Khamis, Mei 14

gadoh screening


Apa?
Mau Gadoh?
Mari lah!
Tau kat mana?

Haa.. lu tak tau, wa kasi tau sini!

"Gadoh" arahan Brenda Danker & Namron akan ditayangkan pada 22 Mei 2009 ni, dekat HELP Univerisity College. Memang takkan keluar TV punya, jangan risau. Kalau keluar TV, aku rasa ramai yang akan telefon Nizam Kring Kring, atau Soseh Soseh. Mungkin lah..

Kalau nak baca sinopsis dia, korang boleh masuk website KOMAS kat bawah ni. Tapi aku boleh kongsi sikit cerita dia.

Sikit lah tak banyak pun.

Cerita pasal isu perkauman di kalangan pelajar - pelajar sekolah. Dari mana datangnya didikan perkauman tu? Sudah tentu mereka dibesarkan di rumah sebelum ke sekolah kan? Kebanyakkan daripada budak - budak ni, dididik secara tak langsung oleh mak bapak diaorang yang rasis.

Budak - budak sekolah ni (Melayu dan Cina) memang suka bergaduh. Suka sangat. Macam ahli parlimen suka gaduh dalam dewan. Tapi sebenarnya mereka tak tahu pun apa yang mereka gaduhkan. Perkauman, tapi tidak ada sebab yang kuat.

Sehinggalah sampai suatu hari mereka (Melayu & Cina) didenda. Mereka harus mengikuti kelab teater di sekolah itu dan perlu membuat satu pementasan bersama.

Hehehe.. E'eh, gelak pulak aku ni.

Jadi, kawan - kawan yang kita suka kalau berada di sekitar Kota Lumpur atau berhampiran pada tarikh dan waktu tersebut, boleh lah datang menonton.

Sebuah Filem
Big Pictures Production

Dibintangi oleh
Namron
Zahiril Adzim
Nick Davis
Amerul Affendi

Turut DiBantu oleh
Chew Kin Wah
Maya Arissa Tan Abdullah
Ryan Lee Bhaskaran
Khairil Ridzuan
Intan Diyana
Muhd Hilmi Che Azman
Ivan Chan Chee Pang
Cher Yew Kay
Yeo Keong Lee

Launch Date: May 22nd 2009
5pm for public screening

Venue:
Theatrette,
HELP University College (Main Campus),
Pusat Bandar Damansara, KL
BZ-2, Pusat Bandar Damansara, Kuala Lumpur, 50490, Malaysia










p/s: Tapi aku kat tempat lain masa ni. Siot betul. Aku sendiri pun tak tengok lagi.

65 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

I wish i cud come n watch...
well..spt yg sy pnah kata...ONE DAY kn?
huhu..

Luv,
MIsz Hajar

p r i n c e s s berkata...

i loooooiiiiikkkkkeeeeeeee ..... ^_^

Tanpa Nama berkata...

ZA,

i've been in convent for 11 years...

from my opinion & experience...malay-chinese xde isu racial sgt unless di provoke kn...

well, i hv few besfrens chinese yg still contact me these days even dah 5 years tggalkn persekolahan..

good 2c u involve in this kind of film..gd luck 2 u..

Luv,
Misz Hajar

Aizat berkata...

ate, cite nih x kuar wayang larr? or tv kew?

ate, kteorg yg bkn dkt area tuh nk tgk cmne?

kecewa...

braqe berkata...

Racism is always an interesting topic.

Ah, it's too bad that you're not gonna be there, ZA. I was plucking up courage to say Hi then. :P

Tanpa Nama berkata...

tak klua wayang biasa mcm gsc, tgv ke weh? ada isu-isu "sensitif" yg tak lepas lembga penapisan filem ke? kalo lembga lepaskn filem mcm 'bohsia' yg sgt "sensitif" dan juga provokatif, takkan tak blh lepas filem ni? hahaha..

Zahiril Adzim berkata...

Filem ini untuk tujuan pendidikan. :)

KaY FaiZaL berkata...

wah, cambest!=D

hanis berkata...

mcm best je...
tp..apekan daya..
berkhidmat utk negara masa tu..huhu..
sadis..

Tanpa Nama berkata...

utk sekali tayang je ke muvie ni...

