Wednesday, October 12

take care

Kiranya sudah berjuta kali dalam sepanjang umur aku 27 tahun ini, aku mendengar ayat 'Jaga Diri'. Tapi yang benar - benar aku mahu bertanya, tapi tak tahu pada siapa. Mungkin utamanya pada diri aku sendiri,

Apakah benar kita pandai dan mampu jaga diri?

Jaga dari apa?

p/s: Take care.

64 comments:

NA said...

apa jaga diri?

Zahiril Adzim said...

betul jugak tu. Apa jaga diri?

Khairiz said...

itu la...selalu juga dapat ayat itu..jaga diri? asyik2 jaga diri,walhal kita da mampu tuk jaga diri kita sendiri..macamana kita jaga tu terpulang la pada indivodu masing2..

orang yang wish kat kita take care tu bermaksud orang ambil berat tentang kita, wlpun ssh nk jelas ambil berat camana? tapi syukur la masih lg ada org yg ingin ambil berat pasal kita....

sorry la tersalah cakap :)

muhammad amin aris said...

jaga dari diri kita..

nur choki choki said...

take care...

ct kamaliah said...

jaga 'keadaan diri' kot..=)

teh o beng said...

jaga diri baik2..'thinking'

Bit Zamri said...

"Take care too"!
:)

Akim Iqbal said...

hmmm

amerul said...

jaga diri yang mana..? : )

amerul said...

jaga diri yang mana..? : )

amerul said...

jaga diri yang mana..? : )

APi said...

mengapa jaga diri?

AMIRamin said...

jaga diri.

syiqah shahar said...

jaga hati,jaga iman,jaga islam.. semua tu dlm diri... so jaga diri.. hehee

Miss Dolce and Gabbana said...

bagi saya konteks jaga diri itu bermaksud menjaga maruah diri bila kita berada dimana-mana.Itu pada saya.

wani brahim said...

jaga diri? jaga drpd segala-galanya yg hanya kita diri sendiri saja yg tau...

IQ = Iez Qis said...

jaga diri?

jaga diri sendiri~

erk~~

ainwaheeda said...

jauhi perkara yang tak baik.. ye ke?

deem said...

jaga-jaga.

Adib said...

makan cuckup, tidur cukup, duit cukup mungkin..

naziyatul fatihah said...

jaga?

diri?

dari?

apa?

azwa amani said...

jaga diri daripada perkara yang boleh mmebahayakan,merosakkan dan yang boleh menjadikan kita manusia yang tak baik...

Faris 'Azim said...

penilaian yang sangat menarik dan kreatif.
tak mustahil anda dapat siapkan karya "bogel menuju tuhan" dengan pandangan dan penilaian sebegini.

Johan 'Champ' Radzi said...

daripada kau sendiri mungkin.

Ain Runnia said...

"take care" luas maksudnya termasuklah jaga diri, maruah, keluarga, negara dan paling penting maruah agama...juz my opinion :P

Zurina J. said...

Jaga diri, heh! Aku ada jawapan.

Anonymous said...

sinonim jaga diri. tak terungkap dengan kata-kata.

Anonymous said...

hati-hati..

Anonymous said...

semoga Allah menjagamu hingga kite bertemu lagi..

Cik Bambam said...

jaga diri dan orang lain?? :D

Anonymous said...

semoga Allah menjagamu hingga kite bertemu lagi..

aiko farahshahida said...

jaga diri.
diri sendiri, dia, mereka dan semuanya.

B33HA S4Nd4R4 said...

hidup baik baik

Anonymous said...

jaga diri yang subjektif:
kalau mak pesan jaga diri mungkin jaga maruah, kalau bf pesan jaga diri mungkin jgn main kayu tiga, kalau kawan pesan jaga diri mungkin dia ambil berat..

p/s: jaga diri zahiril.. =)

fadh leyanie said...

jaga diri dari musibah

khairul akmal bin azman said...

haha...diri kadang payah nak jaga..


individu la kene corakkan diri sendiri

nini syuffina jalil said...

simple tapi berkesan :)

nice ! apa nice ? HAHA ;D

Ct Arina said...

jaga dari segala-galanya =)

rabi'atul ada'wiyah said...
This comment has been removed by the author.
rabi'atul ada'wiyah said...

jaga diri..satu ayat yg sgt besar maknanya...terpulamg pada individu utk mentafsirnya...

rabi'atul ada'wiyah said...
This comment has been removed by the author.
~nazaku~ said...

jaga lidah > daripada mengata yg buruk psl dirimu selepas suatu perpisahan
jaga mata > daripada memandang insan lain selain kamu !
jaga akal > daripada memikirkan benda yang tak mungkin akan kamu lakukan ke aku (curang) mungkin ?

"jaga diri" mengikut persepsi sang kekasih..

e|m|a said...

