Khamis, Jun 11

aman sahaja lah semua!

Baiklah, aku rasa kita tak perlu lagi perah otak untuk fikirkan hal serang - menyerang, tahan - mempertahan ni. Balik - balik kita pusing di tempat yang sama jugak.

Dah jadi kelakar pulak sekarang. Hehe..

Akibatnya, dua - dua pihak tak dapat apa dan tak rugi apa - apa. Ya? Cuma kita semua telah membuang masa. Itu sahaja.

Oleh itu, aman sahajalah semua. Kita nak argue sesama kita pasal perkara begini? Bukan sesama kita yang perlu kita tentang. Sepatutnya kita tentang pemerintah yang zalim, akta yang kejam dan banyak lagi isu yang lebih besar.

Sekarang kita usah hingar lagi tentang perkara ini.

Baiklah...

Sebenarnya aku tertarik dengan komentar seorang pembaca blog ini.

Miz_S

@ZA--
entry yang kamu tulis tu..aku faham point yang kamu nak smpaikan...tentang perbezaan antara manusia...tetapi perlukah kamu menulis "taksub menjadi Melayu dengan mentaliti tepu."..nah sekarang kamu sendiri sudah membezakan...apakah hanya kaum Melayu sahaja mempunyai pemikiran tepu...dan cuba kamu lihat dan berfikir sejenak dengan sebahagian komen yang dihantar...apa yang kamu perasan?

Entah macam mana, aku telah bersetuju dengan tulisan dia. Kecuali bahagian mentaliti tepu itu. Satu kenyataan yang aku harus perbetulkan, tulisan aku kepada segelintir, bukan semua. Dan itu bukannya satu perbezaan.

Terus aku teringat akan kata - kata guru aku sewaktu aku masih sedang belajar dulu,

"Kalau kita nak tahu keburukkan kita, kita tanya musuh kita, bukan tanya kawan" - Nam Ron, skrip Naturalisasi.

Cuma aku tak menganggap Miz_S sebagai musuh, tetapi dia cuma salah seorang pembaca yang tidak sependapat. Itu sahaja.

Ada betulnya tulisan dia. Aku terima.

Jadi kawan - kawan yang kita suka, kita berhentilah mengutuk atau mengata orang yang tidak sependapat dengan kita ya?

Kita tak perlu terlalu defensif,
kita tak perlu menghina orang lain,
kita tak perlu mengata mereka.
hanya kerana mereka tidak sependapat.

Kalau kita terus provoke, maka perkara ini takkan kemana. Dan aku percaya juga, segelintir mereka di forum tempatan itu bukannya orang jahat, mereka juga sama seperti kita, manusia. Cuma mereka punya sedikit kemarahan yang perlu dilepaskan. Kita biar mereka lepaskan ya? Mereka juga punya hak bersuara.

Yang penting, kita hormat pekerjaan manusia lain.

Ini negara, semua orang boleh bersuara!

Aman sahaja lah semua!

Yeah!!

49 ulasan:

MarsMaseira berkata...

ya. itu lebih baik. yang mahu teruskan, biarkan. tak ada apa yang mereka dpt selain puas hati sendiri. dan kita boleh teruskan berfikir tentang perkara lain yang lebih menyenangkan hati ",

d-ba. berkata...

ya! betul tu..
buat apa nak bergaduh?
takda gunanya kan?kan?
haha :)

Qistina Filzah berkata...

oklah tu... (^_^)

AKU BUKAN EGO berkata...

tapi payah nak aman,,,selagi ideologi tak serupa....kalau perhati balik,apa yang dikejar sama ,tapi caya yang berbeza buat bersaling tingkah,,,kenape tak berganding untuk menjadi turbo dan capai apa yg dihajati....waaaaaa bosannya dunia semua macam pelakon..atau boneka?????

AKU BUKAN EGO berkata...

pembetulan....caya kepada cara....

Saichou berkata...

"Kalau kita nak tahu keburukkan kita, kita tanya musuh kita, bukan tanya kawan" - Nam Ron, skrip Naturalisasi.

ada bnda baru saya blaja hari ni..thanks za..

farra berkata...

aku cuma rasa kita ni perlu tingkatkan kesedaran sivik.

baru lebih menghargai, menghormati orang sekeliling. takde nak bertikam lidah je.

