Wednesday, May 18

the invigilator

Aku bukak inbox facebook aku tempoh hari dan aku terima satu mesej dari seorang pengarah yang aku pernah bekerja dengan dia dulu. Manesh namanya.

Antara pengarah yang aku hormati atas hasil kerjanya.

Aku pernah berlakon (oh ya, itu kerja aku) filem pendek di bawah arahannya yang bertajuk 'The Invigilator'.

Dah lama aku cari filem ni untuk ditonton semula, baru hari tu dia bagi dekat aku dan aku rasa aku patut kongsikan dengan korang semua. Sebelum tu, aku juga ingin kongsikan apa yang dikongsikan olehnya, dan kenapa dia memutuskan untuk menyebarkan filem pendeknya itu.



Hey Bob,

I hope this finds you well and happy. :):)

Yesterday, the person who inspired me to make The Invigilator passed on. She was really a mountain of a person, bravely fighting stage 4 cancer for 5 years. It infected her entire body - brain, spine, liver, breasts - but fail to taint her spirit in the least.

In memory of Doreen, I feel that it is timely to release The Invigilator online. If you would like to tell your friends/fans about it (please help put it out there), please share with them this link - http://www.vimeo.com/13504950

Just so you know, it has traveled to film festivals in Japan, Australia, United Kingdom and the United States. :):) Enjoy brother and be well!

Warmest,
Manesh


THE INVIGILATOR

The Invigilator from Sunny Stories on Vimeo.

94 comments:

kuma2 comel said...

kini saya belajar di upsi.
insyaallah dalam masa 2 tahun lagi saya akan bergelar seorg guru.
cerita ini sangat menarik utk bakal guru seperti saya. memberikan saya gambaran dan pengajaran apa yg ptt sy lakukan nanti. thx a lot!

puan nina said...

thanks for sharing..suke =)

Amalina said...

yeah!!

♥♥ beLL ♥♥ said...

:)

zairiiskandar said...

sedang nonton..zahiril..layari blog sye ye..www.caricarimoncacos.blogspot.comor http://caricarimoncacos.blogspot.com/2011/04/juvana-rasa-cam-howt-je-drama-ni.html JUVANA TETAP TOP POST

azam said...

aslmkom bro sy folow bro blakon mmng power.hope 1 hri dapt dok 1 table ngn bro sbb joran sy or lebeh tpt kawan baik sy ade blakon ngan bro ....sy mint tngok teater tp sush lah nak dapt peluang tngok.hope 1 hri nti dapt dok 1 table ngn bro.dan kongsi ilmu dunia seni ni,

AIDIL,ARMADA

Pijahh' de-Arr said...

ha..??????

aku tgh blurr atau bengong..~

Anonymous said...

you are so lucky zahiril.. harap awak akn terus bersinar dlm bidang ni dan mperjuangkan seni lakon.. sy ingt awk ckp kt sy dlm twitter 'Jgn jadi pelakon sbb nk glemer je. Jahanam nanti.' dan itu mmg sy nmpk dlm diri seorang pelakon bernama zahiril adzim. :) thanks

zairiiskandar said...

real situasi time belajar, but conclusion tak dijangka cam tu kan-cikgu kasi upah tuk belakon..the way n the risk yg cikgu kena ambil sewaktu mengajar dak2 nakal nee...tingat time2 skolah x dengar ckp cikgu..aityakk..dan dapat memberi inspired to other teacher how the way /alternatif way untuk proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih baik..saya suka filem pendek ni!! KEGIGIHAN, KESABARAN, USAHA ITU TANGGA KEJAYAAN

dD said...

nice :))

em said...

bob, cerita ni.. unik.
ajar sesuatu yang sebelum ni tak terpikir pun.
tolong sampaikan tahniah pada tuan pengarah :)

Anonymous said...

best!! love your acting bro!

ain dzaya said...

the invigilator??!!
hmm..apa sinopsis citer nie?

meyza said...

bezz sgt..

