Thursday, September 3

robot permainan ber-bateri

Kalau aku yang terakhir, maka aku lah yang terakhir..

Aku terima, aku terima dan aku terima.

Seperti robot permainan ber-bateri yang sudah lemah, langkah - langkahnya semakin layu. Menunggu berhenti, hampa.

Aku yang biasa - biasa. Bencana.

56 comments:

Shamimi Haniza said...

Jangan begitu. Robot itu kalau diganti baterinya masih boleh bergerak laju. Sokongan dr orang lain mungkin boleh menggerakkanya kembali? Siapa tahu nanti ia akan lebih pantas dan tangkas!

Best of luck! =)

cahaya malam said...

pakai bateri?

pakai jenama mahal sikit..
baru tahan lama..
ini brand cap ayam..
memang lesu..

;)
salam ramadhan..

Aizat said...

robot yg mampu meluahkn kata2 hati bukan robot..tapi prasan cm robot jew..

kte berhak tentukan hidup sndiri..bukan utk dipergunekan saje..

marina said...

pakai la bateri baru yang lebih berkualiti dari bateri sebelum nie..


salam ramdhan..

Khaleda Hijazy said...

robot itu kau.
bateri itu dia.
kuasa itu cinta.

habis cinta.
tukar dia.

syukrina18 said...

Robot adalah adzim
Bateri adalah Tenaganya
Bila dah di charge
Insya Allah, it should be Ok again..
Asal jangan rosak..;)
All the Best Adzim...

beautiful.disgrace said...

mimiza, mana mungkin robot itu menukar baterinya sendiri.. kan? sila jawab..

acecece.. aku buat-buat faham je apa kau tulis bob..

Anonymous said...

terakhir in what sense?

Mas Mohd Yunus said...

robot Transfomer.

shah_ariel said...

terakhir bukan bermaksud tidak bermakna..ganti bateri dan anda mungkin akan jadi yang pertama

SYED NAHAR said...

jangan jadi robot..jadilah manusia..kui kui kui..

inoue asuka said...

bukan bencana kalau ia terhenti..mungkin ia permulaan kepada tenaga yang baru..pakai tenaga solar ker tenaga nuklear ke tenaga "chenta" ke plak..:D

Anonymous said...

masih ada guna robot itu walau ia cuma permainan yg murah.jika diganti baterinya, ia tetap menjadi yg baharu..

han said...

xyah pki batt update sket pki tenaga suria....=p

en.alierostam said...

bro..lame x kuar drama lu belakon .. http://alierostam.blospot.com/

en.alierostam said...

bro, lame x kuar citer lu belakon .. http://alierostam.blogspot/

en.alierostam said...

bro, lame x kuar citer lu belakon ..jrang2 jer .. http://alierostam.blogspot.com/

I am Karl said...

kadang2

yg terakhir itulah

yg terbaik

btw, cover maskulin cool ...

yaa...

cool

PETAK.! said...

PETAK mahu menyertai Rumah Anak Teater.Sangat berminat.Macamana.?

didiey ;) said...

cube pkai solar energy :)

kadang kadang robot tu ade perasaan,kalau asek dipakse hiburkan orang,kerete Hot wheels yang digembar gemburkan hebat tu pun boleh tercabut rodanya.

Beri ruang untuk rehat.

Anonymous said...

kita serupa...
mempunyai naseb yang sama...
hurmmmmm...
benarkan aku bfikir positif seketika....

rObOt said...

nama saya robot.
saya tak pakai bateri ;)

cik_pengat_maness said...

pastikan robot dan bateri original baru beli

nurain said...

xsalah pon robot ber-bateri. tapi tambah akal dan kekuatan.

mesti jadi robot x-perlu-bateri

enyheartsdiamond said...

kalau kamu robot..sy baterinya;)

✖sLap mE pLz!™✖ said...

pmende pon xphm. .
egt cite sal robot td kik3. .
-->maaf, sy lemah sastra neh hu3

Anonymous said...

buatlah selagi terdaya,
berehat bila terasa bosan,
lihat sekeliling, cuci mata
tanya diri, apakah masih mampu?
jika ya teruskan...
cas la beteri balik...

ridzuanharon said...

buatlah selagi terdaya,
berehat bila terasa bosan,
lihat sekeliling, cuci mata
tanya diri, apakah masih mampu?
jika ya teruskan...
cas la beteri balik...

Yusrika Bahar said...

Maaf adalah ungkapan yang adakalanya paling mudah dilafazkan, tapi bagaimana dengan penerimaan hati yang mudah tersentuh untuk memiliki dan menghendaki. Maka maaf itu adalah perkataan yang Maha sukar untuk diucapkan... Sabarlah dengan dugaan yang mencabar itu...sebab itu Hawa diciptakan dengan hati yang rapuh sifatnya dan Adam itu kental ciri-cirinya..

Ad Rifza said...

Salam Ziarah..Andai kita rasa diri dibaterikan baru bergerak macam robot..
Berikan kuasa luar biasa agar robot tidak lagi perlukan bateri sebagai bantuan...Boleh bergerak sendiri dengan kekuatan diri sendiri dan jadilah robot permainan automatik..hehe..Salam Ramadhan..

Anonymous said...

oh... puisi ini mengenai cinta ke..?.... di sini kurang fasih berpuisi..

zyragaara said...

robot itu ciptaan manusia~
manusia itu ciptaan Allah s.w.t~
apa2 pon kite kembali kepadaNya~

ika said...

bateri boleh dicaj..
manusia juga begitu..