Anis berkata...

masing-masing punya pendapat masing-masing.
semua terserah pada kita sendiri.
tepuk dada, tanya minda.
sama ada kita mahu mengikut ideologi yang mana.
:))
*berfalsafah pulak*

fadzlina fadzil berkata...

ingat satu perkara...

lain udang lain garam...
lain orang lain ragam...

jadi, kita semua tak perlu la nak bising-bising pasal hal sebegini... berdebat sampai bila pun tak kan habis... lebih baik fokus pada benda-benda yang bermanfaat je..

well za.. teruskan tulis entry yang bagus-bagus ok... keep up the good job

madjo berkata...

yup... begini lebeih baik... hikss..

ku suka kan mksud ini..

"Kalau kita nak tahu keburukkan kita, kita tanya musuh kita, bukan tanya kawan" - Nam Ron, skrip Naturalisasi.

mendalam mksudnya bg sy ZA..

warwickshire berkata...

such disparity of view may lead to different attitudes n behaviors thruout d society n divergence from d idea of a consistent society culture. this is what we called 'idiosyncratic' of post-industrial society today resulted from unthinking majority :)

cheers!

shuha berkata...

ASSALAMMMUALAIKUM...

bagus la awak berpendapat mcm tu...
lagipun tak baek gaduh2nie...

tetapi...
kita berforum bukannye utk bergaduh tetapi, berkongsi pendapat...
dan apa yg awak tuliskan pd tanggal 9JUN2009 itu hanyalah disebabkan percanggahan pendapat...BETUL...


jika permikiran kita semua serupa...tiada bezanya...
kita semua hny mendapat keputusan yang biasa shj...


tetapi apabila berlakunya percanggahan pendapat....
keputusan drpd hasil percanggahan pendapat itu....akan lebih baik drpd keputusan yang "biasa" tadi...

ASSALAMMUALAIKUM...
sy tak gaduh dgn awak,ye???
hahahaha....:D

JIKA AD TERSLH CKP..
SY MENYUSUN 10JARI MEMOHON AMPUN...

along berkata...

Betul kata adzim 2..kita x perlulah memerah otak utk berbalah pendapat masing-masing..lebih baik fikirkan mcmana nk memajukan diri kita sendiri..setiap org ada pendapat msing2..so aman sahajalah semua ye..(^_^)/

misisitukangtulis berkata...

[ Kita tak perlu terlalu defensif,
kita tak perlu menghina orang lain,
kita tak perlu mengata mereka.
hanya kerana mereka tidak sependapat.

Yang penting, kita hormat pekerjaan manusia lain.

Ini negara, semua orang boleh bersuara! ]

Dalam konteks personel,mungkin sesuai, tetapi jika skopnya diperluaskan, contohnya isu negara.
Emm..adakah ini maknanya "kerajaan perpaduan" yakni tiada pembangkang.
Sebab 'bersuara' tak bermaksud membangkang. Rakyat bersuara juga bukan melalui 'tiket' pembangkang.

Atau senang cerita,jadi pembangkang yang 'ringan',kalau kerajaan silap pandang sebelah mata saja. Jika rakyat tertindas itu dianggap biasa saja.

Sebab kadang-kadang orang yang lena tidurnya..selesa kedudukannya memerintah berkurun lama perlu dikejutkan dengan sesuatu yang malar segar dan tegar.

Kerana hakikatnya pembangkang menjadi 'check & balance' ataupun cerminan kerajaan.

starry~ berkata...

biarkan bintang menari.~

dina berkata...

untuk kwn2 yang kita suka (pinjam trademark bob!)
pandangan dan pendapat tu hak masing2, ada yang menyokong ada yang menyangkal... tetapi kadangkala kita berfikir dalam cara yang berbeza walaupun puncak untuk kita capai itu adalah sama...

Tanpa Nama berkata...

kata-kata orang yang lebih berpengalaman ada kebaikan yang terselit...jadilah diri kamu sendiri...apa adanya..

Djebat berkata...

adk,abg ada tulis dlm blog abg.. kita takkan menjadi lebih mulia dengan menghinakan orang lain.. tapi bila kita muliakan orang, orang lain akan pandang mulia pd kita..
abg hrp kita dijalan yg sama.

::nursafinaz::cippeanut:: berkata...