err tp xbrpa phm ending dy..sob3 :(

APi said...

filem yang menarik..^^

qamariah jitam said...

best. :)

awek retro said...

wow..awesome...
god job..

i ske movie macam nie..penuh persoalan..tapi de maksud tersurat..

god luck for the next.....

siti suhaila ibrahim said...

akan di tonton! :)

yatie chomeyl said...

kenapa cikgu khairil nak bayar budak2 tu utk buat hal dlm kelas? *blur*

Ampivia Iezan Woods said...

thts fab. =)

Anonymous said...

hi!!saye da tengok movie 2...
it was so interesting...the plot mmg amazing walaupun it just a short film...and your acting mmg jadi la...keep up your good work!!!congratz!!

Neeza T. said...

best video ni :D

misz farahniza said...

finally...........
update juga blog nie...
keep waiting.....

mirachantek said...

oh. cool.
akan tonton

redmerah said...

suke! teruskan usaha anda..

*peminat kerja2 seni anda.. tahniah atas pertunangan yg sgt sweet =)

Nurul_Neia said...

cite bez tp pendek je,kalo ade smbgn pon bez jgk..bro ensem la dlm cite ni,hahaha....

Dba Dealova said...

Emm...just a nice story.Walaupun aku tak brapa nak faham cerita ni tapi mungkin mesejnya ialah untuk menyedarkan realiti hidup seorang guru bagi menghadapi pelbagai ragam bebudak zaman sekarang kot.Budak2 zaman sekarang ni adakalanya tak boleh guna cara keras sangat nak bagi dyorang faham.Kadang2 pendekatan secara psikologi lebih baik sebab setiap orang ada kisahnya sendiri mengapa mereka jadi begitu...hahaha...(pandai2 jer aku nie)Apa2 pown...lakonan ZA...memang mantap...thumbs up n_n

Anonymous said...

Such a good film, saya suka! Ending nya sungguh unexpected hah

Anonymous said...

pengakhirannya saya kabur, boleh jelaskan?

Anonymous said...

WOWWW. AWESOME bro ZA. you act...so natural and the story itself. just soo beautiful. thanks for sharing this. love it.

MsGrace Joy said...

Can u do more of this short film..Melibatkan cikgu and so on..Mcm crita juvana gak.Kinda inspiring.Im a teacher.I know the pain of gaining the trust and respect from the students. Thumbs up for this kinda movie!

lots of love =) owner ~ said...

best ! but ta faham jalan cerita lha . pelik . boley share bout jalan cerita nih tak ?
thanks =)

ʓαняαfαнмι said...

hai...i'm one of ur fans....ske sgt2 tgk kamu dlm drama juvana...n dh follow u jugak:)

eicahaha said...

awesome!

tanTENton :] said...

dah tengok dah video ni before this. hihi :) suka !

Anonymous said...

best best best tapi tak berapa nak paham ending dia? boleh ke cikgu khairil tu buat camtu? -..-

pqa syaffiqa said...

woaaaa! superb kot the invigilator ni. camera, gamba lawa kot. eh kenapa mcm tak pernah tgk. o.O btw, super duper awesome! :)

Che Kay said...

hahaha siot punye cikgu. kasi kena trainee. hihihi

Cik Yam~! said...

Nice! leh Cik Yam share ngan member len x??

Zurina J. said...

Indah...Sangat indah..
Banyak yang tersirat..^^

ishiko said...

^___^

nafasdunia said...

omg!

teringat kenangan jadi trainee teacher .

uhuks

miss.Qiss said...