Tanpa Nama berkata...

salam saudara

ingin berkongsi;

saya Sabahan, dan menetap di Sabah.. di sini isu seperti ini seperti jarang sekali...

pernah dulu ketika d sekolah menengah, ulangkaji SPM, cikgu bawa isu ini, berkata meminta kami kongsi pengalaman tetang isu tersebut...
seorg rakan kelaz menyampuk "kami tiada pengalaman itu cikgu" kami ketawa...b'Coz its true, kelaz kami mmg mix races, melayu,chinese bumiputera sabah yg berlain2an etnik lagi,.. we r so close with each other(till now)..

jangan fikir perbezaan...jgn cari perbezaan...-perkauaman tak kan wujud

salam singgah
candy

fatinnRahman berkata...

can anyone post me the dvd? please. :)

Coffeeholic berkata...

alah, u tak de ke?

sure inshaALLAH will come.
congrats buat kamu tiga.

Tanpa Nama berkata...

seperti saya di sini.. rasisnya antara melayu aka malaysia tu sendiri.. ;)
disebabkan itu saya lagi rapat dengan mereka yg bukan senegara.. walau terdapat beza dari segi penampilan saya bertudung.. mereka tidak pernah meng"rasis" kan saya.. bumi uk ini sangat mesra sekali sepanjang 2 tahun saya disini..

atreyu strange berkata...

the timing is just mean! why can't it be held after working hours, or better, on weekends? huhu.

Mimie Alfafa berkata...

Menarik..hrp sgt dpt di tayangkn kt tv, sbb isu mcm ni la perlu kite tonton kan?

Nk gelak plak bile ZA sebut name nizam kring2 hehehhe..

My_Dark Passenger berkata...

teringin tapi tak mampu

dina berkata...

hehehe.... isu hangat ni... pandai mr namron pilih masa utk jayakan cerita ni!

seorangyangdipanggilkacang berkata...

ala~~ x dpt tgk gak :(

ღ~n0n0i~ღ berkata...

Ala..cane nak tengok..
Keje... =(
Tapi cam best je citer ni..

Cam candy,
sy pun takde pengalaman pasal racist ni.. kawan sy rmi, cina india melayu sino kadazan dusun bajau bugis iban bidayuh , ramai le tp still hubungan kami suma baik2 je.

tapi taktau le sesetengah orang camne kan...

hope I can watch this movie :(
Haiyohhhhhhhhhhhh!

mdaj berkata...

za,
dalam the sun kamu kata if your finance permit, then only you'll be flying to cannes festival.

wah. masa tu berkobar-kobar saya mengharap kewangan kamu tak permit, supaya kita bole bertemu di gadoh, so that i could take a picture with you and tunjuk kat kawan-kawan, tapi bila baca kat shoutbox kata pegi, terus cam.. alaaaaaaaaaaaaaa...

tapi takpe. pegilah demi mengharumkan persada seni negara.

*ye ye je gua nih...*

all the best bro! =)

Shamimi Haniza berkata...

Mr ZA, izinkan sy bertanya. Adakah melakonkan watak Khairil ni sedikit sebanyak berdasarkan pengalaman abg bob masa kt Teknik dulu? Maaflah kalau soalan ini agak sensitif. Sekadar ingin tahu.

nur.iman berkata...

ZA, ari nie muka & cerita kau ada disiarkan dalam The Sun (pg. 17)
Sejujurnya aku katakan “Renungan” cam 2 memang boleh cair lah….
Pe2 pun aku doakan agar “Karaoke” akan berjaya & aku akan tumpang happy sama

Richeal Phil @ Ritz ^-^ berkata...

col bloh, love to watch the movie someday.... oh yah, salam pengunjung baru!!

W , berkata...

nk tgkkkk :(

si pari pari berkata...

bila kita sentiasa berada dlm kelompok kaum yg sama,tinggal, belajar, membesar dan bekerja sehingga menganggap kaum lain itu seolah-olah tidak "halal".

Kalau adapun kita panggil mereka sebagai cina kedai, cina perabot, cina sayur, aci depan rumah, mamak roti canai, sampai kita tak tau pun nama dia dan tak pernah nak ambil tahu.

I wonder apa yg mereka pulak panggil kita ? emmm... melayu apa......

si pari pari berkata...

thank's to mdaj & nur.iman for The Sun info, I run to read about it, no wonder you're so talented, it's in your blood, your family background, aunty and grandparent are well known in this industry.

you full of surprises !!!!!