Salam. Bagi point view saye, setiap kali saye cakap 'Jaga diri!' or 'TC' , saye mahu dia (sape2 lah sy ucapkan tu) jaga keselamatan diri dr sgl marabahaya. ;I

aFi pOtpEtpOtpEt said...

jaga diri..jaga hati..
(^_^)

Farah Nabilah said...

bila pula kita nak selalu dgr org pesan 'jaga iman'

yg slmtkan kt dlm kehidupan yg tiada pengakhiran

bila berfikir panjang biar betul2 panjang

kan?

:)

Anonymous said...

You are much more better, much more cool, much more worth, much more rational. But the Klip 3gp? *sigh. Why are you doing this? Bakat Zahiril Adzim jauh lebih baik. Tak berbaloi untuk cerita begitu rupa. :'(

♥ MS ♥ said...

kita tak mampu 100% nak jaga diri sendiri,. tapi lebih baik jaga diri sendiri dulu, sebelum jaga diri orang lain :)

As Rhyme said...

huhh (mengeluh)..ya betul aku terpikir pkara sama. mampu kah utk jaga diri? bagaimana nk jaga diri...pesan semata seolah pesan kosong bila aku xtau apa yg harus aku buat utk follow pesanan itu

Geisha said...

Jage diri untuk siapa???

Anonymous said...

Perkataan jaga diri nie, dalam maksudnya kepada seseorang.Terpulanglh mcam mna seseorang itu menilainya. Take Care nie bererti kita ambil berat pada orang yang kita sayang....kalau boleh kita tak mahu apa2 terjadi kpda org yang kita sayang.Inssallah. kita nakkan mereka dlm keadaan baik2 sentiasa.

SECRET IN THE HEART said...

Jaga diri,
Satu manifestasi,
Kepada diri.

Tetapi akirnya,
Kita yang perlu menjaganya,
Tidak insan lain,
Seperti jaga tepi kain sendiri,
Mungkin?

Apa pun, setiap tampalan yang dicoretkan adalah halus.
Teruskan menulis dan menulis.

Jom singgah:
http://secretissecret11.blogspot.com/

Aku said...

ramai orang sayang kau zahiril.ramai juga orang kagum dengan kau.buktinya, lihat saja pada penulisan kau diblog ini.walau sebaris dua ayat yang dipost, ulasan yang di terima lebih daripada 1....melampau pula.maksud saya lebih daripada 10.padahal baru 5 minit yang lalu kau post entri pendek itu.mereka sayang kau zahiril.jaga diri kau baik2

mr who??? said...

btol jgak idealism bro tu....
kdg2 remaja zmn skang slalu ckp yg diorg bleh jge diri diorg...
pdhal diorg sndiri pn hnyut...
kn3......
:P

I-da said...

Jaga diri dari diri sendiri...Kadang2 diri sendir yang cari pasal dengan orang lain...Jaga diri (^_^)

Dba Dealova said...

jaga diri...
jagalah hati...

abg Za jgalah kak Shera...hehe

misz molecule said...

sebab takde orang lain nak jaga kite.

so, kena jaga diri.

aku pun tak pasti apa jaga diri sebenar.hurmm?

faz fiena said...

Jaga diri setelah kamu dpt mencari diri kamu...
Jika tidak, tak dpt lah nak jaga diri sendiri...
Siapa diri kamu?
Dah kenal diri kamu?
Betul2 kenal diri kamu?
Cari lah...sesungguhnya kamu akan tenang dan dpt jaga diri selepas itu...

fazz said...

Jaga diri setelah dpt mengenal diri...
Dah habis kenal diri kamu...?
Siapa diri kamu...?
Carilah diri kamu..sesungguhnya kamu dapat menjaga diri kamu dgn baik...dan kamu akan tenang...

Arai Lekir said...

jaga diri daripada anasir-anasir dari luar dan dalam yang boleh memudaratkan diri..

Anonymous said...

agak kecewa dengan klip 3gp...nape ye zahiril ? sgt2 kecewa....saya rasa tlg awek aku pontianak is better than this....much2 better...sweet gle zahiril dlm tu....

Anonymous said...

hmm...ermm...mmm....
byk persoalan dihati....
yg penting jaga diri bro....

E'en said...

jaga diri nie banyak maksudnya. tp kita yang sbg insan yang lemah nie cuba kita relatekan dgn apa yang sewajibnya kita jaga.

orang simply use "jaga diri" tp pesanan yang nak di sampaikan tue x lengkap.

dari segi zahirnya..
yang kita faham.. jaga diri tue maksudnya..
jaga kesihatan...jaga makan, jaga pape agy la..

tp kan lebih baek kalo kita jaga hati kita... InsyaAllah.. semuanya akan terjaga...

Nada 'Ehya Qutr Ferdous said...

tc