Saturday, June 26

tatap berkali tetap tak terinspirasi

Macam - macam orang boleh terinspirasi dari macam - macam benda atau perkara. Itu magisnya. Inspirasi ni boleh tercetus apabila kesungguhan disebatikan dengan minat yang dibaluti kreativiti itu ditrigger oleh apa - apa yang diterima deria kita, manusia.

Ada orang mampu terinspirasi dengan mendengar.
Ada orang mampu terinspirasi dengan melihat.
Ada orang mampu terinspirasi dengan merasa.
Ada orang mampu terinspirasi dengan membau.

Adakalanya, jangan pernah terkejut apabila seseorang itu mendapat inspirasi dari sesuatu perkara yang kita tatap berulang - ulang. Walau berjuta kali kita hadap, ia tetap tidak pernah memberi apa - apa pada kita.

Tetapi datang orang lain, hanya menatap sekali sahaja terus tercetus sesuatu atau kata lain, terinspirasi.

Contoh - filem.

Mungkin berkali - kali kita tengok sesebuah filem, yang mungkin pada kita, kualitinya bodoh dan sebagainya. Tetapi tiba - tiba, datang orang lain dengan hanya sekali tatapan, terus dapat inspirasi dan mendapat buah fikiran besar untuknya.

Atau muzik. Atau bahan bacaan.

Jadi jangan kita pernah merendah - rendahkan sumber inspirasi sesiapa, kerana deria kita lain - lain.

51 comments:

hudhud said...

update juga akhirnya. hehe. and btw, agree with your statement. cth ; org cakap movie indo 'tentang dia' tu tak best & bosaaan. Tapi bila I tengok, wow memberi inspirasi for me to make some poems! :D

Tyra Omar said...

tatap berkali tetap tak terinspirasi

sama maksudnya dengan

tengok, tapi tak nampak...

just pendapat...

miss.Qiss said...

Yeap, deria kita semua lain-lain.
THANKS A LOT BOB.You dah luaskan pemikiran I lima inci lebih luas :)
*Sambil tepuk bahu Bob tanda syabas!

cindir-rela said...

inspirasi saya adalah "dia"
:)

jgn kuat melatah ye!!!

Cik Yana said...

Nice!!!
Totally agree wif u,,
lame x tgk blog encik zahiril update :PP

Fiq said...

rindu baca tulisan kau.
neuron aku sudah trigger happiness dalam diri.

AziahAzie said...

ermm..terinspirasi bila membaca blog kamu.. "tumbs up" (-_-)d

soffea said...

yup. setuju. setuju.

lain org lain cara ;)

aisya chann said...

Yup betul.

Anonymous said...

betul betul (:

liaNa said...

contoh lagi: terinspirasi dengan penulisan encik zahiril adzim.

gOod morning :)

Aiza4t said...

kalau inspirasi tu mendatangkan kontroversi?

kalau lady gaga berinspirasikan Illuminati dan skarang digelar boneka illuminati pulak?

cryclown said...

itu bukan bosan:)
hidup kita corak dengan ap y kita lukiskan..

Ikemal said...

salah satu sebab yang buat aku yakin dengan apa yang aku perlu ialah dengan insirasi dari apa yang aku dapat.

ema rahmah bahrom said...

setuju! lain org lain caranye. manusia tu kan berbeza ;)

mirachantek said...

ikot orang juga kan.. kalau tengok dengan absent mind.. macam mana nak inspired.

DyanaYunus said...

setuju :)

shafiqah Nadia said...

suke lah blog ini. Ulusan pasal benda benda yg kita tak nampak. Thumbs up :)

jumari jipan said...

couldnt agree more with you bob.
filem p.ramlee contohnya pun banyak memberi inspirasi pada aku.