Kita tak perlu terlalu defensif,
kita tak perlu menghina orang lain,
kita tak perlu mengata mereka.
hanya kerana mereka tidak sependapat.

tersenyum aku =)

nur_petunjuk berkata...

assalammualaikum...

kekadang klau difikir, direnung semula smua pendpt tu... tak de pun salah, tak de pun yg dilabel sbgi crime.. tpi, yg x sedapnye, bile suatu pendapat takle nk diterima, ia dikutuk seperti najis...
sememmangnya manusia skrg ni lac of empathy.. tiada kaalan emosi... terlalu mudah melatah...
aku rase manusia zaman skrgni (temsuk aku) kekadang tu terlalu tkut utk mempnyi pendapat... terlalu tkut dikritik... terlaku tkut untuk menjdi minoriti... sbb.. kite ni smua da terlalu lme berada dlm "comfort zone" tak mcm tok nenek kita dlu... kite terlalu lame dibuai dgn kesenangan dunia... kita tertidur semasa seluruh bangsa lain di dunia sdng bgun mencari jati dri.. dimana kita?
kita terlalu ego dgn dri kita yg kosong... astghfirullahaladzim...

Noor Syafiqa. berkata...

Aman Sahajalah Semua. Ya, kalau semua di dunia ini berfikiran begitu, maka akan amanlah dunia..malangnya....

merpati putih berkata...

Salam semua,
(ZA, i nak tumpang comment, ya?)

Kepada semua, memang lah tidak salah memberi pendapat dan melontar ideas yang boleh diperdebatkan, tidak kira di mana-mana chat box or forum. Memang amat baik jika ada orang yang berlainan pendapat dengan kita. At least we can see what's 'on the other side'.
The problem is ada orang yang tidak tahu meghormati tatasusila 'orang-orang yang waras' semasa memberi pandangan. kalau nak beri pandangan, elak isu-isu yang sensitif dan boleh mencalarkan perasaan orang lain. Jangan bawa isu peribadi semasa memberi pandangan. Kalau dah sampai memberi pendapat dan mengutuk fizikal orang lain, itu dah kurang....... namanya. Walaupun ZA doesn't care about peoples' comments tentang his "physical', but you all MUST remember that he is a ciptaan Allah swt.
So, orang-orang yang di 'forum',if you are reading ZA's blog,swati its good to discuss, tapi jangan sampai ada yang keluarkan kata-kata kotor. Think before you write, ok?. hissh, belajar lah hormat orang.

Miz_S berkata...

utk -->
zahiril adzim dan juga peminat ZA
aku tidak pernah membenci za
aku bukan dari kalangan yang anti za
aku juga bukan yang menulis di forum mengenai za
aku sekadar menulis berdasarkan isu yang disampaikan..itu sahaja..
walaupun berbeza pendapat tetapi ada juga yang aku bersetuju dengan kamu terutamanya utk entry ini...
kita tidak perlu perlu cepat melatah dan adakalanya aku rasakan diam lebih baik daripada berbunyi...tidak bermakna kita kalah tetapi itu menjadikan kita lebih professional :)betul kan?

bagi forum yang mengata kamu itu..seharusnya kamu berterima kasih..kerana dari situlah aku mengenali kamu...dan kebanyakan thread tentang kamu..sebenarnya banyak menaikkan nama kamu sebagai artis ...

ps:
nasib baiklah kamu tidak anggap aku sbg musuh..kalau tidak..habeslah aku dihentam dengan teruk oleh peminat kamu..haha...

PEACE UTK SEMUA!

Tanpa Nama berkata...

hadoi,mmg betul kite tak payah pening2 pasal benda bodoh ni,melayu?cina?india?pan asia?(haha)
semua tu bagi aku tak wujud pun.
yang wujud atas dunia ni manusia je,yg boleh berfikir...

si,kawan2 yang kita suka,biarkan je la orang2 yang hidup sempit ni,
BIARKAN,
jgn dilayan,
marilah kita hidup dalam golongan yang kita suka!
AMAN SENTIASA!

p/s: baru lpas tgk gadoh beb,TERBAIK! ko nih mmg pelakon yang bagus la,dan juga teman2 seangkatan ngn ko.

SYABAS utk ko.

azizulhakim

YobSumO berkata...

ZA buat debat politik plak amacam?
hang mcm power je...
yg bce blog ni pn mcm power...

aku rase rmai akan berbeza pendapat, dan aku sendiri dpt melihat dr perspektif yg lbh luas...

hang kluar dr norma blog artis, tulis psl politik (yg lebih mendalam), gempak tu, brulah artis naik 1 level, ade knowledge, bukan bakat semata atau mcm blog ehem2 azwan tu...

aku tahu kamu suka politik, tp jgn sampai menyentuh sensitiviti yg perlu dielakkan sudahla...

