Monday, September 12

fresh angle

Aku memang selalu macam ni.

Macam mana?

Macam ni lah. Selalu terinspirasi bila berjalan atau merantau. Tapi tak boleh jugak kalau nak cakap merantau, pasal bukan jauh sangat pergi pun. Sekejap pulak tu. 2 hari.

Tak kisah lah.

Yang penting, aku selalu balik dengan pengisian. Dalam semangat, dalam hati, dalam jiwa, dalam fikiran. Dalam - dalam diisi pengisian.

Itu sebab aku suka travel. Tapi mana pernah ada peluang yang kerap. Jarang - jarang. Kerja macam aku ni, travel waktu kerja je. Kalau nak pakai waktu dan duit sendiri, memang harapan je lah.

Aku baru balik dari program jelajah GPS Iman, dengan konvoi bermotor. Besar motornya, lagi besar dari aku. Tapi bukanlah pasal motor yang jadi bahan cerita, tapi tentang saat - saat bersama pemikiran sendiri apabila kita sedang berada di tempat orang, bersama orang - orang yang baru kita kenal dalam hidup.

Gelak, gelak jugak. Ketawa, ketawa jugak. Seronok, seronok jugak. Tapi dalam pada seronok gelak tawa tu lah aku berbual - bual dengan macam - macam orang. Dapat ilmu sana - sini, itu yang paling sedap bila kita dapat. Dengar pengalaman orang sana - sini.

Makin kuat benda yang aku fikir dari dulu. Antara perkara - perkara yang membuatkan minat untuk travel tu makin kuat. Tapi nak buat macam mana, komitmen aku dan tuntutan kehidupan seharian, mana pernah bagi chance.

Apa yang aku dapat, payah yang aku nak kongsikan. Ia buat aku guna sebagai panduan dalam melukis masa depan dan cita - cita.

Tapi percayalah,

Setiap kali kita keluar (sementara) dari kelompok manusia yang kita biasa dan berjumpa dengan kelompok manusia baru, di tempat yang baru..

Otak kita akan dapat pemikiran dari satu lagi sudut yang segar.

Fresh angle.

p/s : Sentiasalah teroka kehidupan kita sendiri dari sudut - sudut luar dari kebiasaan kita. Insyaaallah, ada benda baru sedang menunggu.

Nota
(re-edit. Sorry aku silap, the word is angle not angel. Macam mana aku boleh terlepas pandang, aku pun tak tahu. Jam 3 pagi. Susunan huruf boleh memberi interpretasi yang berbeza. Malaikat dan sudut. Jauh tu. Oh, terima kasih pada yang menegur.)

54 comments:

Akim Iqbal said...

huh, kelu lidah nak bersuara

Naqie_Ahmad said...

That's rite... banyak berjalan luas pandangan. xsemestinya kena pergi jauh2 utk luaskan pandangan n pengalaman...

jemput singgah...
http://naqieahmad.blogspot.com/2011/09/aku-tinggalkan-kau-kerana-allah-abah-2.html

Naqie_Ahmad said...

That's rite... banyak berjalan luas pandangan. xsemestinya kena pergi jauh2 utk luaskan pandangan n pengalaman...

jemput singgah...
http://naqieahmad.blogspot.com/2011/09/aku-tinggalkan-kau-kerana-allah-abah-2.html

Anonymous said...

Maaf. Tapi mungkin kau maksudkan, fresh 'angle', bukan angel :)

yui92 said...

kdg2 org jadi takut bila nak keluar dari kelompok selesa.. rasa insecure =p=p=p

but travelling is nice..

one way to know someone is by traveling around with him..

c.d.c. said...

fresh angle kot.. ke mmg fresh angel?

azwa amani said...

betul-betul..cumanya samada kita berani berubah untuk melihat kehidupan atau takut dan masih nak yang biasa-biasa saje..

Tholeha Mustapa said...

Ye benar, luas pemandangan semakin luas pemikiran :D

deem said...

memang ada rasa ingin lari sebentar dri kehidupan biasa ini, tapi mcm mana ya?ikut firasat ati pun kena ada ongkosnya tuan :)

Anonymous said...

betul tu bob. setuju !!

ala pas kahwin nanti pi lah travel sana sini (:

kema said...

selamat ari raya....

btui....

ZaNna MZakI said...

La...saya ingat angel as in bidadari. Do you mean angle?

narmi nib damha ila said...

Berfikir di luar kotak.. ^^

basikal.tua said...

betul tu. saya sokong. kadang-kadang benda baru ni la yang jadi pembakar semangat kita. buka minda lebih luas.

*nak travel juga. masa ada tapi duit takda. pftt..*

ahmadkamal said...

err.. bro...
angle ke angel???

SHEHAN ISMAIL said...

hi.. saya peminat juvana.. ;p

from this post, i believe that what u meant is fresh angle. not angel. angel tu cm malaikat kot.. heee.. correct me if i'm wrong. tq.. ;p

tupaimerah said...

'angel' ke 'angle' maksud kamu?

oranglidi said...

angel ke angle? hehee

Me As My Self said...

rase selesa bce semua yg dcrite...btul larh... makin jaoh kite pergi mcm2 kite dpt... :) suka pde smua post anda...