Saichou berkata...

hrp ade dlm youtube...
saya xde pglaman, sbb bersekolah dimana majoriti melayu, hnye bbrpe org je non-melayu

tp saya sempat jadi cikgu di sekolah dimana majoriti melayu dan cina hampir sama. dan ada antara mereka bkawan baik...saye happy bila lihat situasi tu..

khaziella berkata...

once again xdapat nk tgk....

bunga berkata...

suke. suke bile isu sensitif dibicarakan secara terbuka dan dr pelbagai sudut pandangan. kekeliruan n rasa tidak puas hati timbul kerana mulut dikunci. fikiran dikaburi kata2 belakang yg apabila dibicarakan secara rsional isunya boleh diselesaikan. kalau tidak, tak wujudlah malaysia. tp segelintar umat lebih suka membuat andaian dan membina prinsip di atas andaian yg direka sendiri. menjadikan hidupnya kacau bilau. susah menerima logik. cenderung pada kebiasaan. lari dr perubahan. nak tgk. tp kalau dkt oversea cane nk tgk? mencuri hasil dari youtube atau torrent andai di upload. mungkin memusnahkan industri filem melayu kata org. tapi itu saja caranya yg mungkin.

Tanpa Nama berkata...

Cerita yang cuba di sampaikan tu memang bagus juga untuk kita fikir2kan dan renung2kan. Kadang2 kita pun tak sedar yang isu ni mungkin timbul tanpa kita sedari.

Paranoid Kota berkata...

good luck babe!

Paranoid Kota berkata...

good luck babe!

ezral Sya berkata...

YAAAAY 'Boy' kembaliiii, somehow. hahahaha.

Harap2 dapat tengok nanti :D

r4v3 berkata...

oi ! menarek ni, manyak syiok

=D

marlina berkata...

you look....thin

misisitukangtulis berkata...

Watak utamanya pelakon-pelakon Aircon.. Sudah tentu jaminan yang amat berbaloi untuk ditonton..

Sayang sekali aku tak dapat hadir kerana kekangan masa, Bob. Ada saja benda yang tak diduga~

pisKonG berkata...

Bob, ini movie hanya tayang pada hari itu saja ker (22 may)? aku ader kt kg 22 may, dan aku tkmo terlepas tgk ko "beraksi"!!! huhuhu

Tanpa Nama berkata...

tumpang lalu jap...cerita nie mmg wujud..baru2 nie smk area my house bdk2 kena cekup ngan polis coz jbtn pnddkn turun buat rondaan kat area HITAM...tp yg i dgr ank melayu & india...cina x pasti...tp benda2 nie wujud dari zaman i sek lg...just media kurang hebat memaparkannya...syabas buat semua kerana cerita dlm zaman kadok nie di korek & jdkn panduan MALAYSIAN..bosan dgr huru-hara dlm negara..semak otak!!! yg kesian ank muda rosak masa dpn kalu semua "oppsss..terlepas pandang la.."

suratni berkata...

wahhh...besh2..aku suker ctr cam nie..apasal x bawak iqram skaki???baru mantap..ehehehe...merah pown apa kureng nyer ea???

//dill berkata...

heard you're leaving for cannes this week, will miss you lots!
ingat nak ajak gi gadoh togeder, tapi apakan daya.
azam pun takde, so sad.

have fun fun fun there, BYE!

zera berkata...

nak tgk citer ni..
dlm bentuk dvd??
hee..
(^_^)

sweet berkata...

symmarrrtt laaaa <3

warwickshire berkata...

differences between cultures and peoples are real and can fullness to all other cultures. people everywhere have things in common, such as a need for relationships and love, participation and contribution :)

d|aBoL|c e'En berkata...

perrghh Bob! terkenang mase silam di zaman sekolah kita siol! bwahahahahahhahahahaha takleh bla weiii!!!! hahahahahahaha

miszleesa berkata...

bob- u memang sesuai jadi budak sekolah.....nampak nakal.... huah huah huah!!!!

YobSumO berkata...

kamu slalu pegang watak yg negative kn... bila nak jd baik ni :p

ok aku cadangkan ko belakon iklan x nak merokok! keinsafan unt ko juga...

