Isnin, Mei 9

aku tinggalkan kekasihku untuk orang yang lebih hot

Itu yang aku dengar di radio siang tadi. Salah seorang pemanggil daripada 26 juta rakyat Malaysia. Jangan tanya aku kenapa, sudah tentu dia lebih tahu. Tapi aku terfikir, dia tak bersyukur ke? Entahlah.

Syukur.

Aku diam sekejap. Masa tu lampu isyarat merah. Kereta aku betul - betul bawah highway MRR2. Aku tarik hand break serentak dengan otak aku melayang berfikir.

ZRAAP!!!

Syukur. Sebenarnya baru - baru ini (baca:hujung tahun), aku sangat bersyukur. Entah kenapa, aku terlalu bersyukur dengan apa yang aku perolehi. Dari semua aspek juga sudut. Nak kata semua cita - cita atau impian aku tahun lepas tercapai, tak jugak. Banyak lagi yang tak dapat. Tapi dengan senyum, aku bersyukur.

Biar aku tak dapat dengan apa yang aku nak, tapi cukup lah. Sekurang - kurangnya aku sudah on track ke arah apa yang aku nak. InsyaAllah dengan izin Tuhan. Biar aku usaha lebih sikit lagi, takpa, aku takdehal. Aku seronok untuk usaha lagi.

Ada masa, bila kita sedang mengusahakan sesuatu, dengan kesungguhan, kita usaha tanpa henti, bila kita sedar yang apa yang kita usahakan itu sudah dihadapan, entah kenapa kita gembira.

Amat.

Padahal kita belum lagi dapat apa yang kita nak. Tapi kegembiraannya seolah - olah macam kita dah pasti yang kita akan dapat. Dah dalam tangan! Sebab kita usaha!

Insyaallah. Dan kalau kita tak dapat pun, sekurang - kurangnya kita gembira atas usaha sendiri.

78 ulasan:

hafiz hafizol berkata...

Usaha tangga kejayaan...

aku meen berkata...

alhamdulillah, bersyukur dgn apa yg ada, bangga dgn pencapaian daya usaha sendiri.
tahniah pada diri sendiri! :)

y e n n berkata...

patut mensyukuri semua yang kita perolehi, walaupun besar sangat or kecik sgt. kan?

Alhamdulillah. :)

Syeeda Sobbihi berkata...

suka dengan quote nih:

"Biar aku tak dapat dengan apa yang aku nak, tapi cukup lah. Sekurang - kurangnya aku sudah on track ke arah apa yang aku nak. "

hmm sy dpt motivasi di pagi hari!
terima kasih.

Nur Intan Syafinaz berkata...

Doa Usaha dan Tawakal..Insyaallah berjaya..nice entry^_^

cik marina encik norman berkata...

kadang-kadang gembira dengan usaha, sebab dah tau kita berusaha. tapi bila akhirnya tak dapat, tetap jugak rasa sakit :(

qila~ berkata...

haih,kurang bersyukur mungkin.

sangat bahagia bila apa yg kita usahakan akan m'dtgkn hasil,itu sudah pasti.

tapi andai ditengah-tengah jalan usaha itu singgahnya kegagalan, jangan putus asa sebab DIA sedang menguji.

senyum.

Cik Siti Rahmah Bahrom berkata...

yup! bersyukur. tuhan tak bg ape yg kite nak. dia bg ape yg kita perlu :)~good job!

Tengku Nizam berkata...

macam lagu akim - janji tu pulakk.. huhu

INCHIK PIPI PAU PANAS berkata...

Maha Penentu itu Maha Adil. Sejauhmana usaha kita,sejauh itulah ganjaran yang diberikan. Kita pasif. Sering merungut. Selalu menyalahkan takdir apabila apa yang kita usahakan tidak diperolehi. Padahal kita rasakan usaha kita sangat besar tapi apa yang kita dapat sekecil. Namun,kita tak tahu,sebenarnya Allah sedang memberi ganjaran kepada kita. Ganjaran diuji adalah lebih besar drpd ganjaran yang kita harapkan. Bersyukur.

hanabanana berkata...

itulah hadiah paling bernilai untuk orang yang berusaha :))

shashu berkata...

orang yg bersyukur adalah orang yang bila jadi apa pun ketentuan Tuhan, dia akan no hal punye.. sbb dia ada rasa layak menjadi hambaNya.. sama2 la berusaha utk jd lebih baik.. u cn do it, bro!

^ C.e.n.g.k.i.h ^ berkata...

syukur dgn hidupku!

Cik Tira berkata...

yaa.. manusia kadang2 tak reti nak bersyukur dgn apa yang die ade. semua nak try yang baru. tp bila dah tahu macam mana buruknya yang baru tu daripada yang lama, barulah nak menyesal n cari yang lama tu balik.. :P

ikatankasihku berkata...

mcm2 realiti yg berlaku atas muka bumi ini.
yes !!yg penting kita bersyukur dgn apa ada setakat ini....& usaha terus usaha utk jadi yg terbaik..InsyaALLAH....

AlonGarcia berkata...

syukur ada orang mcm saudara Zahiril Adzim!