Rye said...

Hmmm... Pd pendapat kt, manusia ni mmg robot... Robot ciptaan Tuhan...
Ape2 yg kt buat pown dikawal oleh Allah. Btol x?

Sume robot pakai bateri. Mane ade robot yg x pakai bateri. Kn? Terpulang la pada setiap individu nk m'gunakn ape utk m'cas balik robot 2...

Don't give up la ZA, kalau rasa diri dah layu & lemah, try lar cari a source that can charge you back so that you can feel refresh and more energize. Ape2 pown, guna la bateri yg boleh tahan lama... Kay?

Hafiz Hamid said...

bangun balik andai jatuh..

LYNN said...

robot dan manusia...
beza hanya pada penciptanya...

qis said...

bagi aku, zahiril tetap robot paling mahal. .transformers punya robot. optimus.. muahhahahah

Anonymous said...

siapa yg buat anda rasa macam tuu..?

Anonymous said...

kita dan alam dicorakkan warna warnanya,sukar untuk diterjemahkan kecuali dengan bimbingan Rabbani wahai Zahirl ku...

~shashu~ said...

as usual, mahal naa analogi u.. robot takde bateri, still leh gerak lagi if ade org yg nak main dgn dia.. manusia xde 'bateri', leh charge dgn bende2 ketuhanan juga.. semayang hajat, bc quran.. zikrullah lah, dgn itu insyaAllah hati menjadi tenang meski dunia tak seindah syurga..

mrs camillo said...

kadang langkah lemah.
sebuah ingatan dari Tuhan.

kadang hati berdarah.
barangkali amaran dari Tuhan.

Tuhan punya langkah punya hati.
kepada-Nya, mari kembali.

nikmat-Nya suatu yang tak terperi.

jie justin said...

Adeh...lame xsinggah
Ape kes, robot bateri ni
xyah jadi robot laaarr..
jadi bateri yg tak diguna
sure xyah tuka2 dh

razgriz said...

Mula2 aku minta maaf takut ape yang aku taip ni salah. Sebenarnya aku sendiri agak keliru samada catatan bob tu mwakili dirinye sendiri ataupun hanya sekadar suka2. Tp spanjang yang aku lihat dalam catatan2 sblm ini biasanye berkisarkan tentang dirinye ataupun dari pengamatan bob sendiri dari setiap sudut. Apa pun jgn jgn kalu boleh jangan bandingkan kita dgn ape2 bentuk buatan manusia kerna kita semua adalah ciptaan ALLAH swt.

senandung semalam said...

x slh kot jd robot asalkan adzim pndai control dri

.ib. said...

betul jugak in a way yang kite ni kadang2 sebijik robot... kadang2 kite dipakse bergerak utk membuat bende2 yang kite tak nak pun buat... n kadang2 kite terpakse menjadi robot yang tidak berperasaan itu demi menjage hati orang lain... dan kadang2 juga kite menjadi sebijik robot yang kehabesan baterinye disebabkan tindakan kite merobotkan diri sendiri itu....

bunanz said...

bende pe si zahiril ni tulis?puisi ke?

hans said...

wah,bahasa mendalam tu...
best nih ada idea menulis macam nih
nak berguru dgn ko lah bro

sunnydays said...

"if it be that i am the last one standing, then let it be..

i accept this fate gladly.

just as a battery operated toy in time slows and weakens, its steps fading.

waiting. stopping. disappointed.

i am only ordinary. disaster."

sorry if the translation does not accurately reflect the expression you wanted to share.

we all get tired. perhaps we give too much. but we have to, because it is something that matters. and when you feel you can give no more. know that you can draw on others. because they give it willingly. with love compassion and empathy. because it matters to them too. the question, is whether you can accept those willing hearts, hands, and minds. i hope you do.

Anonymous said...

U should respond to them once in a while. They'll get tired, u know.

kutukiti said...

kita yang biasa-biasa ini la bagus, kerna sentiasa sedar kita ni biasa-biasa. bro zahiril, rencah hidup kan?

pojie said...

ak x phm bhasa org seni...

anyway... ak ade tgk cter "GADOH"..
bez n banyak mksud tersirat...
kalolah kte bley bersuara...r

Akmar Anuar said...

maaf entry ni tiada kaitan dengan entry kau..cuma...

kau cakap manusia itu adalah 'haiwan sosial'? 'haiwan' kau kata? kau tak rasa Tuhan dah bezakan manusia dan haiwan tu sejelas-jelasnya ke?

aku tahu kau mahu kata manusia sekarang berperangai macam haiwan tapi tak semua..kau kena ingat, manusia itu khalifah dunia...bukan haiwan..

kadang2 kalau kau mahu suarakan pendapat kau pon perlulah ada landasan Tuhan...bahaya kalau kau tulis saja rasa hati kau..ingat Tuhan juga..

aku tulis ni bukan mahu bermusuh dengan kau, cuma aku terasa mahu bagi pendapat aku..

Hazomey said...

hilang !!!!!
za dah hilang !!!!!!!
tih..tih..tih.. !!!!

inoue asuka said...

ye laaa...dah hilang,mana pergi yer incik ini?

ringo said...

jadilah robot yang briman

SYED NAHAR said...

zoey dan joey? hahaha..