Khamis, September 3

robot permainan ber-bateri

Kalau aku yang terakhir, maka aku lah yang terakhir..

Aku terima, aku terima dan aku terima.

Seperti robot permainan ber-bateri yang sudah lemah, langkah - langkahnya semakin layu. Menunggu berhenti, hampa.

Aku yang biasa - biasa. Bencana.

56 ulasan:

Shamimi Haniza berkata...

Jangan begitu. Robot itu kalau diganti baterinya masih boleh bergerak laju. Sokongan dr orang lain mungkin boleh menggerakkanya kembali? Siapa tahu nanti ia akan lebih pantas dan tangkas!

Best of luck! =)

cahaya malam berkata...

pakai bateri?

pakai jenama mahal sikit..
baru tahan lama..
ini brand cap ayam..
memang lesu..

;)
salam ramadhan..

Aizat berkata...

robot yg mampu meluahkn kata2 hati bukan robot..tapi prasan cm robot jew..

kte berhak tentukan hidup sndiri..bukan utk dipergunekan saje..

marina berkata...

pakai la bateri baru yang lebih berkualiti dari bateri sebelum nie..


salam ramdhan..

Khaleda Hijazy berkata...

robot itu kau.
bateri itu dia.
kuasa itu cinta.

habis cinta.
tukar dia.

syukrina18 berkata...

Robot adalah adzim
Bateri adalah Tenaganya
Bila dah di charge
Insya Allah, it should be Ok again..
Asal jangan rosak..;)
All the Best Adzim...

beautiful.disgrace berkata...

mimiza, mana mungkin robot itu menukar baterinya sendiri.. kan? sila jawab..

acecece.. aku buat-buat faham je apa kau tulis bob..

Tanpa Nama berkata...

terakhir in what sense?

Mas Mohd Yunus berkata...

robot Transfomer.

shah_ariel berkata...

terakhir bukan bermaksud tidak bermakna..ganti bateri dan anda mungkin akan jadi yang pertama

SYED NAHAR berkata...

jangan jadi robot..jadilah manusia..kui kui kui..

inoue asuka berkata...

bukan bencana kalau ia terhenti..mungkin ia permulaan kepada tenaga yang baru..pakai tenaga solar ker tenaga nuklear ke tenaga "chenta" ke plak..:D

mimi berkata...

masih ada guna robot itu walau ia cuma permainan yg murah.jika diganti baterinya, ia tetap menjadi yg baharu..

han berkata...

xyah pki batt update sket pki tenaga suria....=p

en.alierostam berkata...

bro..lame x kuar drama lu belakon .. http://alierostam.blospot.com/

en.alierostam berkata...

bro, lame x kuar citer lu belakon .. http://alierostam.blogspot/

en.alierostam berkata...

bro, lame x kuar citer lu belakon ..jrang2 jer .. http://alierostam.blogspot.com/

I am Karl berkata...

kadang2

yg terakhir itulah

yg terbaik

btw, cover maskulin cool ...

yaa...

cool

PETAK.! berkata...

PETAK mahu menyertai Rumah Anak Teater.Sangat berminat.Macamana.?

didiey ;) berkata...

cube pkai solar energy :)

kadang kadang robot tu ade perasaan,kalau asek dipakse hiburkan orang,kerete Hot wheels yang digembar gemburkan hebat tu pun boleh tercabut rodanya.

Beri ruang untuk rehat.

aderqArs berkata...

kita serupa...
mempunyai naseb yang sama...
hurmmmmm...
benarkan aku bfikir positif seketika....

rObOt berkata...

nama saya robot.
saya tak pakai bateri ;)

cik_pengat_maness berkata...

pastikan robot dan bateri original baru beli

nurain berkata...

xsalah pon robot ber-bateri. tapi tambah akal dan kekuatan.

mesti jadi robot x-perlu-bateri

enyheartsdiamond berkata...

kalau kamu robot..sy baterinya;)

✖sLap mE pLz!™✖ berkata...

pmende pon xphm. .
egt cite sal robot td kik3. .
-->maaf, sy lemah sastra neh hu3

Tanpa Nama berkata...

buatlah selagi terdaya,
berehat bila terasa bosan,
lihat sekeliling, cuci mata
tanya diri, apakah masih mampu?
jika ya teruskan...
cas la beteri balik...

ridzuanharon berkata...

buatlah selagi terdaya,
berehat bila terasa bosan,
lihat sekeliling, cuci mata
tanya diri, apakah masih mampu?
jika ya teruskan...
cas la beteri balik...

Yusrika Bahar berkata...

Maaf adalah ungkapan yang adakalanya paling mudah dilafazkan, tapi bagaimana dengan penerimaan hati yang mudah tersentuh untuk memiliki dan menghendaki. Maka maaf itu adalah perkataan yang Maha sukar untuk diucapkan... Sabarlah dengan dugaan yang mencabar itu...sebab itu Hawa diciptakan dengan hati yang rapuh sifatnya dan Adam itu kental ciri-cirinya..

Ad Rifza berkata...

Salam Ziarah..Andai kita rasa diri dibaterikan baru bergerak macam robot..
Berikan kuasa luar biasa agar robot tidak lagi perlukan bateri sebagai bantuan...Boleh bergerak sendiri dengan kekuatan diri sendiri dan jadilah robot permainan automatik..hehe..Salam Ramadhan..

Tanpa Nama berkata...

oh... puisi ini mengenai cinta ke..?.... di sini kurang fasih berpuisi..

zyragaara berkata...

robot itu ciptaan manusia~
manusia itu ciptaan Allah s.w.t~
apa2 pon kite kembali kepadaNya~

ika berkata...

bateri boleh dicaj..
manusia juga begitu..