- idea semata -

b e a u t i f u l . d i s g r a c e berkata...

YobSumO, aku sokong ko.. yeah.. i love you ZA!!

b e a u t i f u l . d i s g r a c e berkata...

jap. saya rasa saya tak racist. tapi, tah la. kadang2 saya confuse jugak. sceptical tu wujud kadang2. contoh mcm dvd gadoh. saya nak share ngan org2 pejabat. (kami terdiri dari kelompok multiracial). tapi, mcm yang saya cakap tadi, mesti saya akan ada rasa sceptical. "diorg ni bleh terima ke?", "diorg ni racist tak?". sbb kat office tu ada beberapa puak yang anti certain2 pemimpin. selalu sangat berdebat pasal politik. jadi, saya takot. so, last2, sampai skarang saya tak bagi sape2 tgk except immediate family members. erk, apart from having feelings nanti kalau kawan2 pinjam takmo kasi pulang (dvd tu saya sayang sangat).. hihi.. tapi, tula.. tah, racist kah aku?

Nora Wahid berkata...

Maaf. Lari topik sikit. miss beautiful.disgrace... macamana nak dapatkan dvd gadoh tu? Ada di pasaran ke? Pasaran terang ke pasaran gelap?

Ell berkata...

Alah,tak payahlah tukar jadi blog politik pula. Aku tak setuju.Aku tak setuju.You do what you do best, ZA. And that's ART! Tapi kalau dah ZA suka, tak kisah lah. Blog dia pun.

b e a u t i f u l . d i s g r a c e berkata...

Cik Nora Wahid, hmmm dvd tu saya dapat free mase pergi first screening. Tp saya rase smlm mase kat 2nd screening diorg dah start jual kot? Betul tak ZA? Saya rase smlm nampak mcm ZA beli ape tah kat kaunter tu. Tp tatau la. Sbb takde isi borang pun smlm. Cuba awak try tanya kat mereka2 di komas. Try email kat gadohthemovie@gmail.com untuk pertanyaan. Harap ini dapat membantu.

Ayyman Rahim berkata...

Tu la, nak gaudh-gaduh, takda guna pun. Btw cantik cerita seratus hari jadi hahaha

Tanpa Nama berkata...

a`a 2nd screening tu diorang dah start jual...
RM15!murah je...
support la...
pasni diorang nak jual kat mane tak pasti plak..kene tanye komas

-azizulhakim-

fazleena berkata...

baru selesai menonton dvd gadoh. :)

teater jadi ubat kepada prejudis dan diskriminasi. racism takkan mati sampai kita semua mati, tapi usaha utk ke arah itu perlu selalu ada. Gadoh salah satu usahanya. Bagus.

congrats to all the team.
congrats utk perkembangan seni kamu.

*congrats utk nomination juga.

Nora Wahid berkata...

Saya tak berpeluang nak pergi tengok walaupun sampai ke 100 screening sekalipun. Apapun, terima kasih atas info beautiful.disgrace dan azizulhakim. :)

Matt Iss berkata...

perkauman??
apakah tu??
memang aku tak kenal sejak kecik perkauman nie..
sama jew..
cina melayu india..astaga..
kenapa hina ke melayu di mata cina then sebaliknya???
aku pon dah boring PERKAUMAN..

nylofar berkata...

selagi kita tak bersih serta janakan minda kita untuk ke arah kebaikan maka tiada istilah aman dalam kamus dunia..pikir2 kan lah wahai manusia..

hurmm teringat pada satu potong ayat yang pernah singgah dalam otak ak satu ketika dahulu..

"kita dengar pada kata-katanya bukan pada keadaan zahirnya"

setiap pendapat punya pandangan dan penyelesaian yang berbeza cuma kita yang perlu tahu membezakannya..

lapangkan mata..
lapangkan minda..
lapangkan akal..
akan tercapai satu matlamat dan penyelesaian..

along nordin berkata...

manusia ada mcm2 peel, mmg susah nak baca pemikiran masing2 dan sgt susah nak puaskan hati sume pihak

:. Rianna Wilis .: berkata...

aku tertarik dengan bait-bait perkataan yang dikarang oleh mu yang menzahirkan realiti kehidupan pada masa kini.kita hidup maju ke hadapan bukan mundur ke belakang!tiada pergaduhan yang berakhir dgn kegembiraan!menyuarakan pendapat tiada salahnya jika disuarakan dengan cara yang berhemah!

jeehalicious berkata...

apa rasa kalau gaduh? masam ka masin ka pahit ka? manis ada tak? hehe..

