Monday, July 13

adik sekolah berbahasa

Pernah sekali sewaktu aku sedang menembak bersama teman - teman sepenembak dan ditembak, kami didatangi oleh sekumpulan adik - adik comel, jelita, cute dan lain - lain perkataan indah buku teks.

Kenapa buku teks? Kerana aku kaitkan dengan umur mereka. Masih belasan, kata mereka. Teman - teman aku (sepenembak dan ditembak) pun agak terkejut dengan fizikal mereka yang dikatakan masih belasan itu.

"Nampak matang", tegur seorang teman.

Mereka juga pemeran tambahan untuk filem yang sedang ditembak waktu itu. Mereka berbaju sekolah, meminta untuk bergambar bersama, beramai - ramai. Maka, kami pun dengan senang hati bersetuju. Sekurang - kurangnya ada juga pembunuh kebosanan di lokasi menembak.

Kemudian, kami semua berbual, berborak, bergelak ketawa dan lain - lain aktiviti terhad yang dapat membunuh kebosanan serta mengalihkan minda dari ketidakselesaan panas matahari.

Setelah cukup waktu berehat, kami pun dituntut untuk menyambung kerja. Lalu, salah seorang daripada adik - adik pembawa keceriaan tadi pun bertanyakan pada aku bagaimana untuk menghubungi aku melalui internet.

Myspace dan Facebook sangat sinonim dengan mereka.

"Kalau adik pandai cari, mesti jumpa abang punya". Aku merahsiakan identiti, kononnya misteri.

Dengan reaksi penuh yakin, budak tu pun menggangguk bersetuju. Memang dalam kepala aku, adik ni pasti mahir tentang selok - belok Myspace dan Facebook.

Dan dalam kepala juga aku sudah tergambarkan photo - photo 'shot-amik-sendiri' atau 'shot-pantulan-cermin' miliknya. Haha..

Biasalah.. bisik aku. Aku akur.

Tapi, kata - kata terakhir sebelum dia meninggalkan aku, memberi seribu tanda tanya pada aku. Benar - benar seribu tanya.

"Nanti kalau dah add, jangan lupa komen my peach!"

Peach
tu bukan buah ke
?? Uishhh, berani sungguh!


113 comments:

Anonymous said...

my peach???
hehe..
comment my peach 2 k..
huhu..

wanniey said...

suka membaca hasil2 tulisan kamu .
:)

inoue asuka said...

en. zahiril menulis,quite addicted to ur entries nowadays;macam megi..heehhe,tapi this one mmg lawak..:D thank u sebab dah move on dr entry yg seblomnya.seblom aku decide utk mengoffer diri join askar..:D

Amer Yusof said...

peach? hahahaha. mesti sains dia top scorer. hehehehe.

bob, pose bebudak sekolah skarang dah tak main dah snappin 45 darjah dengan muka tirus, kurus dan hot.

skarang bebudak pakat wat mulut muncung. hahahaha

tapi bob, skarang x kira budak ke org tua, semua suka wat sesi camwhorin secara besar-besaran.

enyheartsdiamond said...

my peach?

dush3!

berani!!!

(^_^)

~shashu~ said...

emm, x pahammm.....za, aku tau ko sebok, tapik jwb za.. (sesape lah) tak khusyuk smayang nie.. hehe..

chempaka said...

muahahaha. comelnye. excuse her english. cikgu dia tak ajar sebut betul2.. huhuhu..

sang hEArty indAh~ said...

haha...
tembak ang nie kang ZA....
chian kat dak tu...
x psl jew jd bahan...
adEyh...

najwa hazirah halmi said...

ahahaa...
dy nk sebot pic tuh....
terlampau excited myb..
haha~

AQillz said...

Haha, after reading about that, I now wonder how many of those gazillion ppl who uses that same line can actually say it out loud the right way.

anyway, I noticed, these days they actually set up photoshoots to get pics for they're accounts :)

ღ~n0n0i~ღ said...

Jap jap..
Peach tu maksudnya apa ek, ZA?
Kot-kot le kat display image tu dia betul-betul letak buah peach. Ekekeke

banie said...

dia nak ckp pic kot..

tp kelakarla..dpt bayangkan muka budak tu cmne msa menyampaikan ayat tu.. ;p

kekek said...

komen je kat peach die tu.."cute~"
mmg wajib kene ade tanda "~" baru nampak cute.aha

fadzlina said...

hahaha.... my peach??? memamng lawak betul cerita ni.... dari pic to peach...tu la suka sangat pakai shortform...tu le jadinya... tak pasal2 dah jadi double meaning... kesian kat budak tu... saya rasa dia tak ada niat lain...tapi dah jadi salah faham... ermmm.... peach ek??

farah said...

haha.

lawak.

tp, mmg btol budak3 skrg nampak matang.

cepat matang sebenarnya.