Kasih nur azie berkata...

manipulasi ayat - kekasih tidak sanggup tinggalkan sebab aku hot.

Si Tukang Tulis berkata...

alhamdulillah..semoga apa yang Z.A inginkan dipermudah jalan oleh-Nya. insyaAllah aminn..jemput singgah di blog Tukang Tulis :)

aienneia berkata...

totally agree with you..hidup tnpa usaha untk majukan diri sndri umpama hidup yg sia2..keep it up bro..gud luck!!!

aienneia berkata...

agree with u..hidup tnpa usaha umpama hidup yg sia2..keep it up bro..gud luck!

Shahrul Huda Mohtar berkata...

kita mesti kene bersyukur dgn apa yang kita ada..jgn la kejar yg lebih lagi..

zubect berkata...

sebagai manusia,kita kena bersyukur dgn apa yg ada...kerana semua yg dtg dari Dia adalah yg terbaik bg kita

ummi berkata...

jangan risau dengan apa yang dikehendaki tidak tercapai.bukan tidak tercapai tapi sedang dicapai.lagipun kehidupan manusia yang jahil hanya bertumpu pada kepuasan dan kehendak serta nafsu bukan keperluan atau kesederhanaan.
p/s citer senjakala best!hanya jauhari mengenal manikam!

saljihitam berkata...

mulut orang derr. lagi dilayan lagi galak dia bercerita. lantak pi lah. yang penting dia lebih kenal kau siapa.

dan usaha sendiri lebih rasa kepuasan dia. itu aku sokong.

anyway selamat berbahagia la harapnya ya. ada rezeki tak kemana ye dak. :)

Alfian J. berkata...

Aiseh! Tglkn kekasih tuk org lebih hot? Ehehehe. Camtu punya org pun ada ka.

Godaan duniawi ni ging..keh2

Sheriel Aizan berkata...

Boleh jadi rezeki yang kita inginkan itu milik orang-orang yang kita sayangi. Supaya kita dapat merasa lebih nikmat kesyukuran itu. :)

rahman latip berkata...

yup..sama la macam saya yang masih seorang mahasiswa..tak semua yang kita citakan kita akan dapat..kadang2 bersyukur tu lebih penting dari terus meminta..always support u zahiril adzim...keep on track =)

CT berkata...

SALAM...ZAHIRIL...:) Jom la jd follower akk plk....bangganya

Cinta Madu berkata...

setuju denga kau. btw, aku ingat kat hujung post ni akan ada orang honk kau suruh jalan sebab lampu isyarat dah hijau. so typical. nampaknya aku belum layak jadi pengarah filem. -___-"

HalinKamal berkata...

"Padahal kita belum lagi dapat apa yang kita nak. Tapi kegembiraannya seolah - olah macam kita dah pasti yang kita akan dapat. Dah dalam tangan! Sebab kita usaha!" -Betul tu. InsyaAllah kita akan dapat apa yang kita nak dengan usaha kita kn? tk impossible ponn.. kn?

ayu sleeping berkata...

salam kenal zahiril adzim....kalau sudi jengok la blog ayu sleeping

Kepala Manchiss berkata...

panjat gunung. denai dicari sendiri.

Zurina J. berkata...

Ya ya Yang penting usaha mesti kena ada...

Tercapai atau tidak kita tetap akan rasa puas hati...

Will pray for you... :)

aisyah ahmad berkata...

:)

Belog MTT berkata...

Senyum dan bersyukur tak perlu kata apa²... ;)

CGG berkata...

agreed..

sekurang2nye kita berusaha untuk jadi lebih baik dari sebelumnya:p

yana aziz berkata...

heyy.semua entri anda amat manarik.teruskan menaip yo.

siti khadijah berkata...

sedihnya kalau terjadi dekat diri sendiri.:/

Pijahh' de-Arr berkata...

YE BERBANGGALAH DGN USHA SNDIRI..~~

:.syUe.: berkata...

btol2..ape yang kita ada sekarang kita patot syukur..
and usaha ke arah lg baik kan?

btw,,suka tgok majlis pertunangan zahiril n sheira :)

semoga selamat ke jinjang pelamin :)

adam berkata...

salam....saya dah tgk cerita juvana tu,,,menarik dan jalan cerita yg sgt praktikal untuk keadaan semasa.

teruskan usaha untuk terus membuat manusia itu terus keluar dari kelam...

just one thing dan saya lebih suka jika lakonan ini menjadi satu wadah untuk tarbiah manusia kearah yg lebih baik,,insyaallah///

salam perantauan...

Nad berkata...

bila kte bersyukur, nikmat dy lagi berganda. :)

nurdani berkata...

bersyukur dengan apa yang ada depan mata

Najwa Sukar berkata...

alhamdulillah.. bersyukur dengan apa yang kita ada kerana usaha adalah lebih baik daripada mengharap sesuatu tanpa usaha.

Pena Marhaen berkata...

aku tinggalkan orang yang lebih hot untuk kekasihku..

♥yaya budak suka embun♥ berkata...

bersyukur apa yang ada..

Aniey Ghanie berkata...