Rye berkata...

Hmmm... Pd pendapat kt, manusia ni mmg robot... Robot ciptaan Tuhan...
Ape2 yg kt buat pown dikawal oleh Allah. Btol x?

Sume robot pakai bateri. Mane ade robot yg x pakai bateri. Kn? Terpulang la pada setiap individu nk m'gunakn ape utk m'cas balik robot 2...

Don't give up la ZA, kalau rasa diri dah layu & lemah, try lar cari a source that can charge you back so that you can feel refresh and more energize. Ape2 pown, guna la bateri yg boleh tahan lama... Kay?

Hafiz Hamid berkata...

bangun balik andai jatuh..

LYNN berkata...

robot dan manusia...
beza hanya pada penciptanya...

qis berkata...

bagi aku, zahiril tetap robot paling mahal. .transformers punya robot. optimus.. muahhahahah

Tanpa Nama berkata...

siapa yg buat anda rasa macam tuu..?

Tanpa Nama berkata...

kita dan alam dicorakkan warna warnanya,sukar untuk diterjemahkan kecuali dengan bimbingan Rabbani wahai Zahirl ku...

~shashu~ berkata...

as usual, mahal naa analogi u.. robot takde bateri, still leh gerak lagi if ade org yg nak main dgn dia.. manusia xde 'bateri', leh charge dgn bende2 ketuhanan juga.. semayang hajat, bc quran.. zikrullah lah, dgn itu insyaAllah hati menjadi tenang meski dunia tak seindah syurga..

mrs camillo berkata...

kadang langkah lemah.
sebuah ingatan dari Tuhan.

kadang hati berdarah.
barangkali amaran dari Tuhan.

Tuhan punya langkah punya hati.
kepada-Nya, mari kembali.

nikmat-Nya suatu yang tak terperi.

jie justin berkata...

Adeh...lame xsinggah
Ape kes, robot bateri ni
xyah jadi robot laaarr..
jadi bateri yg tak diguna
sure xyah tuka2 dh

razgriz berkata...

Mula2 aku minta maaf takut ape yang aku taip ni salah. Sebenarnya aku sendiri agak keliru samada catatan bob tu mwakili dirinye sendiri ataupun hanya sekadar suka2. Tp spanjang yang aku lihat dalam catatan2 sblm ini biasanye berkisarkan tentang dirinye ataupun dari pengamatan bob sendiri dari setiap sudut. Apa pun jgn jgn kalu boleh jangan bandingkan kita dgn ape2 bentuk buatan manusia kerna kita semua adalah ciptaan ALLAH swt.

senandung semalam berkata...

x slh kot jd robot asalkan adzim pndai control dri

.ib. berkata...

betul jugak in a way yang kite ni kadang2 sebijik robot... kadang2 kite dipakse bergerak utk membuat bende2 yang kite tak nak pun buat... n kadang2 kite terpakse menjadi robot yang tidak berperasaan itu demi menjage hati orang lain... dan kadang2 juga kite menjadi sebijik robot yang kehabesan baterinye disebabkan tindakan kite merobotkan diri sendiri itu....

bunanz berkata...

bende pe si zahiril ni tulis?puisi ke?

hans berkata...

wah,bahasa mendalam tu...
best nih ada idea menulis macam nih
nak berguru dgn ko lah bro

sunnydays berkata...

"if it be that i am the last one standing, then let it be..

i accept this fate gladly.

just as a battery operated toy in time slows and weakens, its steps fading.

waiting. stopping. disappointed.

i am only ordinary. disaster."

sorry if the translation does not accurately reflect the expression you wanted to share.

we all get tired. perhaps we give too much. but we have to, because it is something that matters. and when you feel you can give no more. know that you can draw on others. because they give it willingly. with love compassion and empathy. because it matters to them too. the question, is whether you can accept those willing hearts, hands, and minds. i hope you do.

Tanpa Nama berkata...

U should respond to them once in a while. They'll get tired, u know.

kutukiti berkata...

kita yang biasa-biasa ini la bagus, kerna sentiasa sedar kita ni biasa-biasa. bro zahiril, rencah hidup kan?

pojie berkata...

ak x phm bhasa org seni...

anyway... ak ade tgk cter "GADOH"..
bez n banyak mksud tersirat...
kalolah kte bley bersuara...r

Akmar Anuar berkata...

maaf entry ni tiada kaitan dengan entry kau..cuma...

kau cakap manusia itu adalah 'haiwan sosial'? 'haiwan' kau kata? kau tak rasa Tuhan dah bezakan manusia dan haiwan tu sejelas-jelasnya ke?

aku tahu kau mahu kata manusia sekarang berperangai macam haiwan tapi tak semua..kau kena ingat, manusia itu khalifah dunia...bukan haiwan..

kadang2 kalau kau mahu suarakan pendapat kau pon perlulah ada landasan Tuhan...bahaya kalau kau tulis saja rasa hati kau..ingat Tuhan juga..

aku tulis ni bukan mahu bermusuh dengan kau, cuma aku terasa mahu bagi pendapat aku..

Hazomey berkata...

hilang !!!!!
za dah hilang !!!!!!!
tih..tih..tih.. !!!!

inoue asuka berkata...

ye laaa...dah hilang,mana pergi yer incik ini?

ringo berkata...

jadilah robot yang briman

SYED NAHAR berkata...

zoey dan joey? hahaha..