:)

nurain said...

heheh..yang penting setiap orang hepi dengan diri sendiri, tu lebih baik sebab sekarang ramai yang terlalu rasa rendah diri sampai menimbulkan rasa negatif diri..

my peace tu memang sangat lucu~

reramarama said...

bukan peach...

pic tuh!

exited die! :) :)

kot nak komen pic adik2 ni, tips, kena buat muka2 ala2 kiut,

seperti ini, ^_^
ini, *_*

dan ini, >.< bila merajuk ala2 ingin dipujuk @ sbgai komen protes terhadap komen sebelumnya...

adehh!!! dh tua beno rasanya!

sbb kita2 umur dh 'tua' ni, kalau komen, paling banyak hanya ini, :) dan ini, :P sahaja.

monazrul said...

klaka ah bob. kejam ko kejam.
klaulah dpt tgk gambar adik² yg chomel tuh.
hehe~
(#^_^#)

husna said...

adei. memang sungguh berani..
atau mungkin mahu sebut pic..

silent reader said...

btul3..
die nk sbut 'pic' tu..
org ckp akal tu jgn kotoq sgt..
tp aku xslhkn ko sbb kita spatutnya kena mggunakn bhs dgn btul.kalo nk guna shortform pun biarla dlm msg @ brbentuk tulisan,
kalo sebut nnt takut dh lari makna.
btw,enrty ni mmg klaka :D

Chocolate Berry said...

that is why english is very important. Pic jadi Peach! :P

masturah idrus said...

adoi abg...bese r tuh gune shortform2 skang...peach???comey tul...

along said...

picture lah 2..peach plak..guna shortform lg..adzim berlakon crite apa ada scene menembak..susah nk online dgn adzim..bila online adzim xde,bila adzim online org dh tido..hisk..hisk..

chirol said...

hehe..biase la,dak2 skarang ni..rase dorg (dak skola menengah)cam nmpk lebih mtg dr kite

yanot said...

ayat standard bebudak myspace..

=)

madumerahjambu said...

peach??
wakakakaks..
comment saje..
huhu..

pose yg kamu sebut tu..
sy biase buat juge..
huhu..
trend skg..
muncunggg...
=p

als said...

LOL!

Ayyman Rahim said...

Haha, saya budak sekolah juga! Dulu-dulu memang seronok mintak orang komen, sekarang, dah tak kisah sangat berapa banyak komen pun. Masa berubah kan? :)

shakinah said...

HAHAHAH.
lawak.
:)
i hv ur myspace.
and syakirin's too.
haha.
nvm lah

inoue asuka said...

bukan page eh?hehehehhe..

+@yieN+ said...

Mmg lawak..tapi, betul ke itu yg bdk tu maksudkan..haha..tak tau la nak ckp ape ek.. tapi, bdk2 skrg mmg advance tak betempat..hmm..

bro ke 2 said...

erk mane ade die sebut peach, pic lah tu! sinism ke entry ni?

kalaulah budak tu baca gelak besar die, rase2nye tahun depan pun die cite lg kt kawan2 die hahaha

adiadia said...

hahaha. ada beberapa sbb kot.

1) die pelat nak sebut huruf C

2) ms sebut pic tu nak terbersin, jd tersebut peach. ;p

3) spt komen² yg lain...excited sgt kot jumpe abang zahiril. :p

p i a said...

i'm sPEACHless.

HAHAHAHAHAHAHAHAA

kelaka la ...


xbule blahh.

erm,otak mau kasi rendam clorox

:D

suehanna. said...

ahahaha. lawak :DD

danili said...

kalau nk ckp bahasa melayu, cakaplah dgn betul. begitu juga dgn bahasa inggeris. dua2 equally important. stop corrupting any language. nk mula ckp pun, kena fikir dulu. ' wise men speak because they have something to say; fools because they have to say something.'

awan said...

wakaka..
tersasul kot..
bdk2, lidah keras ag..
sori,menyebok kt sni..tp ska aa lepak sni..

eqienura said...

salam...