Abg,time dulu saya minat abg semua kwan2 macam sape die tu?? belakon citer ape? Dan skarang bru kwan2 saya nmpak abg.. Anyway,thanx for being what u are.. And keep being like this.. I'll support u up and down..

Saya tepuk tgn dari jauh atas semua kejayaan abg satu demi satu.. Alhamdullillah.. TAHNIAH atas semuanya!:)

mayra aish♥ berkata...

may ur wish comes true! :)
aminnnnn~~~

Zam berkata...

aku suka cerita syukur ini..

ia membuatkan aku berfikir seperti engkau berfikir..

thanks fot the sharing

Erti Hidup Pada Memberi

Zam berkata...

aku suka cerita syukur ini..

ia membuatkan aku berfikir seperti engkau berfikir..

thanks fot the sharing

Erti Hidup Pada Memberi

bushra hassan berkata...

sbar menghadapi dugaan hidup...

baju kurung berkata...

macam kisah rama2 dgn seorang saintis...krn kasihan melihat si rama2 bersusah payah keluar dripd kepompongnya,,saintis potong bukaan kepompong tu,,,,,
rama2pon dpt kelur dgn mudah tetapi......die x dpt terbang....

sunatullah....

instead of bagi ikan,kte bagi kayu pancing.instead of bagi wang, kte bagi die kerja...

proses utk mencapai kejayaan adalah plg manis berbanding kejayaan itu sendiri :)

i like ur post!

Nur Ilyani berkata...

terbaek!

tanTENton :] berkata...

apa pun yg kita nak, kena usaha kan :) tahniah ZA !

aii si colourfulroses berkata...

syukur alhamdulillah...

Misz Nadz berkata...

bila kita selalu bersyukur dengan apa sahaja yang kita dapat, insyaAllh Dia akan beri kegembiraan =)

June berkata...

buat la button like dekat blog ;D

intan.maisarah berkata...

setiap usaha yang kita lakukan
jika kita peroleh hasilnya
ibarat satu kenikmatan yang tidak terucap bahagianya


:)


meninggalkan sesuatu demi sesuatu yang lebih baik itu,
bagus

tapi
biarlah kena pada tempatnya

biarlah

kena pada niatnya

:)

Cikgu Nurin berkata...

Jangan pernah berhenti berusaha dik....tahniah untuk kamu atas segala kejayaan sehingga hari ini...

MarY_z berkata...

suka baca. betul. tapi bila tinggal ulasan dan tekan butang subscribe, alamat boleh naik gila. notification sumpah x ingat. mahu sampai mendelete satu2 dalam tangisan.

sekian.

fyza berkata...

org yg tau bersyukur lebih cepat dpt kesempurnaan hidup..))

Dba Dealova berkata...

Syukur itu dapat dilihat dari sikap dan tingkah laku...walau sekecil mana pon nikmat yang kita dapat,BERSYUKUR itu penting...Bagus ada orang macam Z.A nie...suka bersyukur...haha...I Like n_n

aien.. berkata...

sentiasa berusaha untuk ape yang kite nak..disulami dengan doa dan tawakal...

s berkata...

:)

cEro berkata...

manusia..
semua mengejar kesempurnaan yg tak pernah ada..
sbb tu bila dpat, tak tau nak bersyukur..
(termasuk aku..heheh)

l.u.q berkata...

slamat bertunang bro~

n stuju sgt2..bersyukur dgn apa yg ada..dont take things for granted...u never know what u have untill you dont have it anymore~

ITA berkata...

tidak semua yg kita usahakan akn bjaya..tp bsyukurlah kite x pernah puas utk berusaha...tawakal insyaallah akan ada jayanya...

aiMy naDEYa berkata...

b'syukurlah anda sblom anda d syukuri..

heheee :)

nieza berkata...

"kalau kita dapat apa yang kita suka, kenala kita suka apa yang kita dapat"

ishiko berkata...

bersyukur... kata kunci yang paling tepay utk org yg berrjaya.. ^^

Encik Amman berkata...

Usaha eskalator kejayaan. hehe. Nice bro. usaha anda memberi inspirasi

Shahrul Hairy Shaharuddin berkata...

Saya suka posting nie bro!

@shahroll


yours
SH

..bicara hati ke hati.. berkata...

betul tu !..dalam kita berusaha..kita juga perlukan tawakkal untuk menyerahkan segala keputusan kepada Illahi..:]

NuHaRa HafizAh berkata...

syukur ya Allah....

Mr.Kay berkata...

teruskan berusaha...

puan nina berkata...

kata2 penuh makna..suke singgah sini

tolong vote Danial boleh..?
klik je link ni n like danial

thanks =)

Chempaka Sari berkata...

Awek awak pun cun, syukur lah sbb awak syukur

zahra ieman berkata...

aku penh jd kekasih yg dtinggalkan sb bf aku pg kt exgf dia...aku bkn nk poyo @ msuk bakul angkt sndri tp ni truly story...aku bnyk sgt tlg dia dr segi kewangan smp 1 thap aku cr kje part time tuk tlg dia..duit yg aku bg tu rupenye dia blanje "gf" dia tu...so??