F@RR@ berkata...

KALAU DIBIARKAN,
KALAU DIIKUTKAN,
KALAU TIDAK DIPERJUANGKAN,
KALAU TIDAK DIAMBIL PEDULI,
KALAU TIDAK DIBERI SEMANGAT..
MASAKAN ORANG MELAYU BLH BERSATU.
MMG LA ORG MELAYU MALAYSIA ATAU MALAYU INDONESIA PERLU AMAN DAMAI
BKN AKU BIAS ATAU MENGELASKAN WARGA INDONESIA NI TP CUBA PIKIRKAN KALO MEREKA TIDAK MASUK LGSG KENEGARA KITA, BERKEMUNGKINAN ORANG MELAYU DI TANAH AIR KITA SENDIRI YG BEKERJA SEBAGAI KONTRAKTOR BEGITU JUGA DGN MENJADI MAID DI RUMAH2. MAKA BILANGAN PENGANGGUR ORANG MELAYU MAKIN KUARANG.KALO GUNE ALASAN ORANG MELAYU SKRG DH BIJAK PANDAI PEGANG SKROL IJAZAH MANA MUNGKIN NK JADI KONTRAKTOR, TU SEMUA ALASAN!
BILE KITE DH SET MINDA YG PEKERJA KONTRAKTOR TU KERJA ORG INDON MAKA KITE MEMANDANG KERJA TU HANYA LAYAK UNTUK BURUH ASING!
KALO KITE TIDAK MEMBERI MUKA LGSG KEPADA BURUH LUAR,NEGARA KITE MASIH BLH MEMBANGUN LG PESAT. AKU BKN CKP KOSONG.TGK JEPUN NGAN CHINA.MANA DIRORG BG CHANCE KAT ORG LUAR BEKERJA DLM NEGARA DIRORG,STILL NEGARA DIEORG BLH HIDUP! NAPE NK BERGANTUNG PADA ORG LUAR! NAPE NK AGONGKAN HASIL KERJA TANGAN BURUH LUAR!
KALO SEBELUM MERDEKA ORANG MELAYU MALAYSIA BLH HIDUP BUAT BANGUNAN TANPA BURUH LUAR KENAPA SEKARANG KITE HENDAK BERGANTUNG HARAP PADA MEREKA.
AKU XBENCIKAN BURUH LUAR CUMA AKU PUSING DENGAN PERSEPSI RAKYAT KITA YANG MEMANDANG MEREKA SEBAGAI KEPERLUAN DAN BIARKAN MEREKA BERSENANG LENANG DI TANAH AIR KITA!

nn berkata...

whatever it is, abam best :)

penanya (?) berkata...

terlalu obses dengan bangsa sendiri tetapi sendiri tidak tahu membangun diri sendiri bagaimana? rata2 melayu kita begitu, jerih melaung semangat bangsa walhal diri sendiri lena tidur petang bagai bangkai

situasi berkata...

kita kan 1 malaysia .. hehe jangan lah gaduh...peace (^_^)

sHe~TeE berkata...

saya setuju!!!manusia tidak semuanya sempurna.. biarlah apa yang mereka katakan.. yang penting 'happy'..

AdHaNi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
AdHaNi berkata...

ye btul. kita xperlu menghina org krn kburukan mereka. kita tdk perlu memandang rendah kpd org lain krn kita sendiri pun bukan bagus sangat. tak perlu mencari kekurangan orang lain kerana mereka juga manusia biasa ciptaan tuhan. kita juga tak perlu menuding jari menyalahkan orang lain kerana kekurangan mereka tetapi hulur tgn bantu lah mereka memperbetulkan kekurangan mereka itu. alangkah bagus kalau mentaliti segelintir masyarakat spt ini dapat diubah..

intan berkata...

ak konfem MS_S tu lpas bc entry ni msti kmbang habesss~

p/s: ZA bila plak nk buat entry ceta pasal ak? kahkahkah

Miz_S berkata...

@ intan-->
tak kembang..
tak kempis..
tak kembung...dan tak rasa apa2 pun...
:)

manusia berupa ultraman berkata...

cuma nak tambah cakap MIS_S

MELAYU+MALAS= MATI.