Okay, itu jaw-dropping moment untuk saya. Short-film ni sangat breath-taking! :0

Kenapa bakat mereka ni yang memang berbakat tak didedahkan kepada masyarakat secara luas? Tak diberi peluang mungkin. Hoish, ruginya :(

fath said...

cikgu laki mmg slalu dsukai ramai...hehe

sYafIk-wAy said...

http://syafikcoklat.blogspot.com/2011/05/3-blogger-hensem-dan-cantik-edisi.html

Legasi Piston Pecah said...

patut promo lbh lagi dkt laman-laman sosial yang lain.bob teruskan dgn mutu lakonan anda..terbaik!

bied said...

crite tu best... kalu kembangkan ag confirm leh jual...

aiMy naDEYa said...

menarik.. =)

Wan Suhail said...

pergh.. teringin nak buat short fil macam ni..

eh,layak tak aku jadi pengarah.. hahah

shahirah said...

zaman bila nie, bro? mcm muda sgt je nie.. cerita best:) tak leh nk imagine ada budak2 yg berani tengking cikgu mcm tuh.. hurmm..

~HaNna~ said...

omg....superb best..terkesan dlm jiwa...
gud luck ZA...

Miss Dolce and Gabbana said...

this short movie is perfectly awesome.Tapi agak blur sikit bila masuk part last tu.Why cikgu khairil upah diaorang untuk berlakon sebab saje2 or nak lihat sejauh mana seorang guru praktikal mampu handle pelajar masalah macam tu?? :)

Anonymous said...

As salam.. nk minta izin share ye.. tq! smga video ini akn inspire semua org yg bergelar guru =)) good luck brother in u'r career!

Luna Biru said...

Cerita cikgu Amira adalah pengalaman setiap individu yang pernah mengalami dunia praktikal dalam bidang perguruan.

Cikgu Khairil adalah mentor yang cuba membawa cikgu Amira bertatih mempelajari dunia pengajaran.

Ia adalah dunia yang payah, tapi indah. Teknik dan kaedah pengajaran adalah kunci untuk semua usaha.

Semoga cereka sebegini terus dihidupkan. Singkat namun padat, dan tentu saja, lebih berkesan.

Luna Biru said...
This comment has been removed by the author.
Chu Ah Mie said...

manesh....

Chu Ah Mie said...

sape cameraman for dis story eh??

Anonymous said...

best3~!!

sakinah siddiq said...

awesome!!!!

Meyra Haney said...

seriously superb interesting (: i do love your act . keep up the good work

republik n9 said...

hahahhaha best citer ni, teringat gua zaman gua jadi ustaz rock dulu

Gulagulihati said...

mcm nk tgk smbungan nye lg...best2..

Umi Asura Sanusi said...

nak tengok'the invigilator' ni..tp internet slow la pulak..btw, suke sangat drama juvana!!!

entri terbaru
review movie nur kasih

~dear dearie bloggy~ said...

haha, slalunya benci ble xphm cerita, tp ni xbenci even xphm sbb ada zahiril adzim! haha, nsb baik da ade org punya.. haha

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

good job!
teruskn.

BeLLa BeLLa said...

wow! simple but full of meaning...new teachers should see tis.

up kakurakawa said...

terbaik :)
strong nye dat woman teacher free2 kena maki straight at face :P
and u, rambut mmg terbaik lah. tak nak kalah gengster kampung rambut lagsir.
mmg sgt terbaik! :D

alexa yussida said...

cool giler...

JIJI YU said...

terkjat aku weh..tetibe jumpe blog ko..wahhh..dasat tol..aku ni rase2 nak jugak mengajo kat sekolah juvana tu..

Anonymous said...

tu dia.. ape daa~~ berlakon dlm lakonan,, nice2!!

Naurah said...

best.. tapi tak faham ending dia tuh. kenapa dia bagi duit??

GreenAppleKu.com said...

Salam perkenalan dari follower no 8824 agaknyer. Waa entah camner leh tersinggah blog JUVANA ni..

Liza @ Adzriel AB said...

cerita yg best... akak suka.

aizamia3 said...

cite tu best tapi sayang saya jarang dapat tengok dari mula sampai habis..

ARAYANA said...

best :)

saya EQIN said...

nice short films . Tak boleh dipanjangkan ke filem ni ? hehe

Naddazmi said...