ZA..pada perkiraan saya, kamu dah salah faham dengan budak2 sekolah tu..
ya, memang diorang pandai dan arif dengan laman sosial macam myspace atau yang sewaktu dengannya, itu bukan salah faham..

tapi, saya tertarik sangat dengan "peach" tu,

mungkin maksud budak sekolah tu, "comment my pict" atau lebih terang "gambar saya"...

cuma shortform atau pronunciations-nya tak clear..

hehe macam-macam budak sekolah sekarang, tapi tak terkejut kalau mereka betul-betul maksudkan 'peach'!

hanya mampu mengeluh je lah~

=)

sang hEArty indAh~ said...

along~scene menembak??
erm, zahiril, menembak mksud anda bukn shooting kah disini???
hUuu...

aku master! said...

abg ZA...
tadi tengok post abg yg baru bersama rakan bilik...
tiba-tiba, dia gelak macam nak mati...
rupa nya, my "peach" tu... my "pic"...
tapi aku sendiri tak tahu kesahihan antara "peach" dan "pic"...
tapi bila pikirkan masuk akal jugak, mesti mereka nak abg komenkan "shot-amik-sendiri" dan "shot-pantulan-cermin" tu...
Hmm... mereka seperti menCaPub kan diri pulak...

Anonymous said...

bila orang salah cakap dalam bahasa english, kita gelakkan.

bila orang salah cakap dalam bahasa melayu, kita buat tak endah.

bila nak maju

Anonymous said...

ha? what did she meant to say?

page or pic?

cekgu dila said...

lorr..."peach" tu pic ke?
ingatkan page..kut terbelit lidah dia sbb excited sgt jumpe za kut...
heheh...

hanya mampu tersenyum je lah... :)

Anonymous said...

peach!
oh, pic, ingatkan page
funny.

tapi macam alergik dengan 'budak' yang eja 'add' sebagai 'app'

beautiful.disgrace said...

zahiril, tak betulkan budak tu ke? kesian dia akan terus tersalah pedoman nanti.. :8p

Anonymous said...

klaka la,budak2 sekarang nih,ish3x...ni la die pengaruh social networking...
=)

zackque said...

ape itu peach????
buah apekah itu???
kui3...

patheticwonder's what?? said...

btw...i think...budak tuh nk mention 'my pic' and u dengar 'my peach'...besela weh shortcut..xkan mau sebut pnjang2 'my picture'...bersangka baikla wahai kawanku..xrugi pon~

Seriy Amran said...

haha!
sengal.

beautiful.disgrace said...

Ouh sungguh lucah kamu ini...

elhan said...

Sms n pc juga memain peranan penting dlm evolusi bhsa yg brubah ubah..

elhan said...

otak kuning la ko ni ZA!!! Hahaha

moonchild said...

peach..
it's cute lor...

Jack said...

Hi ZA...

Nak tanya apa maksud menembak dlm post ko ni?

Sebab 'menembak' tu ada maksud lain bagi segelintir lelaki... =P

beautiful.disgrace said...

Jack, shooting lah.. (tolong jawabkan)

jeehalicious said...

rasa dia kata pic kot..singkatan tuk picture..tapi tak tau la..hanya budak tu ja yg tau.kehkehkleh!

hidayatul manna said...

peach?
page?
pic?
komen jgn x komen..de mengharap tu.. =)

wynn said...

hahahhahhaha *gelak guling2*

...jangan adek aku kat kt umah pon wat perangai same sudah ^_^"

cindir-rela said...

amboi, skang entry makin menjadi2 nampaknye..heheh

diana K said...

rasenye it suppose to be pic - gambar kot. maybe pronounciation that girl tak brpe jelas. :)

Jijah said...

diana - of course it is...ZA saje je la :P

Anonymous said...

shot ambik sendiri! kahkahkahkah....normal la tu bro! uhuks....bab 'my peach' tu yg x tahan...isyy...(Izwa Maskulin)

ΔΔΔ said...

OMG this is so funny!!!
mung tak suka peach kewww tee hee hee.

peach muda and manis dan lain lain perkataan indah dari buku teks.
fairuz is editing your last project yang kat ulu mana ntah! he said amerul kelakar gila.

Wanie Harun said...

Maybe she trying to say pic as in picture actually... :)

Anonymous said...

die mksdkan picture kot...
singkat kn jd pic...
think +ve keh...
peace

Ms Happy said...

hahahahaa...
lawak la wey....
"gila berani adik tu.."

dan awak pun gila gak..
berfikiran terlebih matang...
hahaha..

apa2 pun, ak dah tak larat nk ketawa dah baca entry ni,., XD


dan lagi satu..,awak jgn lupa komen dia punya Peachh plakk k..
nnti dia merajuk pulak.. XD

.nursyazwani zakaria said...

huhu~ sgt kelakar. btw, best bce blog kamu :)

diana K said...

