Isnin, April 12

keterujaan dibunuh oleh lagak - lagak gagak

Kadang - kadang, kita baca skrip di rumah, kita teruja dengan jalan cerita, karektor yang akan kita bawa, berhari - hari kita hafal dialog - dialog yang akan kita mainkan dengan pelbagai ragam intonasi, bertukar - tukar cara fikir gaya karektor yang kita fikirkan,

dan kita pun turun ke set.

Berhari - hari kita tunggu babak kegemaran kita. Teruja - teruja - teruja! Ini jiwa kita!

Tapi dengan persekitaran di set, dengan karenah sesetengah orang produksi yang kononnya berpengalaman, dengan karenah mereka - mereka yang berlagak penting, dengan karenah dengan ragam manusia - manusia yang memandang kita kecil (ya, memang aku kecil, memang aku pemeran baru yang kecil yang kau sampah - sampahkan), dengan masalah itu dan ini di set,

Akhirnya babak kegemaran-keterujaan-gilababi, tidak menjadi seperti yang kita gambarkan. Hampa betul.

Terkubur.

Jahanam budaya kerja.

p/s: Jangan borak pasal industri ah!

36 ulasan:

omgpetch berkata...

hahaha, tapi itu realitinya. paling sedih kan? nak buek cano jang oi, terimo jo laaa

cindir-rela berkata...

za, kamu sangat suke dengan perkataan sampah sekrang :]

Tanpa Nama berkata...

abg za..
bawak bersabar oke..
biasa la mnusia byk ragam~

HaWaAdAm berkata...

orang perasan bagus mmg sukar utk disedarkan..dan jenis org mcm tu mmg banyaakkkkk sgt di keliling kita

saya elan berkata...

hurm...
xselalunya apa yg kita harapkan menjadi...
teruja berakhir hampa...itu lumrah

Tini Rahim berkata...

one day when you're way ahead, you'll look back at this and laugh about it:)

it's going to be a story to tell to yr future kids, insya Allah.

keep holding on, ok?

artisticklytouch berkata...

dan kadang kala babak yang kita tak teruja langsung untuk lakonkan, menjadi babak yang menarik pulak..

terus kayuh brader!!!!

Paishx berkata...

adzim.aku nk tempah buku stabil.macam mane nk contact melalui sms or call ?

AMIZONEMA berkata...

memang nya ngesak ati mun kedak tuk.
rileks jak lah
bukan rezeki kawu kali

Nona Nadzirah Si Sarkastik berkata...

bagus. ;)

ayarasmin berkata...

sabau yer,
hidup nih mmg banyak cabaran dan dugaan nye.

-best of luck in ur work.sebenarnye rasa macam nak tgk lagi teater2 koken,ada ker yang akan dipentaskan?

Joey Ramones berkata...

Ahaha. Ahaha.

Sebab itulah ada golongan pintar mengatakan, jangan terlalu teruja dan menaruh harapan, kerana apabila anda menaruh harapan, kemungkinan besar cumalah anda akan dikechiwakan.

Cuba buat biasa dan tidak expect apa-apa, saya pasti adinda akan pergi dengan aliran. Kerana kemungkinan untuk dikechiwakan (perkara berlaku tidak seperti yang diharapkan) ialah sifar.

Dalam bahasa SimplySiti yang diBaratismekan, 'Don't Expect Anything'.

Ahaha. Ahaha.

-Joey Ramones

liyana berkata...

setuju.rasa kerja tak dihargai pun ada pdhl kita buat gile2.

.: Yen Dam0nツ:. berkata...

penat jep cm 2..huhu

Siti Rahmah Binti Bahrom berkata...

tp anda tetap hebat kan

Ayyman Rahim berkata...

Semua orang nak tunjuk hebat, yang sebenar hebat pula diketepikan. Nak buat macam mana lagi kan?

Tanpa Nama berkata...

huhu.. lumrah.. ape yang diharapkan xkan terjadi seperti yang diharapkan.. kan?? sigh :(

misteriaku berkata...

oke, x borak dah bob! =) -dibjualkata-

nabihah berkata...

aku phm...
geram dgn org mcm tuh.

p i a berkata...

belagak punya gagak/

miss.Qiss berkata...

Keterujaan Bob telah dibunuh.
Tak rasa macam nak bunuh diorang balik ke?
kalau saya lah,
rasa mcam nak cekik-cekik je diorang!
urghh memang itu s.h.i.t !
XD

faiz y. berkata...

saya fham.. sakit hati gk ngan org2 yg mcm tuh!

eka hashim berkata...

kadang kala sampah yg di maki itu,
akan jadi lebih myerlah dari permata yg d'puja2.

jgn cepat mengalah,ramai yg menyokong abg kt luar nieyhh ;)

Perjalanan hidupku... berkata...

sabo je le... biase la 2...
br la kite knl perangai sorg2 2....

hudhud berkata...

that's life kan. just dont make others made us down :)

hudhud berkata...

whatever it is, that's life kan :) just dont make others jatuhkan kita :)

╚► capital S hana ◄╗ berkata...

haiyakk ,
mnusia slalu lupa mghargai .

syami berkata...

manusia serigala.....
bercakap macam bagus saja,
berlagak macam pandai semua,

inoue asuka berkata...

"Akhirnya babak kegemaran-keterujaan-gilababi, tidak menjadi seperti yang kita gambarkan. Hampa betul."

xcukup professional tu...usaha lagi..:)

Arjuna berkata...

Always expect the unexpected. ;]

Tanpa Nama berkata...

Biarlah industri, cuba tanya diri sendiri. Anda juga pasti pernah merasa anda bagus dari pelakon yang lain. kita manusia, bila berilmu..sedikit sebanyak kita akan sombong. walaupun mulut kata tidak. jangan hipokrit. Orang pasti berbuat baik jika kita pun pandai berbicara.

Mr Lonely berkata...

nice blog.. have a view of my blog when free.. http://www.lonelyreload.blogspot.com .. do leave me some comment / guide if can.. if interested can follow my blog...

naihusna berkata...

dalam mana2 bidang pon kalau xpandai berpolitik atau kipas-baik-punya mmg xkan dipandang...ikut saja rentak mereka..ade peluang kenakan mereka semula..

syasyaishak berkata...

chill..life doesn't always go ur way..

~shashu~ berkata...

ko kan kental.. cayo! :) tp mmg la, brt mata pndg, berat lg bahu pikul kn..

Raihan berkata...

Terkubur; ulasan nafsu semata.