Tanpa Nama berkata...

za,
sy xde isu sgt psl ni
xtau r org len
coz i got lots of chinese n indians frens
in fact, i am a teacher that toaught lots of chinese and indians students
sy skolah kt skolah yg full of malays and kwn byk kt tuisyen yg full of chinese and indians
kitorg sgt besfren smpi nk wat band sndri lg tau
btw da tgk da cite ni
cool!!
xpernah lg r tgk scene gdh psl kaum cmni
hope that the movie can be shown to all that we call Malaysia.

love ywen..

norhidayah berkata...

nape tak wat public? as a teacher, citer gini la rasenya yg dekat dgn remaja... org2 tua da tak larat nk tegur, org muda yg kene gerak skrg...

ezral Sya berkata...

BESSST! Thumbs up la gengster! :B

iqa berkata...

gadoh was fantastic! it wud be perfect if zA was at the screening.

abc berkata...

u knoe wut. this is a secret between us ;p haha. muke fared ayam dgn amerul affendi mcm gangster tulen. takot tgk diorg scre live tyme screening ari tue

jie justin berkata...

22nd May tayangan gadoh?

adeh, rosak besday aku!!

masturah berkata...

tringin nk tgk..as a teacher..msti cuak tgk cite bdk2 gaduh ni..

lalala~ berkata...

masturah. i've experienced this movie of GADOH. cikgu yg bimbing bdak2 GADOH ke jalan yg betul. try n find the dvd's. sum of those who had watch the movie got the dvds.

hIL berkata...

kenepe msti cite2 camni x kuar kt panggung..syglaa..look at da bright site laa..dpt bukak minda n mata org ramai..4 edu prpose kn..

hidayah saadah berkata...

aku bru tgk cite nih smlm...erm...besh...ade mesej...=)
utk sape2 nk download cube g cni

http://www.syok.org/portal/news.php?rowstart=10

heeee....sekadar berkongsi =)

adiadia berkata...

tatau lah bile boleh tgk crt ni. semua kemudahan tiada. ermmmm

Tanpa Nama berkata...

bagus2...utk tujuan pendidikan..
:)

Durian berkata...

Bro salut dengan penulisan kamu yang datang dari nurani yang jujur..Gadoh ni movie baru ke? boleh beli DVD dari on line tak?

Zahiril Adzim berkata...

Terima kasih :)

GADOH ada jual DVD. Boleh hubungi KOMAS atau kami akan jual di Teater Kompilasi Volume II. Insyaallah.

pia berkata...

i was raised with a belief yang equality itu asas hidup dan sy mmg xde masalah gettin along with other races tp kdg2 dlm kelompok melayu tu pun sy akan di'racist'kan..ha,cne tuh???dan tiap2 tahun akan timbul isu yang mengatakan pelajar sekolah adalah racist,tak bersifat nasionalis ,etc...tapi dari apa yg sy lihat,cikgu pun rmai yang racist,ske label pelajar based on his/her race(which is stupid anyway)n waktu lagu NEGARAKU pun cikgu xdiri(simple jek but...pk la sdri).siap bleh bwt sesi chitchat lg..infact dikalangan cikgu2 pun de group masing2..so we should give credits for these ''teachers'' sbb mereka membantu membentuk generasim pelapis negara ni^^
p/s:bkn sume cikgu tp nk jumpe cikgu yg btul2 nk mengajar mmg susah la

cik ekyn berkata...

eyh2.ni kat skola aku! tp lencana skola len..;p

kasim pin berkata...

i sedut kt membe je cta gaduh ni...
best.....
patut sebarkan...
filem ni untuk tujuan membasmi isu perkauman kan..
bukan untuk keuntungan..
x salah la...
aku ambik kt membe..
pastu pasing kt org lain lak...
tapi kt u tube aku x down load la..

AziahAzie berkata...

cite ni mmg best wooooo.....
nape la dr dulu, xjumpe blog ni..
bila baca entri yg pertama pasal kokokan ayam yg panjang tu..terus melekat..tak leh nk berenti...(tp,terpakse jgk berenti, sbb kene study utk final exam..huh)
td pg dah habis 2nd paper utk sem ni...ade gab 4hari utk paper yg seterusnya...so mlm ni nk relex2 seketika, start baca blog ni dr tahun 2008..entri 2009 yg kenalkn ngn blog 'rumah anak teater'..dan dari situ jgk kenal dgn filem 'GADOH'...realiti kehidupan yg sangat benar...huh puas hati tgk cerita ni..syabas..!!!'esk pagi kene sambung study'..arrgghh