Ihsan Arifin said...

bertebaran lah kalian di muka bumi ini :)

fadelrazali said...

Teruskan meneroka dunia Allah. moga jadi mcm Ashraf Muslim. haha

sesegar said...

what a good inspiration u are :)

amira shafini said...

menulis di tgh pagi lg? :)
kagum .dgn abg ZA,xramai y berfikir mcm abg bila dh berseronok,bnyak y lupa diri je,..

Anonymous said...

setuju. :) travel memang best.kadang2 berbual dengan orang yang kte xkenal lebih selesa dari orang yang kte kenal.

kadang2 ble saya travel,teringin nak tulis apa yang saya dapat,teringin nak tulis ragam orang yang saya nampak,tapi sayang,kalu x tulis time 2 jgk, description 2 akan hilang.

sangat happy ada orang yang sama mcm saya.hopefully sy dat jumpa teman yang boleh saya travel.sebab saya memang sangat suka travel :)

s. said...

angle you mean? ;)

lia la sape lagi said...

totally agreeed

iqlima said...

good inspiration, :)

Amalina said...

sama macam proses metamorfosis.
entri ini memberikan inspirasi untuk keluar dari kepongpong yang aku duduk sekarang tapi kadang-kadang aku rasa kepongpong itu terlampau selesa untuk ditinggalkan.
walaupun aku sedar yang untuk berjaya kita perlu keluar dari zon selesa.

niezam said...

betul, pandangan kita akan berubah bila kita pandang sesuatu yang baru. adakalanya buat kita hargai apa yang kita ada, adakala buat kita rasa nak berubah ke arah lebih baik.

AsyieqiN Rkey said...

bestnye travel..=)

lavenderpurple said...

betol! jom backpacking ;)

Nesayang said...

dah tempuh dah (Y) venturing the other side of the unknown world is awesome :)

Reflisia said...

agreed...

nurulfive said...

dunia ini dijadikan untuk kita lebih menghargai. menghargai kasih sayang Tuhan, menghargai diri. juga membuat kita lebih mengenal diri.
:sedang mencuba2 mencari waktu utk travel nih..dah plan 2bulan but still tak jalan gak haihhh
;D

Anonymous said...

Pengalaman baru akan buatkan kita berfikir. Yeah betul tu

cahaya said...

saya sokong pendapat anda seratus peratus!! tapi, itu hanya berlaku kepada orang atau manusia yang mempunyai akal dan mahu berfikir dari sudut itu... ada jugak orng yg nk seronok ja,... klau tak seronok mula nak sebal! nk bebal!
hikmah??
mungkin tak pernah terlintas di hati mereka walaupun untuk sesaat... (. sempat ke dlam sesaat....?)

akal,
semakin lama kita menggunakannya untuk berfikir,
semakin kita dapat ilmu alam yang tak pernah kita jangka....

Kepala Manchiss said...

travel angle.

Päk Läng said...

"rasa spt

tinggal dalam

aquarium kaca

lutsinar

bukanlah sesuatu

yg menyeronokan"

Ct Arina said...

setuju^^ hidup hanye berubah bile keluar dari kebiasaan. dpt melihat sesuatu yg lain, dapat berfikir sesuatu yg berbeza =)

Nur Misnan said...

Indeed....

THE LEKAT LEKIT STORY said...

setuju dgn entri ni.. sesekali berada dlm suasana & org yg baru mampu memberi inspirasi baru.
PETUA ELAK DI SIHIR MELALUI GAMBAR

aiko farahshahida said...

jauh perjalanan, luas pemandangan.
asah pemikiran.

:D

aiko farahshahida said...

jauh perjalanan, luas pemandangan.
asah pemikiran.

:D

aiko farahshahida said...

jauh perjalanan, luas pemandangan.
asah pemikiran.

:D

phamizah said...

~kata mereka..jauh perjalanan luas pemandangan & pengetahuan

~i love travel too..tp $ selalu membataskan..

APi said...

setuju..
keluar dari kelompok sendiri dan pergi ke kelompok yang lain dapat membuka minda..

fresh angle..

Yumida said...

meaning words mberi definisi berbeza..sronok nyer klo dpt travel gak..

Miscellaneous Smiles said...

yeahh

omei said...

saya mengagumi Abg zahiril. Pls terus berkarya <3

umila said...

Abg zahiril mmg berbakat dlm lakonan and penulisan. keep it on coz sy tak gemar penggiat seni lain selain Zahiril adzim <3

exzriders said...

Destinasi tu tujuan..
Perjalanan tu emosi..
Hayati la kehidupan..
Biar kebosanan tu terisi..

Putra Rman said...

yup, memang betul tu bro, tempat baru, suasana baru, orang baru, bak kata pepatah "lain padang lain belalang". Dari situ kita dapat pelbagai manfaat pengalaman yang mana dapat mematang dan membuatkan kita berfikir dan bertindak dengan lebih baik. Jadi merantaulah ke mana jua...

faha said...

exactly the same thought of mine

Anonymous said...

ye betul. keadaan sekeliling membuat kite jadi lebih tabah. tapi org luar memberi kite ilmu, mcm ne nak hidup dgn lebih matang. :)