MuNgKiN kaMu jUa biSa.. aKu kAbaRkan sAja..

senorita ezaryhana berkata...

sebatang ka tiga batang da ni beb???

hanis berkata...

kurangkan kpd stgh batang rokok..simpan stgh lg utk esok..
jimat...
hehehe..

Akio uRiku berkata...

jangan hisap rokok banyak sgt...
and jg kesihatan kamoo..

owez support you...

situasi berkata...

hi zahiril saya salah seorang dari peminat awak .. saya pada mulanya tak berapa mengenali awak namun selepas saya melihat drama merah putih , 100 hari jadi dan satu lagi tu tapi dah lupa dah yang awak jadi budak sekolah tu..hehe em kalau boleh saya nak jadi adik angkat awak ble tak abang zahiril.