Hahahaha. Kelaka btol :P kreatif tol kembangkan cite tu smpai pjg berjela-jela cmnie :)

'AQILAH said...

budak budak mempelbagaikan bahasa.

inoue asuka said...

encik berbahasa teater, sihatkah hari ini?:D

wafee said...

aku tgk komentar-komentar di atas ni ada saja 'peach' 'shot-amik-sendiri' atau 'shot-pantulan-cermin'.

kan?

SutEraKaSiH said...

haha kelakar laa..
means bdk 2 pic kot..
papon..gilerrr aaa muahahaha

tia said...

bongok je.
peach kan buah..
nak komen kat buah dia kew?

adiadia said...

♥aku tgk komentar-komentar di atas ni ada saja 'peach' 'shot-amik-sendiri' atau 'shot-pantulan-cermin'.

kan?♥


@wafee, sy berstuju dgn anda.☺

zara said...

Assalamualaikum Zahiril,
Bahasa ringkas membawa implikasi besar dalam kehidupan manusia kerana ia membabitkan komunikasi amalan seharian yang diguna pakai dan ianya menjadi ikutan remaja.

Penggunaan bahasa ringkas dan rojak ini sekarang telah berleluasa digunakan tanpa sekatan mengakibatkan remaja malas untuk mempelajari bahasa sebenar secara menyeluruh.

Jadi renung-renungkan lah...

TeNgKu JoHaRi said...

NI ZAHIRIL BETUL KE?

mell said...

bahasa melambangkan bangsa
orang malaysia kan suke makan rojak
bahasa also rojak loh..!

imy ishak said...

hye..

not my peach larr..my pix..
short form for picture..

biaselaa.org da ckpmcm tu ar skrg..

sori mencelah. :)

imy ishak said...

hey...

my peach tu sla dgr larr...

dy cakap my pix..

biasela..dak2 skrg ckp gtu r..

sori mencelah:)

yanasaja said...

sile komen my rambutan,manggis,pelam

hahaha


dah elok2 org ajar picture,mengade jadik pic lah peach lah.gatei benor~

kakjahku said...

wakakakakak..
lawak sungguh..
ke sungguh lawak??
hadoiii...

ღ~n0n0i~ღ said...

Saya le yang suka buat shot pantulan cermin.. HAHAHAHA....
^.~

MiMieku said...

peach? hahaha..lawak sey..
pic?page?or btul2 buah peach? mcm2 daaa...
shot-amik sdiri??seyes..mmg kelakar..

nice ZA..

fali said...

hahah. okay kelakar. uhmm tula tak paham org yang sebut "pic" as "peach". aiiihh. kan dh tsalah pikir di situ. heheh.

Anis Amira said...

HAHA : comment my pic jadi comment my pish, budak IT.

nor faezah said...

dah la tu...jgn asyik na gelak salah orang je..pasal itu pon na pertikaikan ke..??
korang igt korang sume btol sangat ke..?? bese la manusia pon ada wat sala gak..??
maaf teremosi plak..

LovELesS_1412 said...

tetiba aku rasa klakar sgt-sgt...
aku ase budak tu maksudkan 'my page' la...

hahahhahaha~

Anonymous said...

too excited smpai slh sebut,,huhuhu

Anonymous said...

haha... sangat kelakar...
bdk2 skarg nih bukan stakat muncung mulut jer...
siap letak 1 jari kt pipir ke..
gigit jari ker....
baru lah snap dr atas...
abis tu???
da komen peach dier??
hahahahaaa...
BAHAYA...

Dr Love (Lostinseraching Fortruelove) said...

blog2 ko sumer nyer cm ade unsur2 berselirat (saster kot)~ saje wat ker? atau mmg ter kuar sndiri?

abez-zuki said...

myb she said 'my pic'...picture r kowt..ko slh dgr kowt~~~

linda... said...

klaka la ko ni..aku baca dari atas sampai bawah ada satu je ulasan membela diri...kesian kat adik tu.. kalo aku pun jumpa orang hensem macam ZA :) kelu dan tergagap-gagap nak b'cakap huhuhu...kelakar...

