Sabtu, Jun 26

tatap berkali tetap tak terinspirasi

Macam - macam orang boleh terinspirasi dari macam - macam benda atau perkara. Itu magisnya. Inspirasi ni boleh tercetus apabila kesungguhan disebatikan dengan minat yang dibaluti kreativiti itu ditrigger oleh apa - apa yang diterima deria kita, manusia.

Ada orang mampu terinspirasi dengan mendengar.
Ada orang mampu terinspirasi dengan melihat.
Ada orang mampu terinspirasi dengan merasa.
Ada orang mampu terinspirasi dengan membau.

Adakalanya, jangan pernah terkejut apabila seseorang itu mendapat inspirasi dari sesuatu perkara yang kita tatap berulang - ulang. Walau berjuta kali kita hadap, ia tetap tidak pernah memberi apa - apa pada kita.

Tetapi datang orang lain, hanya menatap sekali sahaja terus tercetus sesuatu atau kata lain, terinspirasi.

Contoh - filem.

Mungkin berkali - kali kita tengok sesebuah filem, yang mungkin pada kita, kualitinya bodoh dan sebagainya. Tetapi tiba - tiba, datang orang lain dengan hanya sekali tatapan, terus dapat inspirasi dan mendapat buah fikiran besar untuknya.

Atau muzik. Atau bahan bacaan.

Jadi jangan kita pernah merendah - rendahkan sumber inspirasi sesiapa, kerana deria kita lain - lain.

51 ulasan:

hudhud berkata...

update juga akhirnya. hehe. and btw, agree with your statement. cth ; org cakap movie indo 'tentang dia' tu tak best & bosaaan. Tapi bila I tengok, wow memberi inspirasi for me to make some poems! :D

Tyra Omar berkata...

tatap berkali tetap tak terinspirasi

sama maksudnya dengan

tengok, tapi tak nampak...

just pendapat...

miss.Qiss berkata...

Yeap, deria kita semua lain-lain.
THANKS A LOT BOB.You dah luaskan pemikiran I lima inci lebih luas :)
*Sambil tepuk bahu Bob tanda syabas!

cindir-rela berkata...

inspirasi saya adalah "dia"
:)

jgn kuat melatah ye!!!

Cik Yana berkata...

Nice!!!
Totally agree wif u,,
lame x tgk blog encik zahiril update :PP

Fiq berkata...

rindu baca tulisan kau.
neuron aku sudah trigger happiness dalam diri.

AziahAzie berkata...

ermm..terinspirasi bila membaca blog kamu.. "tumbs up" (-_-)d

soffea berkata...

yup. setuju. setuju.

lain org lain cara ;)

aisya chann berkata...

Yup betul.

Tanpa Nama berkata...

betul betul (:

liaNa berkata...

contoh lagi: terinspirasi dengan penulisan encik zahiril adzim.

gOod morning :)

Aiza4t berkata...

kalau inspirasi tu mendatangkan kontroversi?

kalau lady gaga berinspirasikan Illuminati dan skarang digelar boneka illuminati pulak?

cryclown berkata...

itu bukan bosan:)
hidup kita corak dengan ap y kita lukiskan..

Ikemal berkata...

salah satu sebab yang buat aku yakin dengan apa yang aku perlu ialah dengan insirasi dari apa yang aku dapat.

ema rahmah bahrom berkata...

setuju! lain org lain caranye. manusia tu kan berbeza ;)

mirachantek berkata...

ikot orang juga kan.. kalau tengok dengan absent mind.. macam mana nak inspired.

DyanaYunus berkata...

setuju :)

shafiqah Nadia berkata...

suke lah blog ini. Ulusan pasal benda benda yg kita tak nampak. Thumbs up :)

jumari jipan berkata...

couldnt agree more with you bob.
filem p.ramlee contohnya pun banyak memberi inspirasi pada aku.

fazlien adiella berkata...

lpas bce blog awk bru dpt inspirasi!
*wink wink

jari | jemari berkata...

setuju. semua orang kan lain-lain :)

iera farysha berkata...

finally!! update pon.. lame sudeh ZA hilangkn diri dr blog.. busy shooting ke?? anyway, totally agree wif ur latest entry... inspirasi much better than konspirasi or kontroversi rite???
hehehe... stay cool ZA!!

qaby berkata...

inspirasi tu macam satu rezeki la kot kan..macam satu rahmat..anugerah..tak semua dapat..