Anonymous said...

lpas bce blog awk bru dpt inspirasi!
*wink wink

jari | jemari said...

setuju. semua orang kan lain-lain :)

iera farysha said...

finally!! update pon.. lame sudeh ZA hilangkn diri dr blog.. busy shooting ke?? anyway, totally agree wif ur latest entry... inspirasi much better than konspirasi or kontroversi rite???
hehehe... stay cool ZA!!

Anonymous said...

inspirasi tu macam satu rezeki la kot kan..macam satu rahmat..anugerah..tak semua dapat..

:)
peace!

fndrocka said...

kau baru memberi inspirasi menerusi kata2 kau.tepat dan padat.

Terbaru : Si Kacak Mengintai Dari Tirai Kamar

CikPanda said...

inspirasi aku, inspirasi kamu mungkin berbeza tapi inspirasi ada di mana-mana. salam perkenalan :)

http://fizanhamzah.blogspot.com/2010/05/inspirasi-kamu-inspirasi-aku.html

Kartika M said...

kadang2 tengok orang baik inspirasi untuk jadi lebih baik.sounds good kann?

Kartika M said...

tu ah.tengok orang baik,inspirasi nak jadi lebih baik kan.baik2 je.

Rye said...

Baiklah encik ZA... :)

inoue asuka said...

ntahlah...:D

Wanda Azahar said...

macam mane pulak dgn org yg pandang ape2 tapi blur.
satu bende tak terkeluar dari otak..makne satu inspirasi pon takde. pe kate survey???

snowblack said...

agree !
different people makes different 'color'.. that what makes us completing each other...;)

Anonymous said...

just want to share this with you..

speech yg ad kena mengena dgn menginspirasikan manusia..

http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc&feature=player_embedded#!

nabihah said...

Bila cantumkan kesemua deria itu,mungkin boleh jadik suatu inspirasi yg hebat.Mungkin.Pasti. :)

Hujan Malam said...

rindu penulisan anda..=)

shashu~ said...

berbunga2 hati, tgk za update blog. mcm tunggu durian tak jatuh2. tq. entri kali ini sgt husnu zho(speliing?) makna nya bersangka baik..tahniah2..

naza said...

just want to share this with you.. i found out that this speech really inspiring..

tp bergantung pd manusia.. kdg2 dgr berkali2 pun tetap tak terinspirasi..

http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc&feature=player_embedded#!

cekodok comot said...

simple is good but to do simple its difficult...

Encik Tikus said...

best :)

Rye said...

Baiklah encik ZA... :)

BADRUZ SKRUBATU said...

inspirasi ye,,.,kadang2 benda 2 tak berguna lau x digunakan dengan betul,..,.,yang penting berani mencuba kan..

BADRUZ SKRUBATU said...

inspirasi ye,,.,kadang2 benda 2 tak berguna lau x digunakan dengan betul,..,.,yang penting berani mencuba kan..

bushra hassan said...

best....:)

bushra hassan said...

best....:)

omgpetch said...

setuju!

Anonymous said...

akhirnya update juga..dan aku sangat gemar membaca penulisan kamu..
bravooo

x-po said...

yeah, kata2 bro memang penuh dgn makna..mmg btl, lain org, lain tahap imaginasi atau tahap pemikiran..

Egokah jika tetap pendirian?

Koyuki said...

aku dibutakan inspirasi...

Afzainizam said...

Bukan kacang sebarang kacang.
Kacang melilit si kayu jati.
Bukan datang sebarang datang.
Datang membawa hajat di hati.

Anak raja main congkak,
Main congkak punya pelan ,
Boleh saya tumpang bertanya,
salam dihulur tanda persahabatan,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME.WORLDCUP  
╔══╦══╗╔╦══╗  
╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
╔═╝║║║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
╚══╩══╝╚╩══╝
SAY.NO.JUDI.BOLA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

Anonymous said...

lama xupdate blog...hliday ke?

Afzainizam said...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

aku rasa aku setuju macam yang kau kata tuuu

Azwan Aziz said...

Aku terinspirasi lepas baca blog ko bro.. thanks a lot..