Anonymous said...

rasa adik tu nak menyebut my space tp tkeluar my peach..bunyi yg lebih kurang sama la tu kan..hehe

princess_nathra said...

maybe yang dia maksudkan,is,'my pics' kot?hahahahaha...obviously kan?hmm...

amalina said...

salam.

takleh bla. shot amik sendiri and shot pantulan cermin.

seriously btol..

NA said...

haha kelakar.
tapi memang sekarang ramai budak2 jual buah peach kat myspace.
huhu.

Anonymous said...

dia nk ckp page kot, komen my page....

Elle Ahmad said...

maybe you salah dengar kowt..
maybe she said jangan lupa comment my pics =P

iSpy said...

xpela kalau kwn2 dia gelakkan dia kang.. at least dia leh ckp kt diorang, "abg zahiril cite psl aku dlm blog dia.. ko ada?" hahahha! pandai x dia?

aleena said...

haha..
or mayb tat gurl wanna say pic i guess..

Najwa Farhana said...

ehem2!!
abg zahiril..
sy rse abg da slh dng0 k0wt.
n0t my peach la..
mybe dy mau ckp,
k0men my pic.
pic that's mean,picture.
btw,add my ms yurp!
ana17@yahoo.com.my

Anonymous said...

bobba mario lagi ke?

[M] [A] [Y] [A] said...

hye Za..
i da bce ur blog n i found smthing.
i dpt nilai u sbgai ank melayu sjti.
bcoz u pndai menggunakan bhsa ibunda dgn baek.
trima ksh krna mjd a good role model.

psl bdk2 yg u cite tu,
i dpt wat kesimpulan bhwa disni ade 3 kemungkinan.
kemungkinan yg ptma,
'mereka' tersalah ckp.
selalunya mereka yg thu ms ney akn ckp
"comment my pic".

kemungkinan yg kedua,
'anda' tersalah dengar.
adat manusia biasa
membuat kesilapan yg kecil dlm kehidupan seharian.

dan kemungkinan yg ketiga,
'mereka' mmg b'mksd sedmikian.

tp dr cara u ckp,
bhwa 'mereka' kelihatan matang.
anda telah slh mentafsir 'matang' itu sndr..
jika benar pelajar tersebut b'kta 'peach',
mereka bkn matang.

KERANA MEREKA YANG MATANG PANDAI MENILAI BAIK ATAU BURUK SESUATU TINDAKAN.dosigne

Zahiril Adzim said...

hehe.. dalamnya fikir.. Kdg2 kita tak perlu pun fikir dalam2 tentang sesuatu perkara.

Entri ni simple je, semua orang tahu.
:)

Anonymous said...

ahahaha...
kelakar2...
dy nak ckp ape sbnrnye??
pic as in picture??
page??
atau peach betol2??

haishh....

walaupun aku juga bdk belasan tahun,..
aku x mengada2 nak ckp 'pic' or 'peach' or 'picture' pun!!
ak ckp 'gambar' je!!
kan senang...xde salah paham...

hehee (:

anyway,,za, nice one!!

keep updating ur blog!!im addicted to ur blog already!

sangat puitis!!

maaf mnyebok..;P

Anonymous said...

haha. ZA sebenarnya ingin bergurau je kan. dia tau la peach tu picture. sengaja dia nak menarikkan blog.:)

blog gempak:)

haniekunie said...

kalau bendul aje.. dah tentu takkan terfikir ape2 kalau die sebut 'peach' sekalipun

.ib. said...

maksud die komen my pics kot... itulah yg biase org dropkan msg kan... komen my pics! hehe

Suci+Cerdik said...

em,abg Za..trase taw..hehhe..
dun care about it actually..
kite kne minat owg dri kcik..
nt dh bsar stil minat..
lau tak..pminat abg xkn btmbah satu hari nanti...hehe...
kiter kne ramah tak kira msih muda atau tua..k..

virus zizie said...

giler ke hape dak 2...
tp, ye r kan...
dak2 zaman skrg..
ramai da msuk angin...
jap g.., blaja smp mane je kowt...
rugi negara..!!

eysadot said...

comment je la.
die ta ckp pon nak puji ke nak critic!!

Anonymous said...

hahahah..LOL =D

1st: "shot-amik-sendiri' atau 'shot-pantulan-cermin' miliknya "_yg ni mmg ak x stuju n x leh bla..

2nd: peach?? dak ni dah add lom?
positive~ positive~ mne la tau mmg btol die begamba ngan peach..
urmm ke die tersasul ckap coz xcited sngat dpt ckap+begamba nagn ko..
hurmmm..

Sophia said...

my pic la bro
picture!

tak pavilion betul bro nih haha