:)
peace!

fndrocka berkata...

kau baru memberi inspirasi menerusi kata2 kau.tepat dan padat.

Terbaru : Si Kacak Mengintai Dari Tirai Kamar

CikPanda berkata...

inspirasi aku, inspirasi kamu mungkin berbeza tapi inspirasi ada di mana-mana. salam perkenalan :)

http://fizanhamzah.blogspot.com/2010/05/inspirasi-kamu-inspirasi-aku.html

Kartika M berkata...

kadang2 tengok orang baik inspirasi untuk jadi lebih baik.sounds good kann?

Kartika M berkata...

tu ah.tengok orang baik,inspirasi nak jadi lebih baik kan.baik2 je.

Rye berkata...

Baiklah encik ZA... :)

inoue asuka berkata...

ntahlah...:D

Wanda Azahar berkata...

macam mane pulak dgn org yg pandang ape2 tapi blur.
satu bende tak terkeluar dari otak..makne satu inspirasi pon takde. pe kate survey???

snowblack berkata...

agree !
different people makes different 'color'.. that what makes us completing each other...;)

Tanpa Nama berkata...

just want to share this with you..

speech yg ad kena mengena dgn menginspirasikan manusia..

http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc&feature=player_embedded#!

nabihah berkata...

Bila cantumkan kesemua deria itu,mungkin boleh jadik suatu inspirasi yg hebat.Mungkin.Pasti. :)

Hujan Malam berkata...

rindu penulisan anda..=)

shashu~ berkata...

berbunga2 hati, tgk za update blog. mcm tunggu durian tak jatuh2. tq. entri kali ini sgt husnu zho(speliing?) makna nya bersangka baik..tahniah2..

naza berkata...

just want to share this with you.. i found out that this speech really inspiring..

tp bergantung pd manusia.. kdg2 dgr berkali2 pun tetap tak terinspirasi..

http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc&feature=player_embedded#!

cekodok comot berkata...

simple is good but to do simple its difficult...

Encik Tikus berkata...

best :)

Rye berkata...

Baiklah encik ZA... :)

BADRUZ SKRUBATU berkata...

inspirasi ye,,.,kadang2 benda 2 tak berguna lau x digunakan dengan betul,..,.,yang penting berani mencuba kan..

BADRUZ SKRUBATU berkata...

inspirasi ye,,.,kadang2 benda 2 tak berguna lau x digunakan dengan betul,..,.,yang penting berani mencuba kan..

bushra hassan berkata...

best....:)

bushra hassan berkata...

best....:)

omgpetch berkata...

setuju!

Tanpa Nama berkata...

akhirnya update juga..dan aku sangat gemar membaca penulisan kamu..
bravooo

x-po berkata...

yeah, kata2 bro memang penuh dgn makna..mmg btl, lain org, lain tahap imaginasi atau tahap pemikiran..

Egokah jika tetap pendirian?

Koyuki berkata...

aku dibutakan inspirasi...

Afzainizam berkata...

Bukan kacang sebarang kacang.
Kacang melilit si kayu jati.
Bukan datang sebarang datang.
Datang membawa hajat di hati.

Anak raja main congkak,
Main congkak punya pelan ,
Boleh saya tumpang bertanya,
salam dihulur tanda persahabatan,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME.WORLDCUP  
╔══╦══╗╔╦══╗  
╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
╔═╝║║║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
╚══╩══╝╚╩══╝
SAY.NO.JUDI.BOLA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

Tanpa Nama berkata...

lama xupdate blog...hliday ke?

Afzainizam berkata...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

aku rasa aku setuju macam yang kau kata tuuu

Azwan Aziz berkata...

Aku terinspirasi lepas baca blog ko bro.. thanks a lot..