Nice short films , nanti buat lahh lagi denga sambung cerita ni lagi :D

Luna Biru said...

Zahiril, based on the idea in inviligator, satu idea baru pun datanglah. Bukan memplagiat. Hanya sebagai bentuk plat inspirasi untuk penjanaan limpa yang baru. Then, my new short movie is on the move. Thanks for your sharing. Sharing is sexy!

nabilasyazween said...

Nice Video. Sudah share disini.

http://notanotahati.blogspot.com/2011/06/kalau-ini-yang-kita-pilih-teruskan.html

ayisha basari said...

this i true fact..it happnd in real world, btw ur acting in this so effective, so do juvana!

TorchlightPecah said...

suke..awesome... bgus lakonan anda..ngee.. ^^"

inam kitites said...

tq Zahiril & Manesh...puas cari short flim nih...ngn short flim nih larr kami belajar apa itu kerja!!

pangak said...

selepas sahaja menonton, untuk kali pertama saya tidak puas, dan melihat dan menonton lagi sehingga 3 kali. karektor yg dibawa oleh zahiril sangat kuat dan menjadi. paling menarik sewaktu situasi menengking guru, memang terasa meremang jugak. tahniah saya ucapkan. penceritaan dan DOP juga menjalankan kerja yang sangat menakjubkan. Betul2 terasa suasana yg huru-hara seperti disekolah2 biasa. Sebelum cerita ini sampai ke durasi 9minit 15 saat, semua bagaikan suatu cerita yang indah, mudah dan lengkap akan tetapi, apabila sampai ke minit terakhir, selepas cikgu memberi duit kepada pelajar, scene itu terus mengubah pandangan kita dari mula menghormati kepada mula membenci cikgu tersebut. Syabas kepada pengarah kerana berjaya membuat satu anjakan paradigma kepada penonton. Filem ini walaupun hanya bbrapa minit, namun berjaya juga meninggalkan 1001 persoalan kepada penonton... psst, sepanjang saya belajar, memang tak pernah ada guru yang sanggup merasuah pelajarnya untuk jadi baik... hohoho

Aunty P :) said...

memang sesuai la u jadi budak degil :p

Anonymous said...

best di sharing pasal ceta ini...suka tengok...blh di buat jd pedoman tuk diri sya...hehe...tnx ya bro Zahiril.. :)

.: immi :. said...

menarikk. lakonan itu berada di mana2x jua. malah lakonan ini digunakan sebagai mendidik seorang guru akan realiti.

bobiedanbad said...

nice! aku cikgu aku faham apa yang cikgu lelaki tu cuba wat. dia tak mendidik tuk murid menjadi jahat atau merasuah. budak2 tu semenangnya baik Dia cuma nak mendidik cikgu praktikal tu mcm mn nak berhadapan dengan situasi genting..tak kan berhadapan dengan murid bermasalah terus nak balik mcm tu je..

Anonymous said...

hmm.. a very good inspira ler.. tp mmg betol pn, klo api di tambah minyak pasti lebih marak.. smoga sume cikgu2 tabah dalam mendidik students menjadi insan yg berguna.. Thanks for share Zahiril, luv it!

Anonymous said...

nice one mmg cikgu kene takes note kene jadi creative jugak tuk discipline budak tapi keliru lah jugak ada bede kah yg ingin disampai melalui kata "trust" itu?

hud aikara said...

ini kalau jadi drama bersiri ni best ni..

HummyB said...

The Invigilator~...i da tgk nampak agak menarik..i nk upload cerita ni,boleh kan? :)

Sir Marcello said...

ini pandangan aku...kisah nie bukan menjurus kepada masalah student yang tak terkawal..

citer nie lebih kepada mengajar macam mana cikgu amira nie nak survive dalam realiti..

kalo nampak watak student tue said "xberani nak koyak"...mmg menunjukkan mereka sekadar remaja yang memberontak tapi tak jahat...

Anonymous said...

sangat menarik !!

sisie said...

nice jobs!